Ερωτηματολόγιο σε σχολείο.

Πριν κάμποσο διάστημα στα πλαίσια ενός παιδαγωγικού μαθήματος μοίρασα ερωτηματολόγια στην Β Γυμνασίου σε ένα σχολείο στο Ηράκλειο. Παρόλο που το δείγμα σε καμιά περίπτωση δεν είναι αντιπροσωπευτικό ανεβάζω επιλεκτικά το πρώτο μέρος(ουσιαστικά χωρίς συμπεράσματα-ανάλυση). Όταν ολοκληρωθεί η εργασία αν έχω χρόνο θα ανεβάσω κάποια στιγμή και το επόμενο μέρος.

υγ.Ουσιαστικά δηλαδή τι απάντησαν οι μαθητές (γιαυτό και σε ορισμένες ερωτήσεις θα βρείτε «περίεργες» απαντήσεις :-p)

υγ2.Το ότι το δείγμα δεν είναι καθόλου αντιπροσωπευτικό(πέρα από το μικρό πλήθος των παιδιών που απάντησαν) φαίνεται και από τα ποσοστά αυτών που δήλωσαν ότι έχουν υπολογιστή. Φαίνεται πιστεύω με την πρώτη ματιά ότι το σχολείο βρίσκετε σε εύπορη οικονομικά περιοχή.

υγ3.Οι εικόνες φαίνονται λίγο τσαπατσούλικες μιας και η μετατροπή έγινε από doc σε pdf με το openoffice και ύστερα πέρασαν μέσω του gimp για να πάρω τα jpeg και πραγματικά βαριέμαι να τα διορθώσω :-p


Advertisements

5 Σχόλια to “Ερωτηματολόγιο σε σχολείο.”

 1. anarxaki Says:

  Αν και μικρό και ίσως μη αντιπροσωπευτικό το δείγμα, τα συμπεράσματα είναι πάρα πολλά. Αυτό που με ενδιέφερε περισσότερο να δω είναι πώς χειρίζονται γενικά τον υπολογιστή αλλά και πιο ειδικά το Internet, οι μικρότερες ηλικίες.

  Έχω ναι παινεύομαι ότι κοντεύω να κλείσω 10 χρόνια που έχω υπολογιστή (και άλλα τόσα που μπαίνω στο Internet). Ο γενικότερος κύκλος μου όμως, από γονείς μέχρι και φίλους, δεν ασχολούνται. Έτσι, πολλές φορές ακούω μεγάλες βλακείες/ασάφειες/παραμύθια που τα έχουν μάθει από την τηλεόραση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μάνα μου που φοβάται ότι οι γνωριμίες που έχω κάνει στο διαδίκτυο αποσκοπούν σε κάποια απάτη/βιασμό, ότι έχω ψυχολογικά προβλήματα για να βρίσκω φίλους εκεί, ενώ από την άλλη, άμα θέλει πληροφορίες για κάτι, πιστεύει ότι με το πάτημα ενός κουμπιού θα μάθω τα μυστικά του Σύμπαντος (χαχα).

  Από το ερωτηματολόγιο όμως βλέπω ότι ακόμα και τα πιτσιρίκια (που θεωρητικά είναι και ομάδα υψηλότερου κινδύνου), ούτε με το Chat ασχολούνται (ο φόβος και ο τρόμος των αδαών), ούτε «καταστρέφουν» τη ζωή τους παίζοντας ώρες ατέλειωτες παιχνίδια τύπου WOW, ούτε έχουν δώσει στον υπολογιστή τους και το Internet αξία μεγαλύτερη από αυτή που έχει. Δηλαδή ένα εργαλείο που θα σε βοηθήσει στο σχολείο, θα σε βοηθήσει να βρεις πληροφορίες και θα περάσεις την ώρα σου ευχάριστα.

  Το μόνο που με «χάλασε» είναι το μικρό ενδιαφέρον που δείχνουν τα κορίτσια. Αλλά αν κρίνω από τις κόρες φίλων, μάλλον αυτές ενδιαφέρονται πιο πολύ για το μακιγιάζ και τα αγόρια… (ξανά χαχα).

 2. xamogelo Says:

  @anarxaki το ερωτηματολόγιο είχε περισσότερο σαν στόχο να δει την σχέση των μαθητών με τον υπολογιστή και το μάθημα της πληροφορικής στο σχολείο. Επίσης έγινε στα πλαίσια μιας ατομικής εργασίας. Γιαυτό τον λόγο το ερωτηματολόγιο ήταν μικρό (30 ερωτήσεις) και μοιράστηκε σε σχετικά λίγα άτομα.(27) Επίσης επειδή δινόταν στο σχολείο στην ώρα του μαθήματος δεν θέλαμε να τους καταναλώσει αρκετή ώρα.(Μιας και θα ήταν χαμένος διδακτικός χρόνος) Γιαυτό υπολογίζαμε ότι στα10-15 λεπτά θα έπρεπε να είχαν απαντηθεί οι ερωτήσεις.

  Τώρα για την σχέση των παιδιών με τον internet πιστεύω ότι τα αποτελέσματα δεν είναι καθόλου αντιπροσωπευτικά. π.χ.τα περισσότερα παιδιά από ότι κατάλαβα προέρχονται από εύπορα στρώματα. (μόνο και μόνο το ότι όλοι έχουν υπολογιστή δείχνει κάτι) κτλ
  Επίσης αυτό που μου φάνηκε ποιο τραγικό από όλα είναι οι απαντήσεις που έδωσαν στον λόγο που παίζουν παιχνίδια δείχνουν ότι δεν έχουν ενδιαφέροντα(γιαυτό δεν φταίνε αυτά) και καταφεύγουν σε αυτά επειδή θέλουν να περάσουν την ώρα τους. Επίσης τα περισσότερα παιδιά από ότι κατάλαβα είναι πολύ πιεσμένα. (Υπήρξαν απαντήσεις ότι δεν ασχολείται με παιχνίδια επειδή διαβάζει 6 ώρες την ημέρα κτλ.) Οπότε όλα αυτά είναι φυσικό να οδηγούν σε λίγες ώρες ενασχόλησης με τον υπολογιστή. (το αποτέλεσμα όμως δεν πιστεύω ότι διαφέρει.)

 3. xamogelo Says:

  υγ.Γενικότερα υπάρχει πιστεύω μια αρνητική στάση για τα κορίτσια και την τεχνολογία από την κοινωνία που οδηγεί σε αυτά τα αποτελέσματα που φαίνονται. (ασχολούνται με το μακιγιάζ κτλ)

 4. anarxaki Says:

  Ναι αλλά στις λιγότερο εύπορες οικογένειες, η διεισδυτικότητα στο Internet και στα παιχνίδια θα είναι ακόμα μικρότερη. Κι αν ένα παιδί έχει ακόμα λιγότερες ευκαιρίες να το γνωρίσει, σίγουρ δε θα «μπλέξει» τόσο όσο θέλουν να μας δείξουν τα κανάλια… 😉

 5. xamogelo Says:

  καλά ίσως ο χαρακτηρισμός εύπορη τάξη να μην ήταν και ο καταλληλότερος μιας και αυτός ο χαρακτηρισμός ίσως να ταιριάζει περισσότερο σε ανώτερα στρώματα της κοινωνίας και όχι σε μεσαία που για την ώρα έχουν την οικονομική δυνατότητα για υπολογιστή. Πάντως αυτό που λες είναι λογικό αλλά πιστεύω ότι αγνοείς ότι.
  1.Όλα τα παιδιά έρχονται σε επαφή με ηλεκτρονικά παιχνίδια έστω και στο σχολείο. (εντάξει δεν μιλάμε για λούμπεν άτομα που δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι στην ελλάδα δεν έχουν πάρει ακόμα μεγάλες διαστάσεις.)
  2.Μπορούν σχετικά φθηνά να λιώνουν σε internet cafe ακόμα και αν δεν έχουν υπολογιστή.
  Τώρα για την παρατήρηση σου θα έπρεπε να μπουν περισσότερες ερωτήσεις ως προς τα άτομα που έχουν Η/Υ. Σε γενικές γραμμές πάντως όποτε περνάω από internet cafe είναι γεμάτο. :-s (άσε που ανοίγουν συνέχεια καινούργια)


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: