Εκλογές κόμματα με φρου φρου και αρώματα…

Αύριο φοιτητικές εκλογές. Κατά τις 7 θα ανήκουν οι κάλπες…. και κατά τις 7 θα κλείσουν… τουλάχιστον στο Ηράκλειο κάτι τέτοιο θα γίνει… Σαν απλός ανένταχτος φοιτητής που είμαι αύριο μου τίθεται το εξής ερώτημα. Να ψηφίσω ή όχι;

Για να απαντήσω σε αυτό το ερώτημα πρέπει πρώτα να απαντήσουμε τι ακριβώς στόχο έχω ή τουλάχιστον πως θα ήθελα να λειτουργεί ο Σύλλογος. Κατά την άποψη μου ο σύλλογος λειτουργεί όταν όλες οι αποφάσεις βγαίνουν από τις Γενικές Συνελεύσεις με την ενεργή συμμετοχή των φοιτητών σε όλη την διάρκεια της συνέλευσης.

Ποιες είναι οι συνέπειες των εκλογών; Εγώ τουλάχιστον δεν μπόρεσα να καταλάβω τι θα κερδίσω από αυτές ως προς το πως θα ήθελα να λειτουργεί ο σύλλογος

Τα βασικότερα επιχειρήματα που ακούγονται είναι:

 1. Να εμφανιστεί προς τα έξω ανοδικές τάσεις της αριστεράς. Ότι οι παρατάξεις του δικομματισμού χάνουν κτλ. Να φαίνεται ότι ο υπουργός έχει απέναντι του τους φοιτητές.

 2. Να υπάρχει παρουσία στα ΔΣ έτσι ώστε να βοηθήσουμε τον σύλλογο.(Γενικές συνελεύσεις, αποφάσεις μέσω ΔΣ κτλ)

 3. Οι εκλογές αποτελούν ευκαιρία για πολιτική ζύμωση μιας και αναγκάζουν τις παρατάξεις σχήματα να αντιπαρατεθούν και να διαχωρίσουν την θέση τους κτλ

Αυτά είναι τα βασικά σημεία που έχω ακούσει με όσους τουλάχιστον έχω συζητήσει. Ας τα δούμε λοιπόν ένα προς ένα.

1.Να εμφανιστεί προς τα έξω ανοδικές τάσεις της αριστεράς. Ότι οι παρατάξεις του δικομματισμού χάνουν κτλ. Να φαίνεται ότι ο Υπουργός έχει απέναντι του τους φοιτητές

Παραδέχομαι ότι ανοδικές τάσεις στις εκλογές θα δείξουν στον έξω κόσμο (σε όσους δεν βαριού ντε αρκετά-ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για φοιτητικές εκλογές) μια αριστερά (όσο γενική, αόριστη και ύπουλη μπορεί να είναι αυτή η έννοια) που ανεβαίνει. Αυτό όμως δεν σημαίνει τίποτα ουσιαστικό επειδή δεν μπορεί να θεωρηθεί πολιτικό επιχείρημα, αυτό καθαυτό αλλά κυρίως επειδή δεν οδηγεί σε μια αλλαγή στους συσχετισμούς στις ΓΣ. Ούτε θα αλλάξουν οι συσχετισμοί ούτε θα δραστηριοποιηθεί περισσότερος κόσμος ούτε θα υπάρξει μεγαλύτερη συνειδητοποίηση.

2.Να υπάρχει παρουσία στα ΔΣ έτσι ώστε να βοηθήσουμε τον σύλλογο.(Γενικές συνελεύσεις, αποφάσεις μέσω ΔΣ κτλ)

Στους συλλόγους από όσο ξέρω τουλάχιστον με βάση τα καταστατικά των σχολών δεν υπάρχει κάτι που δεν μπορεί να αντικατασταθεί από τις Γενικές Συνελεύσεις και τους Φοιτητές. Οι φοιτητές μπορούν είτε να μαζέψουν υπογραφές για να γίνει ΓΣ είτε να εκλέξουν μέσω ΓΣ τα άτομα στις διάφορες επιτροπές. Τώρα αν για ένα θέμα δεν έχει απαρτία μια ΓΣ το να αποφασίσει οποιαδήποτε πράξη πάνω σε αυτό μέσω ΔΣ πιστεύω ότι θα ήταν ανούσιο μιας και πέρα του ότι δεν συμβάλει στους στόχους λειτουργίας του συλλόγου δίνει την ευκαιρία σε 5-6 άτομα να παρουσιάσουν τις απόψεις τους σαν απόψεις του συλλόγου που ουσιαστικά δεν ισχύει στους συσχετισμούς μέσα στο πανεπιστήμιο ούτε τους μεταβάλει άρα και είναι ανούσιο. Στην τελική ποια η αξία του να κατεβαίνεις σε μια πορεία να βλέπεις 10 πανό φοιτητικών συλλόγων και από πίσω τους μια παρέα των 2-3 φοιτητών;

3.Οι εκλογές αποτελούν ευκαιρία για πολιτική ζύμωση μιας και αναγκάζουν τις παρατάξεις σχήματα να αντιπαρατεθούν και να διαχωρίσουν την θέση τους κτλ

Οι εκλογές ακόμα και αν αποδεχτώ ότι είναι χώρος πολιτική ζύμωση (που όντος ισχύει κάτι τέτοιο-αν και με την αρνητική έννοια) δεν είναι οι μοναδικές στιγμές … μιας και ιδιαίτερα σε μια σχολή είναι πολύ ποιο εύκολο να έχεις επαφή με αρκετούς φοιτητές της σχολής. Αλλά πέρα από αυτό δεν σ εμποδίζουν να τον κάνεις πράγματι χώρο πολιτικής ζύμωσης δείχνοντας όχι απλώς τις θέσεις σου (άσχετα αν κατεβάσεις ή όχι) αλλά και την δημοκρατικότητα των εκλογών

Αυτά είναι τα βασικά επιχειρήματα που έχω ακούσει εγώ τουλάχιστον προσωπικά. Τέλος ένας άλλος λόγος για τον οποίο πρέπει να απέχουμε από τις εκλογές είναι επειδή.

Οι φοιτητές το εκλαμβάνουν σαν ψήφος για το ΔΣ για να αποφασίζει για αυτούς. Οι φοιτητές το εκλαμβάνουν σαν ψήφος στο ΔΣ για να του αναθέσουμε τις όποιες αρμοδιότητες σε αυτό. Να τρέχει αυτό για τα όποια θέματα. Αυτή η άποψη περνάει αναπόφευκτα στους φοιτητές μιας και στην πράξη δεν βλέπει κανέναν να μην αμφισβητεί τις εκλογές. Και αυτό επειδή ναι μεν ακόμα και αν μια παράταξη για οποιοδήποτε πολιτικό λόγο αποφασίζει να συμμετέχει ακόμα και αν θέλει όντος όλη την δύναμη στις ΓΣ στην πράξη δεν μπορεί να ενημερώσει την πλειοψηφία των φοιτητών. Αυτό που γίνεται δηλαδή είναι η νομιμοποίηση των εκλογών και του ΔΣ μέσω της συμμετοχής σε αυτό.

Γιαυτό λοιπόν δεν βρίσκω κανένα λόγο να ψηφίσω.

υγ.Η φωτογραφία είναι του χρήστη Elpidoforos Papanikolopoulos από το flickr

Advertisements

14 Σχόλια to “Εκλογές κόμματα με φρου φρου και αρώματα…”

 1. a8lios Says:

  Θα σου απαντήσω από αύριο, αν και με τις μαλακίες που έγραφες στο μέιλ σου δε θα έπρεπε ούτε να σε φτήνω…

 2. min psifiseis! Says:

  Συμφωνώ μαζί σου! Άτομα με τη δική σου πολιτική ωριμότητα είναι θετικό για τη δημοκρατία να μην ψηφίζουν! Επίσης θα το εκτιμούσα ιδιαίτερα να μην ψήφιζες ούτε στις βουλευτικές, δημοτικές ή ευρωεκλογές! Οι κατάλληλες εκλογές για σένα είναι για τα Τοπικά Συμβούλια Νεολαίας. Τρέξε να πάρεις μέρος όταν ξαναγίνουν!

 3. Vouli Efivon Says:

  Τι εκλογές και μαλακίες! Ένας είναι ο τρόπος. Όπως στη βουλή των εφήβων. Να γράφουμε όλοι μια έκθεση και οι καλύτεροι να εκλέγονται. Φυσικά χωρίς αρμοδιότητες. Μην καπελώσουμε την πρωτοβουλία του εκλογικού σώματος!

 4. Koinonia ton politon Says:

  Όχι εκλογικό σώμα… κοινωνία των πολιτών!

 5. min psifiseis! Says:

  Μην κάνεις κάνα λάθος τελευταία στιγμή! Πήγαινε εκδρομή, παίξε καμιά πασιέντζα, κοιμήσου όλη μέρα. Αλλά μην ψηφίσεις!

 6. 29 diktatores Says:

  29 δικτάτορες συνιστούν ΜΗΝ ΨΗΦΙΣΕΙΣ! Αυτοί ξέρουν!

 7. lefko Says:

  Για το λευκότερο λευκό ρίξε στην κάλπη σου λευκό!

 8. min psifiseis! Says:

  Όχι, το λευκό είναι ψήφος. Εσύ μην κάνεις το λάθος! ΜΗΝ ΨΗΦΙΣΕΙΣ!

 9. xamogelo Says:

  @μην ψηφίσεις,Vouli Efivon,Koinonia ton politon, 29 diktatores,lefko φίλος του άθλιου είσαι; κατάλαβα… κανένας κολημένος κνίτης θα είσαι…. Απότι βλέπω έχεις το ίδιο ip και διαφέρεις από το ip του άθλιου μόνο κατα 1. Αν θέλεις απάντησε πάνω σε αυτά που γράφω και άσε τα τσιτάτα και τις εξυπνάδες για τις ΟΒες σου.

  @αθλιε Τα πράγματα είναι απλά… μπορείς να πεις ότι η ΠΚΣ δεν συνέβαλε με την στάση της στο να γίνουν εκλογές χωρίς εκλογοαπολογιστική;

 10. a8lios Says:

  @Xamogelo
  Όπως είπα, θα σου απαντήσω αύριο. Ναι, τα πράγματα είναι απλά, απλούστατα μάλιστα, αλλά δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που γράφεις.

  Παρεπιπτόντως, η ΠΚΣ γιατί δεν λέει κανένα από τα 3 αυτά επιχειρήματα που έχεις βάλει?

  Άκου «αριστερά»…

 11. erythros Says:

  Xamogelo, η αλήθεια είναι πως στα επιχειρήματα που λες ότι τίθενται, εγώ δεν αναγνωρίζω επιχείρημα της Πανσπουδαστικής. Οπότε δεν νομίζω ότι αφήνεις περιθώρια σε κάποιον που ανήκει στην ΠΚΣ ή είναι θετικά διακείμενος προς αυτή να δώσει απάντηση στα ερωτήματά σου. Αν θέλεις, ρίξε μία ματιά σε αυτά που εγώ θα έλεγα σε κάποιον για να τον πείσω να ψηφίσει Πανσπουδαστική.
  Ούτε θα σου πω ότι οι εκλογές (οι όποιες εκλογές) αλλάζουν τον κόσμο. Όμως, και οι εκλογικές μάχες είναι μάχες και πρέπει να τις δίνουμε όλοι. Κυρίως αφορούν στην συνείδηση.

 12. saimag Says:

  Kαι εγώ συμφωνώ ότι οι αποφάσεις πρέπει να βγαίνουν από τις γενικές συνελεύσεις και όχι από 9-10 μαλ… που θα αποφασίζουν για εμάς μόνοι τους, πόσο μάλλον αν είναι εκλεγμένοι με βάση το ποιός κέρασε ποιο πολλά σφηνάκια ή έφερε τους πιο γνωστούς καλιτέχνες στη σχολή του, όπως δηλαδή γίνεται στο ΤΕΙ μου και φαντάζομαι και στην πλειοψηφία των σχολών πανεπιστημίων της χώρας.
  Δεν λένε όμως όλοι όσοι διεκδικούν την ψήφο μας ότι θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα (και να συναποφασίζουν) μέσα στο Δ.Σ.

 13. μην ψηφίσεις,Vouli Efivon,Koinonia ton politon, 29 diktatores,lefko Says:

  Είμαι κολημένος, δεν είμαι κνίτης και και διαφέρω από το ip του άθλιου μόνο κατα 1! (Όχι τώρα όμως!) Δε θέλω να απαντήσω πάνω σε αυτά που γράφεις και τα τσιτάτα και τις εξυπνάδες θέλω να τα γράψω εδώ! ΜΗΝ ΨΗΦΙΣΕΙΣ! Δυο ώρες μείνανε και θα τα καταφέρεις! Ωραία ένσταση παρεπιπτόντως!

 14. Μάριος Says:

  Με μεγάλη μου χαρά διαπίστωσα ότι ούτε και φέτος οι παρατάξεις μπόρεσαν να βγάλουν κοίνα αποτελέσματα!

  Οι ανακρίβιες από όλες τις μεριές πάνε σύννεφο.

  Δεν συμφώνησαν ούτε στο σε πόσους συλλόγους διεξήχθησαν εκλογές! Τα νούμερ κυμαίνονται από 145 σε 208!!!

  Σε κανά-δυο τμήματα οι εκλογές θα ξαναγίνουν επειδή η κάλπη άνοιξε/κασταστράφηκε/κλπ κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

  Από αυτά που άκουσα, έγιναν πολύ λίγες εκλογοαπολογιστικές συνελεύσεις, οι περισσότερες μπορεί και να μην είχαν απαρτία! Την εφορευτική την μοίρασαν δηλαδή οι μεγάλες παρατάξεις με τον εαυτό τους, ενώ τα περσινά ΔΣ δεν έδωσαν λόγο πουθενά για τη δράση τους! Ακόμα και χρήματα να είχαν χαθεί από το σύλλογο επομένως… δεν χάθηκε ο κόσμος. Τον ταμία δεν τον έλεγξε ποτέ κανείς.

  Άλλα που μου άρεσαν:

  Στην ΑΣΟΕ, τα μέλη της εφορευτικής -φυτευτά από τις παρατάξεις και όχι εκλεγμένα από Γ.Σ.- προσμέτρησαν τα λευκά στα άκυρα (μα πως; αυτοί οι έμπειροι;) με αποτέλεσμα ο Σύλλογος να παραβιάζει οδηγία του «απερχόμενου ΚΣ της ΕΦΕΕ» για τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών. Ακόμα και να γίνει Πανσπουδαστικό δηλαδή είναι σχεδόν βέβαιο ότι ΔΑΠ-ΠΚΣ θα θέλουν ο Σύλλογος να αγνωριστεί και ΠΑΣΠ-ΕΑΑΚ όχι. Τέλεια.

  Στο σάιτ της ΠΚΣ καταγράφει την Πορεία Αριστερή στις… Αγ. Κινήσεις. Πολύ γέλιο.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: