Μια νέα ΕΦΕΕ;

Στο indymedia θα βρείτε μια άκρως ενδιαφέρουσα πρόταση των ΕΑΑΚ για την σύσταση μιας νέας ΕΦΕΕ. Προσωπικά τα όσα γράφουν πέρα από το να ευλογούν τα γένια τους το θεωρώ πολύ σωστό. Σίγουρα μια ΕΦΕΕ σε αυτά τα πλαίσια που λένε (αιρετότητα, ανακλητότητα, αναλογικότητα) κινείται 100% σε σωστή κατεύθυνση. Όμως με βάση την εμπειρία μου από τις φοιτητικές κινητοποιήσεις (π.χ. συντονιστικά, επιτροπές κατάληψης κτλ) αλλά, τους πρόσφατους αριστερισμούς (πάρα πολύ επιεικής χαρακτηρισμός) στο σπάσιμο των εκλογών αλλά και την λογική με την οποία έσπαζαν την ΕΦΕΕ μέχρι τώρα… αμφιβάλω σε μεγάλο βαθμό αν πράγματι θέλουν να φτιάξουν κάτι που δεν θα υπόκειται στον παραταξιακό τους έλεγχο…. ή αν τελικά τους ξεφύγει δεν θα εκπλαγόμουν αν δεν θα είναι οι πρώτοι που θα στραφούν εναντίων του…

Η φώτο είναι από τον λογαριασμό  Φοιτητικές κινητοποιήσεις στο flicker

Advertisements

18 Σχόλια to “Μια νέα ΕΦΕΕ;”

 1. Niemandsrose Says:

  Για να μην ανακαλύπτουμε κάθε τρεις και λίγο τον τροχό… 😉

  1. Οικογενειακή Συνωμοσία
  2. Αποκάλυψη Τώρα
  3. Ζόμπι, το Ξύπνημα των Νεκρών
  4. Το Ρετιρέ της Ανωμαλίας
  5. Ουγκέτσου Μονογκατάρι
  6. Για μια Χούφτα Δολλάρια
  7. Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου
  8. Όσα Παίρνει ο Ανεμος
  9. Η Αυτοκρατορία των Αισθήσεων
  10. SOS: Πεντάγωνο καλεί Μόσχα

  eSOS: Πεντάγωνο καλεί Μόσχα (Νύχτες της Μόσχας)

  Μας την είχανε στημένη τη νύχτα στο Χημείο τα παιδιά της ΚΝΕ
  Ήτανε ταμπουρωμένοι με ξύλα με καδρόνια και σιδερολοστούς
  Και μας επιτεθήκαν με ηθικό ακμαίο και τη βοήθεια της ΕΣΑΚ
  Και μας χτυπούσανε αδελφωμένοι φοιτητές, φοιτητές και εργατιά

  Βάρα μας Μαλάμη χτύπα μας Μαλάμη
  είμαστε μαζοχιστές
  Βάρα μας Μαλάμη χτύπα μας Μαλάμη
  είμαστε όλοι μαζοχιστές

 2. Niemandsrose Says:

  @a8lios, ποια ειναι ακριβώς η απορία σου;

 3. a8lios Says:

  Ποιά άλλη θα μπορούσε να είναι, πέραν του τί σκατά έχουν να κάνουν αυτά που γράφεις με ένα ενδεχόμενο πανελλαδικό όργανο των φοιτητών σήμερα???????????

 4. Niemandsrose Says:

  Σκατά, κατ’ αρχάς, είναι αυτά που έχεις μέσα στο κεφάλι σου εφόσον ο φανατισμός σου σε εμποδίζει να δεις πόσο επίκαιρο γίνεται για άλλη μια φορά το τραγούδι του Τζίμη Πανούση στις μέρες που είδαμε σταλινικές τακτικές να εφαρμόζονται στα ελληνικά ΑΕΙ.

 5. a8lios Says:

  Άντε, εγώ έχω σκατά στο κεφάλι μου, και μπόλικο φανατισμό επίσης.

  Εσύ μπορείς να μου απαντήσεις στην ερώτησή μου?

  ΣΕ ΤΙ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ ΤΟΥ ΠΑΝΟΥΣΗ ΜΕ ΕΝΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΗΜΕΡΑ???

  Φαντάζομαι κατέεις τί σημαίνει η λέξη ΣΗΜΕΡΑ, μιας και σε αντίθεση με μένα δεν έχεις σκατά στο κεφάλι σου…

 6. a8lios Says:

  Πολύ καθως πρέπει και εύθικτοι έχουν γίνει οι «μπλόγκερς» τελευταία, btw…

 7. saimag Says:

  Η ανάγκη για ένα όργανο που θα συντονίζει όλους τους συλόγους είναι νομίζω επιτακτική και η πρώταση της ΑΕΠ αν και πρακτικά μπορεί να είναι λίγο (εώς πολύ) δύσκολο, είναι μια καλή σκέψη.
  Έχοντας διαβάσει και τα σχόλια του άρθρου στο indymedia (όσα δεν ασχολούνταν με παραταξιακές κόντρες) το προβλημα που εντοπίζω εγώ είναι ότι ο κάθε εκπρόσωπος της κάθε σχολής θα εκφράζει την άποψη της παράταξής του και όχι του συλλόγου του. Και ένα άλλο είναι ποιός θα ελέγχει αν ο/οι εκπρόσωπος/ποι το κάνουν αυτό ώστε να τους καλλούν πίσω. Ίσως θα μπορούσε αυτό να γίνει πρώτα τοπικά, ανά πόλεις και απο εκεί να στέλνονται πανελλαδικά κάποιοι εκπρόσωποι…

 8. ikonikos Says:

  Από τη στιγμή που τα ίδια τα πλαίσια και τα δεδομένα τους δεν τίθενται σε διαβούλευση στις γ.σ. και απλά πακετάρονται από κάποια άτομα και παρουσιάζονται σαν έτοιμο προϊόν για ψήφιση, αμφιβάλλω αν είναι δυνατό να αποκτήσουν πραγματική δημοκρατική κουλτούρα οι φοιτητές.
  Σχετικά με την πρόταση το μια φορά το χρόνο που θα γίνεται γ.σ. για να εκλέξει τους εκπροσώπους ή να ανακαλέσει τους προηγούμενους είναι τεράστιο διάστημα. Άσε που οι εκπρόσωποι σε αυτό το διάστημα θα μπορούν να έχουν κάνει τα ρουσφέτια τους άνετα και ποιος τους ελέγχει!

 9. xamogelo Says:

  @saimag
  Λες ότι κάθε εκπρόσωπος κάθε σχολής θα εκφράζει τις θέσεις της παράταξης του. Αυτός ο κίνδυνος υπάρχει όντως. Γιαυτό και θα είναι και ανακλητοί (δηλαδή θα μπορεί η ΓΣ να τους ανακαλεί οποιαδήποτε στιγμή) αν δει ότι δεν εκφέρει τις απόψεις του συλλόγου.
  Τώρα το πως θα ελέγχετε αν τηρεί και μεταβιβάζει τις αποφάσεις του συλλόγου αυτό θα μπορούσε να φανεί εύκολα με την δημοσίευση πρακτικών ή και παρακολούθησης της διαδικασίας. Σίγουρα όλα τα παραπάνω είναι πολύ ποιό εύκολα όταν γίνονται στα όρια μιας πόλης αλλά το θέμα είναι να βρούμε την καλύτερη δυνατή δομή για πανελλαδικό σχεδιασμό. Εγώ προσωπικά δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι καλύτερο.

  @ikonikos Συμφωνώ 100% με την παρατήρηση σου. Αυτή η κίνηση πιστεύω ότι δεν θα έχει την επιθυμητή κατάληξη επειδή αισθάνομαι ότι ξεκινάει από πάνω. Όχι μόνο επειδή θα προσπαθήσουν να την ελέγξουν αλλά επειδή η σωστή λειτουργία τέτοιων δομών προυποθέτει ενεργή συμμετοχή των φοιτητών. Γιαυτό δεν πιστεύω ότι θα λειτουργήσει ικανοποιητικά αν δεν λειτουργήσουν πρώτες οι ΓΣ. Όμως δεν βλέπω κάτι διαφορετικό.Αν και πιστεύω ότι έστω και έτσι σε κινηματικές περιόδους θα μπορούσε να λύσει το μπάχαλο που γινόταν στα πανελλαδικά συντονιστικά που στην ουσία τα έλεγχε η ΕΑΑΚ.

  @αθλιε niemandrose Δεν θέλω να εμπλακώ στην συζήτηση μεταξύ σας. Πάντως πιστεύω ότι παρεξήγησε ο άθλιος τι του είπες όπως και εσύ αυτό που είπε :-s

 10. sotos Says:

  Xairomai poy epiteloys synfwneite s ayto poy prwth (edw kai polla xronia) elege h PKS otan thn legate symbibasmenh kai ayta einai grafeiokratika kai den boh8oyn. BLEPOUN OLOI POY XREIAZONTAI. 3ana anakalypsate thn pyritida alla apo olotela poy lene… toylaxIston feygete apo ta pseyto yperaristera toy Trotsky!

 11. a8lios Says:

  Tί ακριβώς παρεξήγησα?
  Μια ζωή τα ίδια αυτό το παιδί…

 12. xamogelo Says:

  @sotos Άσχετα για το τι είναι η ΠΚΣ… όταν είχε τους συσχετισμούς… δεν το άλλαξε… οπότε αυτό που λες δεν πιστεύω ότι ισχύει…. Τώρα τα υπόλοιπα περι τρόσκυ δεν ξέρω που κολλάνε.

  @αθλιος Μου δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι παρεξήγησες τους στίχους για την ΚΝΕ. Τέλος πάντων οκ

 13. manos Says:

  @ xamogelo

  Υπάρχουν, όντως, πολλά εμπόδια. Αλλά αξίζει να παλευτεί, να δοκιμαστεί, και να στηριχτεί από ένα πλατύ αγωνιστικό μπλοκ στις σχολές. Οντως η ΕΑΑΚ έχει τρομερά προβλήματα δημοκρατίας στο εσωτερικό της. (Οποιος έχει περάσει μια βόλτα από τα πανελλαδικά της διήμερα, ξέρει τι εννοώ.) Και όντως μια τέτοια πρόταση δεν μπορεί να εδραιωθεί από καμία παράταξη, αλλά μόνο από μια αποφασισμένη, συνειδητή αγωνιστική βάση.

  Σχήματα και οργανώσεις που συμφωνούν με την κατεύθυνση του κειμένου, πρέπει να δουν διαδικασίες συντονισμού και συζήτησης.

  Τα μπλογκ μπορούν κι αυτά να βοηθήσουν. Λίγο.

 14. xamogelo Says:

  ναι πάνω κάτω συμφωνώ με αυτά που λες. Και πιστεύω ότι αν επιχειρηθεί κάτι θα το στηρίξω όσο μπορώ. Αν και με μια δεύτερη σκέψη μπορώ να πω ότι ποιο πολύ με νοιάζει οι ΓΣ να αρχίσουν να λειτουργούν γιατί μόνο αυτές μπορούν να δώσουν μαζικότητα.

  υγ.Επίσης θα μπορούσε να μπει να αλλάζουν οι εκπρόσωποι ανά μήνα ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή

 15. manitaritoubounou Says:

  Πολύ ζωντανή και ενδιαφέρουσα η συζήτησή σας.

  Πάντως η αντίληψη ότι μπορεί να γίνεται ανακλητή και μόνο από ΓΣ η ΕΦΦΕ και μάλιστα ανά μήνα, σε περιόδους νημεμίας, μου φαίνεται αδύνατο, γιατί δεν λειτουργούν εύκολα οι γενικές συνελέυσεις, έστω και σε φοιτητές.

  Σε περιόδους μεγάλων μαχών, αλλά με συμμετοχή των πολλών, μπορεί να λειτουργήσει…

  ΥΓ Μπορεί όμως να είμαι «κολλημενος», από άλλες φοιτητικές
  εποχές ερχόμενος, οπότε μη παίρνετε τις μετρητοίς αυτα που γράφω…

 16. xamogelo Says:

  χμ… το ζήτημα είναι.. θέλεις να υπάρχει ΕΦΕΕ όταν δεν κινείται τίποτα? ποια η ισχύ της και η δύναμη των αποφάσεων? Αντιπροσωπεύει κανέναν? Ποιόν?
  Εγώ προσωπικά δεν θέλω μια τέτοια ΕΦΕΕ μιας και τουλάχιστον για αυτό τον ρόλο που την θέλω είναι ανούσια…

  υγ.Ίσα ίσα η εμπειρία είναι καλοδεχούμενη και πολύ χρήσιμη.

 17. eaakitis Says:

  Diabasa me megali prosoxi tin protasi tis aristeris enwtikis parembashs k symfwnw apolyta me tous syntrofous apo to rethymno.i protash tous gia ena amesodimokratiko organo,pou tha stirizetai stin airetotita k tin anaklitotia k to opoio proipothetei tin anazwogonisi twn gen.sineleusewn einai pragmatika mia protasi pou pragmatika kineitai pros tin ergatiki dimokratia, tin pragmtiki diladi dimokratia,k den den stirizetai stin astiki «dimokratia» opws i parataksiaki efee.san eaaktis loipon thewrw pws olokliri i eaak tha prepei na zimwsei mesa sta sximata tin protasi auti k na apofasisei na palepsei eniaia gia tin pragmatwsi tis.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: