Το ψεύτικο ρητό του Ισοκράτη για την «αυτοκαταστροφή της δημοκρατίας»

 

Πρόσφατα βρήκα ένα αρκετά ενδιαφέρον site.Ρίξτε μια ματιά αν έχετε χρόνο. Δεν ξέρω κάτι για τον Ν.Σαραντάκο πάντως μετά από κάποια κείμενα που είδα μου κίνησε το ενδιαφέρον.Μόλις τελειώσω από τις φοιτητικές μου υποχρεώσεις μάλλον θα πάρω να διαβάσω το βιβλίο του.  Θα επανέλθω μετά την εξεταστική μου.

Παραθέτω ένα ενδιαφέρον κείμενο.(αν και παλιό) 

 

Το ψεύτικο ρητό του Ισοκράτη για την «αυτοκαταστροφή της δημοκρατίας»

 

Κάποια ελληνοαμερικάνικη οργάνωση μ’ έχει βάλει στον κατάλογο παραληπτών της και μου στέλνει (όχι μόνο σε μένα, βέβαια) ταχτικά μηνύματα, ως επί το πλείστον εθνικιστικά. Σήμερα, τέσσερις μέρες μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, πήρα από την οργάνωση αυτή ένα μήνυμα με τον ανορθόγραφο τίτλο «Τάδε έφει Ισοκράτης» και το εξής περιεχόμενο:

Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται, διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα,  την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία

Κατά σύμπτωση, το ίδιο μήνυμα το είχα πάρει κι από μια εγχώρια ταχυδρομική λίστα, και απ’ ό,τι είδα κυκλοφορεί πολύ στο Διαδίκτυο τις τελευταίες μέρες, με αφορμή την εξέγερση των παιδιών που τα έλεγαν αλήτες.

Δεν θα επεκταθώ στη γνώμη μου για τη δολοφονία και για όσα την ακολούθησαν. Θα ασχοληθώ με κάτι δευτερεύον, με το ρητό του Ισοκράτη, ή μάλλον με το δήθεν ρητό του Ισοκράτη που πλασάρουν αυτές τις μέρες πολλοί, άλλοι καλοπροαίρετοι και άλλοι ελλαδέμπορες. Πριν συνεχίσω, να ομολογήσω ότι το εύρημα δεν είναι δικό μου· ναι μεν εγώ είχα ψυλλιαστεί ότι η φράση «η δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται» ακούγεται πολύ μοντέρνα, αλλά πριν ανοίξω τα κιτάπια μου με πρόλαβε (εκμεταλλευόμενος και τη διαφορά της ώρας) ο φίλος Ηλίας από την Καλιφόρνια, που σ’ αυτόν ανήκει ο έπαινος.

Διότι, βλέπετε, ο Ισοκράτης δεν είπε αυτό που έβαλαν στο στόμα του οι πλασιέδες της ελληνοφροσύνης. Το απόσπασμα είναι από τον Αρεοπαγιτικό λόγο του και έχει στο πρωτότυπο ως εξής (ζητώ συγνώμη για το πολυτονικό):

Οἱ γὰρ κατ’ ἐκεῖνον τὸν χρόνον τὴν πόλιν διοικοῦντες κατεστήσαντο πολιτείαν οὐκ ὀνόματι μὲν τῷ κοινοτάτῳ καὶ πραοτάτῳ προσαγορευομένην, ἐπὶ δὲ τῶν πράξεων οὐ τοιαύτην τοῖς ἐντυγχάνουσι φαινομένην, οὐδ’ ἣ τοῦτον τὸν τρόπον ἐπαίδευε τοὺς πολίτας ὥσθ’ ἡγεῖσθαι τὴν μὲν ἀκολασίαν δημοκρατίαν, τὴν δὲ παρανομίαν ἐλευθερίαν, τὴν δὲ παρρησίαν ἰσονομίαν, τὴν δ’ ἐξουσίαν τοῦ ταῦτα ποιεῖν εὐδαιμονίαν, ἀλλὰ μισοῦσα καὶ κολάζουσα τοὺς τοιούτους βελτίους καὶ σωφρονεστέρους ἅπαντας τοὺς πολίτας ἐποίησεν.

Φυσικά, μετάφραση δεν μας χρειάζεται διότι όλοι εμείς οι Έλληνες την έχουμε μία και ενιαία και τρισχιλιετή. Επειδή όμως μπορεί να περάσει και κανείς αλλοδαπός που δεν μετέχει της ημετέρας παιδείας, μεταφράζω πρόχειρα το απόσπασμα:

Διότι εκείνοι που διοικούσαν την πόλη τότε (ενν. στην εποχή του Σόλωνα και του Κλεισθένη), δεν δημιούργησαν ένα πολίτευμα το οποίο μόνο κατ’ όνομα να θεωρείται το πιο φιλελεύθερο και το πιο πράο από όλα, ενώ στην πράξη να εμφανίζεται διαφορετικό σε όσους το ζουν· ούτε ένα πολίτευμα που να εκπαιδεύει τους πολίτες έτσι ώστε να θεωρούν δημοκρατία την ασυδοσία, ελευθερία την παρανομία, ισονομία την αναίδεια και ευδαιμονία την εξουσία του καθενός να κάνει ό,τι θέλει, αλλά ένα πολίτευμα το οποίο, δείχνοντας την απέχθειά του για όσους τα έκαναν αυτά και τιμωρώντας τους, έκανε όλους τους πολίτες καλύτερους και πιο μυαλωμένους.

Μ’ άλλα λόγια, ο Ισοκράτης δεν μίλησε για «δημοκρατία που αυτοκαταστρέφεται». Αυτό είναι προϊόν ερμηνείας, για να μην πω προϊόν φαντασίας. Όπως προϊόν φαντασίας, που καμιά σχέση δεν έχει με το πραγματικό ρητό του Ισοκράτη, είναι και η ατάκα ότι η δημοκρατία «κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας». Για άλλη μια φορά, οι ελληναράδες χρησιμοποιούν τους αρχαίους όπως ο μεθυσμένος τον φανοστάτη: όχι για να φωτίσουν το δρόμο τους, αλλά για δεκανίκι που θα στηρίξει τα σαθρά τους επιχειρήματα.

 

 Υστερόγραφο: Μόλις είχα αναρτήσει το κείμενο και μια καλή φίλη με διορθώνει· ο Ισοκράτης-μαϊμού δεν κυκλοφορεί απλώς στο Διαδίκτυο, παρά τον δημοσίεψε πρωτοσέλιδο, με κάτι γραμματάρες να, και μάλιστα σε μαύρο φόντο, μια υποτιθέμενη σοβαρή εφημερίδα σαν τον Ελεύθερο Τύπο. Και για του λόγου το αληθές:

 

Υστερόγραφο 2: Έγινε αρκετή συζήτηση μετά τη δημοσίευση του παραπάνω σημειώματος. Έγραψα ένα άλλο σημείωμα: Και πάλι για το ψεύτικο ρητό του Ισοκράτη, όπου σχολιάζω ορισμένα πράγματα.

Advertisements

15 Σχόλια to “Το ψεύτικο ρητό του Ισοκράτη για την «αυτοκαταστροφή της δημοκρατίας»”

 1. Ανώνυμος Says:

  Το πληρέστερο άρθρο σχετικά. Κατά την γνώμη μου, πολλή φασαρία για το τίποτε.

 2. Μαρια Says:

  ειναι απίστευτο τι μπορει να γινει με μια φράση ή ενα συστημα αξιων(ακομα χειροτερο) στα χέρια καποιου ή καποιων που θα ειναι προθυμη να αλλαξουν τα παντα ωστε να τα προσαρμοσουν για να ωφελησουν τιποτα αλλλο απο το δικο τους συμφερον.
  απ ολες τις εποχες ιδιατερα σημερα,μια απιστευτη παγκοσμια συγκυρια.
  νομιζουν ολοι οτι απλα η ιστορια επαναλαμβανετε κι αυτη ισως να ναι μια βαρετη αληθεια,πανω απ ολα μας βολευει γιατι μας δινει εδαφος να πατησουμε πανω.
  Ενω δεν παταμε πουθενα.
  Εχει τοσο ενδιαφερον….αρκει να κρατας τα ματια σου ανοικτα.

 3. Greek Rider Says:

  Xamogelo, όντως εκείνες τις μέρες έγινε μεγάλη παραπληροφόρηση. Μέχρι και στο e-mail μου το έστελαν αυτό το ρητό του ΕΤ και όχι βέβαια του Ισοκράτη….

  Την απάντηση βέβαια που αναφέρεις παραπάνω την ήξερα και τους χάλαγα την αρχαιοελληνική νιρβάνα!

 4. ΑΝΕΝΤΑΧΤΟΣ Says:

  ανεξαρτητα απο το τι ειπε ισοκρατης….εσυ δικαιολογεις τα επεισοδια;θεωρεις δηλαδη οτι οβανδαλισμος ειναι τροπος αντιδρασης για να διεκδηκισεις τα δικαιωματα σου;

  αν δεν συμφωνεις λοιπον με τα επεισοδια…παψε να χαιδευεις τα αυτια των κουκουλοφορων…αν συμφωνεις πες μου το λογο

  καθαρες και ξαστερες απαντησεις….και αφηστε επιτελους!τις
  καραμελες περι εθνικισμου και ελληναραδων τσουβαλιαζοντας
  ετσι οποια διαφορετικη φωνη…μετα συζηταμε και για τη δημοκρατια στο πλαισιο που συνθετει… το δικαιωμα σου να λες οτι θελεις …αλλα οχι ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙΣ

 5. xamogelo Says:

  @ΑΝΕΝΤΑΧΤΟΣ το αν καταδικάζω ή όχι τα επεισόδια προφανώς και όχι… και δεν κρύβω τα λόγια μου… Γιατί; Γιατί απλούστατα η βια έχει κοινωνικά αίτια… Αντιθέτως άκρως υποκριτές είναι όλοι αυτοί που λένε όμορφα του στυλ «καταδικάζουμε την βια από όπου και αν προέρχετε» κτλ.
  Τώρα τα υπόλοιπα περι δημοκρατίας σήμερα θα έλεγα… μαύρη είναι η νύχτα στα βουνά…

  υγ.Θα σου πρότεινα να ρίξεις μια ματιά στην αρχαία ελλάδα για το τι πραγματικά είναι δημοκρατία (αν και ομολογουμένως ήταν λίγο ελλειπής)

  @Μαρια GreekRider
  εγώ δεν γνώριζα την πραγματική φράση όμως μου ήταν και ηλήθιο επιχείρημα ακόμα και αν όντως αυτό είπε επειδή:
  1.Σήμερα δεν ζούμε στην αρχαία ελλάδα (η σημερινή δημοκρατία δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματική δημοκρατία)
  2.Επικλήσεις στην αυθεντία(όπως λέγαμε και στο λύκειο) είναι εξορισμού ηλίθιες.. (άποψη μου)
  Γενικότερα πάντως κάποια στιγμή γμτ θέλω να βρω τον χρόνο να διαβάσω και κάτι παραπάνω πάνω στην α.ελλάδα… (όλο στο τρέξιμο είμαι )

  @ανωνυμε δεν έχω προλάβει να το διαβάσω (μιας και είμαι μέσα σε εξεταστική) πάντως οι 2 παραπάνω λόγοι απαντούνε εν μέρη ακόμα και αν είπε κάτι τέτοιο.

 6. ΑΝΕΝΤΑΧΤΟΣ Says:

  Γιατί απλούστατα η βια έχει κοινωνικά αίτια….ετσι λοιπον απλουστατα καταστρεφοντε περιουσιες πανεπιστημια δημοσια χτηρια που πρεπει να πληρωσει ο κακομοιρης ο λαος απο το υστερημα του…τα υπολοιπα ειναι λογια παχια…μεχρι λοιπον εμεις με τη βοηθεια των ειδηκων να βρουμε τα κοινωνικα αιτια που πυροδοτουν τη βια….ας ισοπεδοθει ολη η ελλαδα…

 7. Η δημοκρατία μας « Ράδιο κατάληψη Says:

  […] αφορμή αυτό το  άρθρο που είδα στο blog  φίλου μου του Χαμόγελου σας παραθέτω ένα άλλο σοφό […]

 8. xamogelo Says:

  @ΑΝΕΝΤΑΧΤΟΣ τα αίτια είναι γνωστά….
  τέλος πάντων για τα πανεπ. και για κάποια μικρά μαγαζάκια δεν συμφωνώ κτλ Πάντως με δεδομένες τις συνθήκες ήταν αναπόφευκτο. Όσο για τα επεισόδια κτλ κάπου άκουσα ότι αντιστοιχούσαν στα 3% των χρημάτων που χάθηκαν λόγο του βατοπεδίου…. :-p ο καθένας ας βγάλει τώρα τα συμπεράσματα του….
  υγ.Για να μην πω για τον 16 χρονό.

 9. ο καλος λυκος Says:

  χαμογελο…. μαυτη τη λογικη δε θα βγει τπτ ομως….
  ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΧΡΗΣΤΗ ΑΣΤΟΧΗ «ΒΙΑ» ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΜΕΝΗ…
  θα μπορουσαν να επιλεξουν συγκεκριμενους «στοχους» συμβολικης σημασιας…κομματικα γραφεια…βουλευτικα αυτοκινητα…τηλεοπτικους σταθμους…εφημεριδες ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΙΛΑΩ ΓΙΑ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΓΙΑ ΣΠΑΣΙΜΟ…οταν απλως σπας και πλιατσικολογεις χωρις ιδεολογια εισαι χουλιγκαν και οχι επαναστατης

  oπωσδηποτε σε καμια περιπτωση ιδιωτικες περιουσιες

  δυστυχως η βια ειναι οντως αναποφευκτη και μαλλον ο κοσμος στις πορειες θα πρεπει να κατεβαινει «οπλισμενος» με σημαιες/ροπαλα ετοιμος να περιφρουρησει τη διαδηλωση απο κουκουλοφορους/προβοκατορες/ψευτοεπαναστατες και τον εαυτο του απο «μπατσους»/μαντροσκυλα για τους οποιους αντι για μολοτωφ υπαρχουν και τ,αυγα η τα διαφορα ζαρζαβατικα(καλυτερα σαπια…)…

  πιστευω οποιος θυμαται τη σκηνη που ο κοσμος ελουσε τους μπατσους με σκουπιδια,η την λεηλασια μεγαλου σουπερμαρκετ απο αναρχικους/ρομπεν των δασων τις προτιμα απο το αχρηστο ουσιαστικα πανδαιμονιο που ακολουθησε τον φονο του γρηγοροπουλου

 10. ο καλος λυκος Says:

  και οσο για το αλλο που λες….

  «Όσο για τα επεισόδια κτλ κάπου άκουσα ότι αντιστοιχούσαν στα 3% των χρημάτων που χάθηκαν λόγο του βατοπεδίου…. :-p ο καθένας ας βγάλει τώρα τα συμπεράσματα του….»

  βαζοντας μαλιστα και «φατσουλα»(αληθεια τι χαριτωμενο..)

  μαλλον θα πρεπει να αναθεωρησεις γιατι απλως εκτιθεσαι…

  αν θες ναχεις μπλογκ περα απτο για να το «παιζεις» αναρχοεπαναστατης
  ((δυστυχως αυτη την εντυπωση δινει αυτο σου το σχολιο ,,,και για να μη νομιζεις οτι σε παιρνω απτα μουτρα το λεω με το σκεπτικο οτι))
  θα πρεπε να δειχνεις πιο πολλη σοβαροτητα οσον αφορα τα κοινωνικα προβληματα…
  τα οποια ως γνωστο δεν θα πρεπε να ανταγωνιζονται αλλα να συναγωνιζονται εναντι του «κρατους»(στα αρχαια που αποτι δειχνεις σαρεσουν σημαινε δυναμη και παρεα με τη «βια» ειχαν καθηλωσει τον επαναστατη προμηθεα….)

 11. 7xronos prwhn dogmatikos nyn ston kosmo tou Says:

  O opoios kale lyke ekane kako na ipothesw pou edwse th fwtia se emas tous thnitous!Eprepe ipotheto na meinei stous tote theous pou itan pio «synetoi» kai «fronimoi» kai eixan thn eksousia sta xeria tous!

  Ipotheto oti katalabaineis tis paromoiwseis!
  Exw apokopei apo kathe koinwnikh asxolia giati apla me opoion kai na miliso (goneis-gia to ti ginotan paliotera-.filous,tileoraseis) vlepw sapila!Aptin aparxh tou anthrwpinou politismou!
  Kai oxi den eimai anarxikos!Exw petaksei tis tampeles apo panw mou edw kai kairo!Eimai apla kapoios pou thelei na paei na zisei se ena vouno,etsi toulaxiston den tha vlepo ipokrites kai dithen filodimokratikous na to paizoun daskaloi stous girous tous sto internet!

  Sorry gia to offtopic xamogelo alla mou rthan mazemena!

  Bouno kai pali bouno…

 12. ο καλος λυκος Says:

  @7xronos prwhn dogmatikos nyn ston kosmo tou

  αν το λες ειρωνικα ναι ετσι ειναι…αλλα μαλλον παραξηγησες εμενα…αυτο που λεω ειναι οτι τη βια τη μεταχειριζεται το κρατος υπο τη μορφη καταστολης και οποτε στο κρατος και στους φορεις καταστολης θα πρεπει και να επιστρεφεται…

  το μαγαζι η τη δημοσια περιουσια ειναι αστοχο να τα καταστρεψεις..το γεγονος οτι το κοστος των καταστροφων ανερχεται σε ελαχιστο ποσοστο της μιζας η του ταδε σκανδαλου..δε σημαινει οτι ειναι και αμελητεο!!!!αντι να αυτοπυρποληθει καποιος διαμαρτυρομενος καλυτερα να στρεψει την αγανακτηση του προς τους υπαιτιους…

 13. Σκύλος της Β.Κ. Says:

  Ο Σαραντακος, παλιος συμμαθητης μου στο ΕΜΠ, ανοιξε και μπλογκι, το
  http://sarantakos.wordpress.com/

  Εχει απο καιρο και το http://www.sarantakos.com/

  Πανε και θα σκασει το χειλακι σου!

 14. xamogelo Says:

  ναι ναι!!! το είδα πριν κανένα μήνα. Πολύ ενδιαφέρον μπλογκ

 15. teo Says:

  Δε παυει οντως ναναι ρηση…Αυτου


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: