Ένα ενδιαφέρον επεισόδιο.

Ένα ενδιαφέρον επεισόδιο του infowar για την ιδιωτική παιδεία που αξίζει να ακούσετε.

8 Σχόλια to “Ένα ενδιαφέρον επεισόδιο.”

 1. ikonikos Says:

  Φοβερό! Αυτό με τον Αϊνστάιν δεν το ήξερα! Τι άλλο θα ακούσουμε που μας έχουν αποκρύψει! Πολύ ενδιαφέρουσα εκπομπή.

 2. xamogelo Says:

  ναι! άστα να πάνε.

 3. Antonis Politakis Says:

  Άλλη μια εκπομπή στρατευμένης δημοσιογραφίας με μηδενικό πραγματικό περιεχόμενο.

  Το λάθος του Χατζηστεφάνου(Καί του Cassavetes) Αρχίζει με την ρητορική ερώτηση που κάνει στον ευατό του, θα προσλάμβανε ποτέ κάποιον δυσλεκτικό που αναρωτιέται αν ο ουρανός είναι μπλέ? ο χατζηστεφάνου απαντάει «φυσικά όχι». Ουσιαστικά κατευθύνει την σκέψη εκεί που θέλει αλλά η δυσλεξία δεν είναι ακαδημαικό πρόβλημα, υπάρχουν καθηγητές δυσλεκτικοί και τα πανεπιστήμια στο εξωτερικό έχουν ομάδες που ασχολούνται και με φοιτητές με μαθησιακά προβλήματα. Αλλά που να τα ξέρετε αυτά εδώ αφου μάθημα κάνετε μόνο στις πορείες. Μετά ο Αινστάιν αναρωτιόταν αν ο ουρανός είναι μπλέ, δεν ήταν ιδοτροπία του Αινστάιν αλλά επιστημονική εξήγηση για την γαλαζότητα του ουρανού. Ποιό πανεπιστήμιο δεν θα προσλάμβανε έναν άνθρωπο που έδωσε μια επιστημονική εξήγηση για τους λόγος που ο ουρανός είναι μπλέ.

  Συνεχίζω ο Κασσαβέτης συγκρίνει το ελιτίστιικο πανεπιστημιακό σύστημα με το σημερινό Υβριδιικό Αγγλοσαξονικό. Αν επιστρέψουμε στο μοντέλο αυτό τότε το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου δεν θα παίρνει πτυχίο αφου δεν θα καταπιάνεται το πτυχίο με υπαρκτά προβλήματα(ούτε και ενδιαφέρει την πλειοψηφία του κόσμου) αλλά με θεωριτικά ερωτήματα που ενδιέφεραν και ενδιαφέρουν μια ελίτ, όχι οικονομική αλλά πνευματική ελίτ. ΣΤο αμερικάνικο σύστημα εκτός των δεκάδων πανεπιστημίων που ασχολούνται με την επιστημονική κατάρτιση υπάρχουν και μερικά ελίτ πανεπιστήμια που παράγουν θεωριτική γνώση(π.χ. Harvard, Cambridge). Έχουν μεν υψηλά δίδακτρα αλλά δίνουν και πολλές υποτροφίες σε ιδοφυήες όπως ο Αινστάιν για να τους έχουν στο διδακτικό και ερευνητικό τους προσωπικό.

  Πάντα αναρωτιό΄μουν πώς γίνεται οι επικριτές του συστήματος αυτού να είναι και οι ίδιοι επίγονοι του και να παράγουν την σκέψη τους μέσα ακριβώς στο σύστημα που υποτίθεται δεν παράγει σκέψη. Δηλαδή και ο cASSAVETES είναι μέλος ΔΕΠ αγγλικού πανεπιστημίου, είναι ένας ακόμα Μαρξιστής καθηγητής Πολιτικών επιστημών.

 4. xamogelo Says:

  έχετε μια τάση εσείς οι φιλελεύθεροι να χάνετε συνεχώς το νόημα….
  Λες: «Μετά ο Αϊνστάιν αναρωτιόταν αν ο ουρανός είναι μπλε, δεν ήταν ιδιοτροπία του Αϊνστάιν αλλά επιστημονική εξήγηση για την γαλαζότητα του ουρανού. Ποιο πανεπιστήμιο δεν θα προσλάμβανε έναν άνθρωπο που έδωσε μια επιστημονική εξήγηση για τους λόγος που ο ουρανός είναι μπλε.»

  Μάλλον όλα τα πανεπιστήμια που κάνουν κουμάντο οι ιδιωτικές εταιρίες μιας και αφού αυτές θα καθορίζουν με έμμεσο τρόπο το τι έρευνα θα γίνεται θα αποσκοπούν στο να μεγιστοποιήσουν την απόδοση. Αυτό σε συνδυασμό με το ότι οι εταιρίες νοιάζονται για άμεσα αποτελέσματα από την στιγμή που το αντικείμενο ενδιαφέροντος του καθηγητή ξεφεύγει πολύ από αυτό που θα τους απόφερε κέρδος μιας και δεν θα είχε κάποια άμεση εφαρμογή τότε δεν θα τον προσλάμβαναν μιας και θα ήταν μια αντιοικονομική επιλογή… Πάει λοιπόν ο Αϊνστάιν το χρώμα του ουρανού… πάει βέβαια μαζί του και η θεωρεία της σχετικότητας…

  Τώρα για το δεύτερο μέρος σου. Γιατί θεωρείς ότι η έρευνα που γίνετε δεν αφορά την κοινωνία; Μα ακριβώς από αυτή την έρευνα που λες ότι δεν ενδιαφέρει την κοινωνία έχουν προκύψει οι σημαντικότερες ανακαλύψεις!!!! και βέβαια αργότερα βέβαια ήρθαν οι περισσότερες εφαρμογές…. π.χ. ηλεκτρισμός ή και αυτό που αναφέρει το επεισόδιο για τις κεραίες. Άρα αυτό που λες περι πνευματικής ελιτ… είναι μάλλον στο κεφάλι σου…. εννοείτε ότι ενδιαφέρει την κοινωνία… και ακόμα περισσότερο προς το συμφέρον της κοινωνίας είναι να διαχειρίζεται αυτή την έρευνα που γίνεται…. και να μην ανήκει σε κάποιον καλό επιχειρηματία που θα κερδοσκοπεί όσο πεθαίνουν άνθρωποι…. δες π.χ. τα φάρμακα για το έιτζ στις χώρες της Αφρικής.

  Πέρα από αυτό… αν ο επιχειρηματίας καθορίζει την έρευνα… και γενικότερα ποιος βγαίνει από το πανεπιστήμιο και με τι γνώσεις… τότε αυτό που θα κάνει είναι να προσπαθήσει να εξυπηρετήσει όσο το δυνατόν καλύτερα τα συμφέροντα του… που αυτό έρχεται σε πλήρης αντίθεση με τα συμφέροντα του εργαζόμενου….. Βέβαια εσείς οι οι φιλελεύθεροι μαζί με τους φασίστες ισχυρίζεστε ότι τα συμφέροντα του βιομηχάνου ταυτίζονται με τα συμφέροντα του εργαζόμενου…(και δεν το λέω για να υπονοήσω κάτι) αλλά για να δείξω πόσο εκτός τόπου και χρόνου είσαστε…

 5. Antonis Politakis Says:

  Καταρχήν μην φέρνεις τον φασισμό στην συζήτηση, διοικητικά και οργανωτικά έχετε πολύ περισσότερες ομοιότητες(για να μην πω οτι είσαστε ολόιδιοι), διαφέρετε ως προς τις αρχές αλλά στα άλλα μοιάζετε, άσε που οι φασίστες δεν ενδιαφέρονται για τους βιομηχάνου(όπως; θες να νομίζεις) αλλά για το συμφέρον της φυλής και του έθνους τους(και μόνον αυτής).

  Κατά δεύτερον γνωρίζεις τι θα πεί ο όρος πλουραλισμός. εκτός των ιδιωτικών επιχειρήσεων υπάρχουν και διάφορα άλλα trust που διενεργούν έρευνα ή χρηματοδοτούν πανεπιστήμια όπως π.χ. η greenpeace, το WWF, διάφοροι κοινωνικοί σύλλογοι κ.α. Η Αγγλία έχει 100 πανεπιστήμια ως ΝΠΙΔ και 1 ώς ΙΔ,(οι ¨ΗΠΑ πολύ περισσότερα) δεν μπορούν όλες οι εταιρίες να ελέγχουν όλα τα πανεπιστήμια κάποια έχουν διαφορετική ατζέντα. Για τα περαιτέρω ρώτα άτομα που κάνουν έρευνα να σου πουν οτι το αμερικάνικο σύστημα τους ευνοεί πολύ περισσότερο. Ρώτα τον Λαζαρίδη π.χ. ο οποίος κάνει ακριβώς αυτό, θεωρητική έρευνα.

  Τρίτον εκτός του οτι δεν υπάρχει άμεση σύνδεση θεωριτικής έρευνας με εφαρμοσμένη. Πολλές συσκευές πρώτα αναπτύχθηκαν ως εφαρμοσμένες μηχανές και μετά τις κατανοήσαμε θεωρητικά. ¨Όπως ο ηλεκτρισμός όπως η μηχανές ατμού μας βοήθησαν να κατανοήσουμε την θεωρία των αερίων. Οπότε το να λες θεωρητική έρευνα καλή εφαρμοσμένη αρνητική δεν έχει βάση

  Τέταρτον
  ¨οπως σου έχω ξαναπεί είσαι λίγο βλάκας ώς προς την κατανόηση διαχείρισης πόρων. Για να κάνεις έρευνα όπως θέλει ο Κασσαβέτης πρέπει να δεσμεύεις τεράστιους πόρους ιδίως σε σοβαρή έρευνα(δες CERN). Αυτό δεν είναι δυνατόν διότι δεν ενδιαφέρει τον άμεσο κόσμο να τους παίρνει την φορολογία(ή την υπεραξία της εργασίας τους αν ζείς σε σοβιετικό καθεστώς) και να την κατανέμεις σε θεωρητική έρευνα. Ακόμα και σε αναρχοκομουνιστικό περιβάλλον να ζείς(όπως το θές) αν αποφασίσεις να δώσει πόρους σε έρευνα θα σε βαράει η κοινότητα στο κεφάλι(αν φυσικά καταφέρεις να πείσεις τι έρευνα να κάνετε). Η θεωρητική έρευνα σήμερα είναι περισσότερη από ποτέ στην ιστορία απλά λόγο του ότι υπάρχουν πολύ περισσότερα άτομα με πανεπιστημιακή παιδεία φαντάζει λίγο ως ποσοστό.

  Το ποιος είναι εκτός τόπου και χρόνου θα το δείξει η ιστορία. Για την ώρα στον ανταγωνισμό των ιδεών μας η ιστορία δείχνει φιλελευθερισμό.

 6. xamogelo Says:

  πολιτάκη… Για τα κοινά φασισμού κομμουνισμού.. τότε δεν ξέρεις τι σημαίνει φασισμός και τι κομμουνισμός….

  Τώρα για τον πλουραλισμό. Όταν τα πανεπιστήμια κτλ χρειάζονται περισσότερα χρήματα για να λειτουργήσουν αναγκαστικά θα στραφούν προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις κτλ. Και η υποχρηματοδότηση στην Ελλάδα για να μην ξεχνιόμαστε είναι ο κανόνας…

  Για την εφαρμοσμένη έρευνα δεν είπα ότι είναι κακή. Αυτό το έβγαλες εσύ από το μυαλό σου. Εγώ είπα ότι δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε την έρευνα σε ιδιωτικές εταιρίες κτλ γιατί πέρα από το ότι θα την εκμεταλλεύονται προς όφελος τους(που έρχεται σε αντίθεση με το όφελος της κοινωνίας) δεν έχουν σκοπό να κάνουν μακροχρόνια έρευνα μιας και δεν τους αποφέρει άμεσο κέρδος.
  Τώρα σε μια σοσιαλιστική κοινωνία αυτό που λες ότι η κοινωνία θα καθορίζει την έρευνα κτλ και δεν μπορώ να δω κάποιο λόγο που θα απορρίπτει κάποια από τις δυο μορφές έρευνας… πόσο μάλλον όταν η κοινωνία καλύπτει όλες τις ανάγκες των μελών της….. (όχι σαν σήμερα…)

  Τώρα για το ποιος είναι εκτός τόπου και χρόνου… δεν χρειάζεται να περιμένουμε τι θα φέρει το μέλλον! Για όποιον μπορεί να σκεφτεί πέρα από προσφορά και ζήτηση πιστεύω ότι με μια ματιά γύρω του μπορεί να δει ότι ο κόσμος πάει (σόρρυ για την έκφραση) κατά διαόλου… από όλες τις απόψεις

 7. Antonis Politakis Says:

  βαριέμαι να ασχολούμαι άλλο, γνωρίζω και απο θεωρία φασισμού και απο θεωρία κομουνισμό για να καταλαβαίνω τις διαφορές και τις ομοιότητες.

  Στα ελληνικά πανεπιστήμια δεν είναι η υποχρηματοδότηση το θέμα, αυτό είναι το άλλοθι. Το πρόβλημα είναι η λάθος διαχείριση.

  Ακόμα δεν μπορείς να καταλάβεις πώς η σύγχρονη οικονομία ορίζει τις ανάγκες της με χρηματοδότικά εργαλεία. Αν η κοινωνία νοιάζεται πραγματικά τότε θα δίνονται δωρεές(όπως και δίνονται απο πολιτικά δραστήριους πολίτες σε τοπικά πανεπιστήμια στην Αμερική) απο το κοινό προς τα πανεπιστήμια. Αλλά εσύ έχεις μια αφελή έννοια της κοινωνίας η οποία οδηγεί σε συγκεντρωτικές μορφές τύπου Σοβιετισμού

  Τέλως πάντων όπως είπα το μέλλον θα δείξει, εσύ νομίζεις οτι όλα πάνε προς το χειρότερο αλλά εσύ βλέπεις μόνο αυτό που θέλεις να δείς .

 8. xamogelo Says:

  καλά δεν έχει νόημα να προσπαθώ να σε πείσω για κάτι τέτοιο μέσω post…. γι αυτά πείθεσαι από την πράξη….
  όσο για το αν πηγαίνουμε προς το καλύτερο…
  http://www.enet.gr/online/online_text/c=114,id=77132360
  http://www.enet.gr/online/online_text/c=114,id=78327816
  και πολλά άλλα.
  υγ.Μια είχα δει μια έρευνα… που το 75% του κόσμου πίστευε ότι πάμε προς λάθος κατεύθυνση… και μάντεψε… ο κόσμος κινείτε προς νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση…
  υγ2. Ναι και υποτίθεται ότι έχουμε δημοκρατία…


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: