Μια ενημέρωση από το φοιτητικό κίνημα Ηρακλείου

Το τελευταίο διάστημα έλειπα Αθήνα και δεν είχα χρόνο για να ενημερώσω το blog παρόλο που ήθελα να γράψω για τις γελοιότητες που έγιναν στον σύλλογο μου… ο άθλιος βλέπω έγραψε κάποια πράγματα (όπως και την συζήτηση μου με τα email στην οποία συμμετείχα). Να προσθέσω επίσης ότι από την Π.Κ.Σ. απογοητεύτηκα πέρα από την αντίληψη που έχει για την Γ.Σ.. και για την αντίληψη ότι οι καθολικές εκλογές εντείνουν την διαφθορά μεταξύ φοιτητών και καθηγητών…

υγ1.Πήγα και στην παρουσίαση βιβλίων για την Περιεκτική Δημοκρατία που μπορώ να πω ότι είχε αρκετό ενδιαφέρον και θα προσπαθήσω να τα διαβάσω σχετικά σύντομα.

υγ2. Λόγω έλλειψης χρόνου αλλά και πρόσβασης στο internet δεν απάντησα στο email της ΑΡ.ΕΝ. αν και κατά την άποψη μου… μάλλον είναι λίγο ανούσιο… αν αποφασίσω να απαντήσω θα σας ενημερώσω. :-p

Advertisements

9 Σχόλια to “Μια ενημέρωση από το φοιτητικό κίνημα Ηρακλείου”

 1. a8lios Says:

  Πολλά έγραψες! Κι αν το κύριο που σε απογοήτευσε ή σε πείραξε είναι η άποψη για τη διαφθορά και τον τρόπο εκλογής …γάμησέ τα…

 2. xamogelo Says:

  τα περισσότερα τα αναλύεις εσύ στο ποστ σου οπότε τι να κάθομαι να γράφω… το συγκεκριμένο κομμάτι είναι σχετικά με εσάς…. όσο για τα πλαίσια και τις υπόλοιπες αντιλήψεις σας…. τι να πω… έχουν σχολιαστεί τόσο πολύ που δεν έχει νόημα να επαναλαμβάνομαι….

 3. glayki Says:

  όταν ήμουν φοιτητρια δεν ασχοληθηκα ποτε με κομματικες παραταξεις τις θεωρουσα όλες κατευθυνομενες…πιστευω πως το προσωπικο «ψαξιμο»είναι το άλφα και το ωμεγα!…καλησπέρα…

 4. xamogelo Says:

  χμ… ναι όντως μεγάλο πρόβλημα αυτό με τις παρατάξεις… σίγουρα μια παράταξη (αν δεχόμαστε την αναγκαιότητα ύπαρξης τους-αμφιβάλω αρκετά) πρέπει να έχει μια κατεύθυνση. Το θέμα είναι κατα πόσο οι επιμέρους στάσεις τους βγαίνουν από κάτω και δεν έρχονται από πάνω. Πάντως συμφωνώ 100% το προσωπικό ψάξιμο είναι σίγουρα απαραίτητο και αναγκαίο ακόμα και όταν συμμετέχεις κάπου… αλλιώς είσαι άλλο ένα πρόβατο στο μαντρί… το θέμα είναι ότι πέρα από την συλλογική δράση πρέπει να υπάρξει και κάποια μορφής συλλογική δράση αν θέλουμε να αλλάξουμε τους συσχετισμούς. Καλησπέρα και σε σένα!!!!!

 5. glayki Says:

  κάποια μορφής συλλογική δράση !!!!!!!δε διαφωνω αλλα συνηθως οι συλλογικες δρασεις ειναι και αυτες απιστευτα κατευθυνομενες!

 6. stepes Says:

  Οτιδήποτε συλλογικό είναι κατευθυνόμενο δυστυχως/ευτυχώς. Οι άνθρωποι επηρεάζονται πολύ απο τις πράξεις άλλων, αλλα αποφασίζοντας πως θέλουμε να έχουμε μια κοινωνία, αναγκαστικά πρέπει να δρούμε συλλογικά.
  Η συλλογική δράση στα πανεπιστήμια δεν είναι κακιά ιδέα όσο δεν καπελλώνεται απο κόμματα
  (το οποίο είναι η μόνη μορφή παράταξης αυτο τον καιρό – αντε με μία εξαίρεση της Πορείας Αριστερής για να μην με πρίζει ο χαμόγελος αν και δεν ξερω σίγουρα γι αυτούς)

 7. xamogelo Says:

  λοιπόν.. κάτι μου λέει ότι θα γράψω ένα κατεβατό τώρα. :-p
  Προφανώς όταν εννοείτε και οι δύο κατευθυνόμενες εννοείτε 2 πράγματα.
  1.Την καθοδήγηση από πάνω
  2.Την υιοθέτησης κάποιας πολιτικής κατεύθυνσης.

  Για το πρώτο συμφωνώ 100% ότι κάτι τέτοιο είναι αρνητικό και προβληματικό. Εκτός αν μιλάμε για κάποια οργάνωση με πανελλαδική δράση ή έστω κάποια μεγάλη οργάνωση όπου λόγο μεγέθους θα πρέπει να βγουν ξεχωριστές αποφάσεις Να ανεβούν από κάτω και να κατέβουν ξανά στις βάσεις. Σε μεγάλες συλλογικότητες κάποιος συντονισμός σε πανελλαδικό ή γενικά σε ευρύτερο επίπεδο είναι αναγκαίος.

  Για το δεύτερο με την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει καθοδήγηση που έρχεται από πάνω αυτό που έχω να πω είναι ότι δεν το θεωρώ τόσο κακό. Είναι συναρτήσει-αποτέλεσμα των ατόμων που το αποτελούν. Πέρα από τις αρχικές απόψεις με τις κοινές συζητήσεις κάποια άποψη-κατεύθυνση θα υπερισχύσει. Έτσι είτε όσοι δεν συμφωνούν θα φύγουν(ανάλογα πόσο δημοκρατικά λειτουργεί αυτή η οργάνωση-σχήμα κτλ αλλά και ανάλογα την θέση των ατόμων στην κοινωνία(π.χ. διαφορετικά αντιλαμβάνεται το πρόβλημα του περιβάλλοντος ένας βιομήχανος και διαφορετικά ένας εργαζόμενος)) είτε όσοι μείνουν θα πειστούν και θα υιοθετήσουν παρόμοιες απόψεις. Επίσης για την υιοθέτηση κάποια πολιτικής κατεύθυνσης έχει σημασία και η δράση για τα προβλήματα. Τα περισσότερα προβλήματα-ίσως όλα(αυτό που λέω βέβαια είναι και πολιτικό αλλά και άκρως υποκειμενικό) ανάγονται σε γενικότερα πολιτικά προβλήματα που αργά η γρήγορα με την δράση τους τα άτομα θα αποκτήσουν συγκεκριμένη κατεύθυνση (όλα αυτά σε συνάρτηση με το δεδομένο ότι κάποιοι έφυγαν και κάποιοι πείστηκαν )
  Τώρα για αυτό που είπε ο στέπες (αποφάσισε επιτέλους με τι παρατσούκλι θα υπογράφεις!!!!!) το ότι ένα σχήμα είναι ανεξάρτητη δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν καπελώνετε ή τουλάχιστον δεν περνάνε απόψεις σαν γραμμές.(αυτό βέβαια που λέω είναι ποιο εύκολο να το δεις από μέσα παρά από έξω) Τα άτομα που ασχολούνται περισσότερο ή τα άτομα με μεγαλύτερο θεωρητικό αλλά και πρακτικό υπόβαθρο είναι εύκολο να περάσουν την γραμμή τους.
  Σημασία δηλαδή δεν έχει το γεγονός ότι είναι ανεξάρτητο αλλά τα άτομα που το απαρτίζουν να ασκούν διαρκείς κριτική και να προσπαθούν να σκέφτονται αυτόνομα.
  Αυτά τα λίγα… έστω και λίγο άτσαλα γραμμένα :-p

 8. JChrist Says:

  @χαμόγελο
  Πολύ κνίτης μου ακούγεσαι… :p

  Γενικά, αυτή η άποψη ότι «απέφευγε σαν το διάολο το λιβάνι όλες τις παρατάξεις, είναι κατευθυνόμενες», είναι κατευθυνόμενη (!) από την κυρίαρχη τάξη σήμερα. Συμφέρει ιδιαίτερα τους έχοντες και κατέχοντες να μένει ο νέος σήμερα «ανοργάνωτος», μακριά από την οργανωμένη συλλογική πάλη, που είναι και η μόνη δύναμή του σήμερα.

  Λες, λοιπόν χαμόγελε (και συμφωνώ)
  1.Την καθοδήγηση από πάνω
  2.Την υιοθέτησης κάποιας πολιτικής κατεύθυνσης.

  Για το 1ο, νομίζω απάντησες καλύτερα και από μένα! :p
  Πως θα μπορέσεις να συντονίσεις καλύτερα μια οργάνωση, αν δεν χρησιμοποιήσεις αυτή την διπλή αλυσίδα (πάνω/κάτω).

  Για το 2ο, δηλαδή με ποιο σκεπτικό θα «ανήκες» σε κάποια «ομάδα»; Για την καλή τους την καρδιά ή επειδή συμφωνείς με τα λεγόμενά τους (και τις πράξεις τους βάσει αυτών); Εκτός και αν έμπαινες σε κάνα αστικό κόμμα, οπότε πάω πάσο… (στο έχω ξαναπεί, όλα τα περιμένω από εσένα)

 9. xamogelo Says:

  jchrist τελικά δεν μπορούσα να μην απαντήσω αμέσως :-p
  Αμέσως να με πείτε κνίτη! Αν και παραδέχομαι ότι αυτή είναι αντίληψη των κομμουνιστών. (Τόσα χρόνια γιατί το λέτε ακόμα κόμμα νέου τύπου ακόμα δεν έχω καταλάβει :-p )
  Βέβαια ξεχνάς ότι το θέμα είναι πρώτον πως θα υλοποιηθεί αυτό αλλά και το ότι έκανα την υπόθεση για μια ενιαία οργάνωση. Δεν αποκλείω δηλαδή μικρές ανεξάρτητες οργανώσεις που συνεργάζονται μεταξύ τους όσες συμφωνούν μεταξύ τους και οι αποφάσεις δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα.
  Διαφορετικά μοντέλα οργάνωσης για διαφορετικές δομές :-p
  απλώς ανέφερα το συγκεκριμένο παράδειγμα έχοντας στο μυαλό μου τις υπάρχουσες φοιτητικές παρατάξεις.Όχι ότι την θεωρώ την καταλληλότερη μορφή οργάνωσης. Βέβαια πάλι πολύ προτιμότεροι από το να έρχεται απλώς από πάνω η γραμμή.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: