Οι φασίστες πρέπει να συμμετέχουν στους Φοιτητικούς συλλόγους;

DSC02747

Τα περισσότερα καταστατικά των συλλόγων απαγορεύουν την συμμετοχη στους συλλόγους ατόμων φορέων φασιστικής ιδεολογίας μιας και κάτι τέτοιο είναι ενάντια στους σκοπούς του συλλόγου. Αυτή η διάταξη τουλάχιστον στο Ηράκλειο δεν την έχω δει ποτέ να εφαρμόζεται αν και θα μπορούσε. Όμως είναι κατάκτηση αυτό για τους συλλόγους όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΑΑΚ;

Όμως πέρα από το γραφειοκρατικό κομμάτι (επειδή το γράφει όντως το καταστατικό σχεδόν όλων των συλλόγων) πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα και από το πως πάρθηκε η απόφαση αλλά και το αν είναι σωστή θέση ο αποκλεισμός της ΦΟΣ από της εκλογές.

Για το πως πάρθηκε η απόφαση ο αποκλεισμός μιας παράταξης από τις εκλογές μέσω ΔΣ οποιαδήποτε και αν είναι αυτή αλλά και άσχετα αν συμφωνούμε ή όχι με τις εκλογές δημιουργεί κακό προηγούμενο για τον σύλλογο.Για δυο λόγους:

1α.Η απόφαση βγαίνει από ένα ΔΣ. Ένα γραφειοκρατικό όργανο κλεισμένο σε 4 τοίχους και αποκομένο από την μάζα των φοιτητών. Ποιά ήταν η απήχηση μιας τέτοια πράξης στους φοιτητές; Καμιά. Ο φασισμός λοιπόν πρέπει να καταδικάζετε συνεχώς στο αμφιθέατρο όχι με αφορισμούς αλλά με επιχειρήματα. (για όποιον αντιλαμβάνεται την αλλαγή σαν κάτι που έρχεται από κάτω φαντάζομαι είναι αυτονόητο) Είναι υπόθεση που αφορά τους φοιτητές και όχι τους φοιτητοπατέρες…

1β. Μια τέτοια απόφαση από ΔΣ δημιουργεί την δυνατότητα (κεκτημένο) ανάλογα με τους συσχετισμούς σε αυτόν που έχει το πάνω χέρι να καθορίζει ποιός συμμετέχει και ποιός όχι στον σύλλογο φιμώνοντας τις αντίθετες απόψεις.Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το Δ.Σ. του συλλόγου των φοιτητών Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Τώρα για το θέμα του αν ήταν σωστή θέση.

2α.Με δεδομένο το 1 του παραπάνω ζητήματος (Η απόφαση βγήκε από ένα ΔΣ κτλ) σημαίνει αναπόφευκτα ότι πρέπει να δεχόμαστε όποιαδήποτε άποψη σε μια Γενική Συνέλευση και ο ρόλος μας δεν μπορεί να είναι άλλος από το να αναιρούμε τα επιχειρήματα τους μέσα σε ΓΣ.

2β.Επίσης θεωρώ αυτονόητο ότι όσο και αν διαφωνούμε με τις ιδεές κάποιου. Όσο αποκρουστικές και αν είναι δεν μπορούμε να δεχτούμε κάποιος να του απαγορεύετε να λέει τις ιδέες του. Αν δεν θέλουμε αργά ή γρήγορα να του μοιάσουμε ή να απαγορέψουν σε εμάς να λέμε τις δικές μας.

υγ.Άλλο ανοχή σε φασιστικές ιδέες και άλλο ανοχή σε φασιστική δράση κάτι το οποίο σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να ανεχτούμε

υγ2.Ένα ενδιαφέρον άρθρο σε παρόμοιο μοτίβο μπορείτε να βρείτε στην αναρχική εφημερίδα Βαβυλώνια

υγ3.Δεν γνωρίζω την περίπτωση που αναφέρεται η ανακοίνωση γιαυτό και επέλεξα να σχολιάσω τα διαδικαστικά.

υγ4.Η φωτογραφία είναι από τον λογαριασμό μου στο flicker από την ρώμη.

Advertisements

11 Σχόλια to “Οι φασίστες πρέπει να συμμετέχουν στους Φοιτητικούς συλλόγους;”

 1. manos Says:

  «Διαφωνώ με αυτό που λες αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου μου το δικαίωμα σου να το λες»
  Αλλος το έχει πεί!
  Ωρα καλή!

 2. saimag Says:

  Εφόσων οι φασίστες έχουν μια συγκεκριμένη ιδεολογία η οποία δεν είναι σύμφωνη με αυτό που πρεσβεύει ο σύλλογος των φοιτητών, είναι αντιφατικό να συμμετάσχουν σε αυτόν. Αυτά τα καταστατικά έχουν γραφτεί συνήθως κοντά στο 1980 όπου οι μνήμες από τη χούντα ήταν ακόμα πρόσφατες και απεικονίζουν μια προσπάθεια να μην επαναληφθεί για ακόμα μια φορά. Εγώ προσωπικά, είμαι της άποψης ότι όλες οι γνώμες πρέπει να ακούγονται, μόνο όμως αν και αυτοί που τις εκφράζουν σέβονται τις αντίθετες απόψεις και δεν αναπαράγουν θέσεις εχθρικές προς οποιαδήποτε κοινωνική, φυλεκτική, ή πολιτκή αμάδα. Και αυτό ισχύει και για τους φασίστες και για τους αντιφασίστες που πολλές φορές πέφτουν στο τρυπάκι και γίνονται οι ίδιοι χειρότεροι φασίστες από αυτούς που κατηγορούν.

 3. xamogelo Says:

  @saimag κοίτα καταλαβαίνω αυτό που λες. Όμως δεν νομίζεις ότι για την αριστερά έχει σημασία να αντιμετωπίζει τον φασισμό με επιχειρήματα και μαζικές διαδικασίες; αν το δέχεσαι αυτό τότε η συμμετοχή οποιουδήποτε είναι αυτονόητη.
  Εν μέρη το βρίσκω λίγο αντιφατικό.. μιας και θα έλεγα ότι η αυτές οι πράξεις είναι που αντιτείθοντε στους σκοπούς του συλλόγου τουλάχιστον για μια αριστερή παράταξη-σχήμα

 4. nefelh Says:

  «Φασίστες στους συλλόγους;; Όχι ευχαριστώ!», όπως θα έλεγαν και οι γερμανοί!

  Φασίστες και φασιστοειδή στοιχεία δεν έχουν θέση στους φοιτητικούς συλλόγους. Τελεία και παύλα. Δεν είναι θέμα «δημοκρατικότητας» ή «ελευθερίας λόγου» ή κάτι τέτοιο. Είναι ακριβώς ότι η ιδεολογία αυτών των ομάδων είναι αντίθετη προς τις αρχές του συλλόγου. Και συνεπώς κάθε τέτοια παρέμβαση στο σύλλογο είναι εναντίον του συλλόγου. Να τονίσω ότι είναι διαφορετικό το να δρούν συγκεκαλυμένα κάποια φαστοειδή στο σύλλογο κάτω από μια ομπρέλα δημοκρατικότητας (βλέπε ΔΑΠ σε πολλές περιπτώσεις). Εκεί πράγματι δεν μπορεί να κάνει κάτι ο σύλλογος, και ο ρόλος των δημοκρατικών δυνάμεων είναι η αποκάλυψή τους. Όταν όμως απροκάλυπτα προσπαθούν να συμμετάσχουν στο σύλλογο παρατάξεις ή ακόμα και άτομα με ΔΕΔΗΛΩΜΕΝΗ φασιστική ιδεολογία (πόσο μάλλον δράση!), τότε η κατάσταση είναι ξεκάθαρη. Δεν έχουν θέση στο σύλλογο! Δυστυχώς ή ευτυχώς (ευτυχώς!) οι σύλλογοι είναι δομημένοι έτσι ώστε να μην δέχονται τέτοιες συμπεριφορές.

  Να προσθέσω τέλος κάποια παρλοιπόμενα σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των συλλόγων:

  1)Σε όσα καταστατικα έχω δεί εξ ορισμού δεν συμμετέχουν στο σύλλογο άτομα με ανοικτά φασιστική ιδεολογία ή/και δράση. Τα άτομα αυτά κανονικά δεν μπαίνουν ποτέ στο σύλλογο ή αν γίνει αντιληπτή τέτοια δράση μετά την είσοδο τους διαγράφονται αυτόματα. Η διαδικασία είναι τυπική καθαρά.
  2)Λοιπές ποινές που μπορεί να υπάρξουν για απρεπή δράση ως προς τον σύλλογο [εδώ απαντώ στο παράδειγμα της μυτιλήνης] μπορεί να τιμωρηθούν κατόπιν απόφασης ΕΙΔΙΚΗΣ ΓΣ, συνήθως με αυξημένη απαρτία ΚΑΙ πλειοψηφία, και σίγουρα όχι από μια ΓΣ με 34 παρόντες και 23 ατόμων υπέρ της απόφασης. Εδώ όμως μπαίνουν άλλα ζητήματα: το κατα πόσον μπορεί να πάρει αποφάσεις μια συνέλευση που δεν έχει απαρτία… Εγώ λέω ότι δεν δέχομαι, τουλάχιστον όχι σε τέτοιες κραυγαλέες περιπτώσεις…

  Καλό είναι να γινεται η διάκριση ότι διαγραφή από τον σύλλογο δεν σημαίνει διαγραφή από το πανεπιστήμιο. Ούτε φίμωση. Σημαίνει μόνο ότι δεν δικαιούσαι να δράσεις μέσα από τον σύλλογο. Δηλαδή ένα όργανο που η ιδεολογία και η δράση του φασίστα είναι αντίθετες εξ ορισμού. Και επειδή κάθε θεσμός που σέβεται τον εαυτό του οφείλει και να αυτοπροστατεύεται, δεν μπορεί να αφήνει να παρεισφρύουν απροκάλυπτα αντίθετες δυνάμεις σε αυτόν. [Το ίδιο ακριβώς δεν ισχύει και στο αστικό κοινοβούλιο;]

 5. ange-ta Says:

  Συμπαράσταση στον Κούλογλου!
  Μας κόβουν την πιο ωραία εκπομπή της τιβι.

 6. xamogelo Says:

  Νεφέλη. Διαφωνώ αρκετά σε αυτά που λες. Αν και μάλλον δεν το έχω γράψει αρκετά ξεκάθαρα τι εννοώ. Ποιο συγκεκριμένα πιστεύω ότι το να ακούγεται ή άποψη φασιστών σε συλλόγους είναι υπέρ των συλλόγων. Η τουλάχιστον άσχετα αν το γράφει το καταστατικό είναι ενάντια στο πνέυμα της αριστεράς να προβαίνει σε τέτοιες πράξεις.
  Ο φασισμός υπάρχει. Ποιά πρέπει να είναι η απάντηση της αριστεράς;
  Εγώ θα έλεγα ότι η απάντηση θα πρέπει να είναι με επιχειρήματα αλλά και μεσω μαζικών διαδικασιών.
  Το να διαγράφεις κάποιον πρώτο μέσω ΔΣ από ένα σύλλογο δευτερον και να του απαγορεύεις να λέει τις ιδέες του μπορεί να ταιριάζει σε έναν ΔΑΠιτη, ΠΑΣΠιτη αλλά δεν ταιριάζει σε έναν αριστερό επειδή ούτε απαντάς στα επιχειρήματα του ούτε απαντάς με κάποια μαζική διαδικασία. Ιδιαίτερα από την στιγμή που κάποιος σκοπεύει να απαντήσει με επιχειρήματα κτλ σημαίνει ότι πρέπει να ανέχεσαι την αντίθετη άποψη (αλλιώς πως αλλιώς θα απαντήσεις σε κάτι που δεν ακούγεται;)
  Πέρα από αυτό. Δημοκρατική είναι μια διαδικασία που ακούγοντε όλες οι απόψεις. Το να απαγορεύεις σε μια άποψη να ακούγεται είναι σαν να αναιρείς την δημοκρατικότητα της διαδικασίας.
  Τώρα αυτό για τους θεσμούς που και την αυτοπροστασία τους μπορεί να ισχύει για το αστικό κοινοβούλιο όμως καμιά σχέση δεν έχει με την δημοκρατία. Αν τουλάχιστον σαν δημοκρατία αντιλαμβανόμαστε την αυτοθέσμιση των ανθρώπων που συμμετέχουν σε αυτή.

 7. παρτιζανα Says:

  Δεν ξέρω ρε συ χαμόγελε…Το τραγουδάκι όμως λέει «Το φασισμό, βαθιά κατάλαβέ τον, δε θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον!’…

 8. nefelh Says:

  Χμ… Ελευθερία λόγου… Μπορεί να ακουστώ φασίστας εγω… Για σκέψου όμως: Συμφωνείς να έχει ελευθερία λόγου κάποιος που λέει «σκοτώστε στο ξύλο τους αλβανούς, διότι μας παίρνουν τις δουλειές»; Και αν ναι (γιατί αυτό δεν το θίγουμε εδώ) αυτό θα πρέπει να το κάνει ΚΑΙ μέσω του φοιτητικού συλλόγου; Εγώ λοιπόν λέω ότι και η ελυθερία λόγου έχει όρια. Και για να μην παρεξηγούμαι, δεν λέω να μην ακουστεί «έλεγχος μεταναστών», (που και αυτό κρυφο-φασιστικό είναι στην τελική), αλλά τουλάχιστον όχι να φτάσουμε στο σημείο δίνουμε βήμα σε τέτοιες απόψεις. Το τραγουδάκι σου παρτιζάνα δεν το ήξερα, αλλά με βρίσκει σύμφωνο! 😉

 9. xamogelo Says:

  @νεφέλη. Αυτά τα πράγματα θα λέγοντε είτε στις Γενικές Συνελεύσεις είτε έξω από αυτές. Στην πράξη δεν μπορείς να τον εμποδίσεις να κάνει την προπαγάντα του έξω από τις ΓΣ. Που αυτό γίνεται στην πράξη. Το θέμα είναι αν κάποιος θέλει να το πει στην ΓΣ να το πει για να υπάρχει και απάντηση που να δείχνει στους φοιτητές ότι λέει βλακείες. Η απάντηση πρέπει να είναι σε πολιτικό επίπεδο και με μαζικές διαδικασίες. Αλλιώς η αντιμετόπιση φασιστικών ιδεών μέσω της διαγραφής με ΔΣ κτλ μου θυμίζει περισσότερο στρουθοκαμηλισμό μιας και στην πράξη είναι ένας τρόπος να αποφεύγεις το πρόβλημα.

  Επίσης το να θέσεις όρια στην ελευθερία λόγου είναι πολύ προβληματικό. Ποιός αποφασίζει για αυτά τα όρια και ποιός είναι ο κριτής του αν κάτι ξεπερνάει αυτά τα όρια;
  Πέρα από τον φασισμό αν αποδεχτείς κάτι τέτοιο ποιός σου λέει ότι αυριο δεν θα επιχειρήσουν να σε φιμώσουν με αυτό το επιχείρημα; Στην τελική την ανατροπή του παρόν συστήματος επιδιωκουμε…. αν αποδεχτείς να υπάρχει αυτοπροστασία… και απόψεις που επιτρέποντε και άλλες που δεν επιτρέποντε… ιδιαίτερα σήμερα είναι αναπόφευκτο να γυρίσει αργά η γρήγορα μπούμερανγκ. Πέρα από αυτό πιστεύεις ότι είναι λίγοι οι αμερικάνοι που θεωρούν τους κομμουνιστές και τους φασίστες το ίδιο; Προφανώς μια τέτοια απόφαση είναι θέμα συσχετισμών στην κοινωνία.
  Επίσης ποιός αποφασίζει για το αν ξεπερνάει κάποιος τα όρια; Κάποιος μπορεί κάλιστα να το χρησιμοποιήσει σαν πρόφαση για να φιμώσει αντίθετες απόψεις. Αρκετές φορές έχω δει στο ινδυμέδια να κόβεται κείμενο με την λογική ότι είναι ρατσιστικό και στην πράξη να μην είναι καθόλου.

  υγ.Έλα ρε είναι αρκετά γνωστό τραγούδι.

 10. Α Says:

  Smash Fascism!
  πουθενά και ποτέ φασισμός!
  Τα πέρι δημοκρατίας και ελευθερία λόγου έχουν γεμίσει με αίμα!
  Βαρέθηκα!
  Αρκετή ανοχή δείξαμε με την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που κρύβονται πίσω από την δημοκρατία και τον σοσιαλισμό αντίστοιχα!
  (ας μην αναφέρω το ΛΑΟΣ, καλύτερα να έβαζαν την Έφη Σαρρή στην Βουλή παρά τον Πλεύρη)
  Όπου και να επιθυμούν να εισέλθουν οι φασίστες πρέπει να βρίσκουν μπροστά τους εμπόδια και συλλογική δράση!

 11. xamogelo Says:

  @Α δεν το αιτιολογείς ή τουλάχιστον δεν απαντάς στα ζητήματα που θέτω.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: