Ένα αντιδημοκρατικό άρθρο…

Πάνω που ετοιμαζόμουν να πέσω για ύπνο έπεσα πάνω στο blog της γενιάς των 700 ευρώ… που στην πραγματικότητα το μόνο που εκφράζουν είναι κάποιες ιδέες του εαυτού τους. Διαβάζοντας το άρθρο τους «Γιατί λέμε όχι στο δημοψήφισμα» δεν μπορώ να πω ότι δεν έκανα κάποιους αρκετά αρνητικούς συσχετισμούς…. όχι επειδή διαφωνώ με την θέση τους αλλά επειδή βγάζουν μια έντονη αντιδημοκρατικότητα…. πάντως ας δούμε πρώτα κάποια «μαργαριτάρια» τους

 1. για το ποίους βλάπτει και ποίους ωφελεί.. όπως και ποιοι είναι οι βολεμένοι του συστήματος «πρέπει επίσης να γίνουν περικοπές σε παροχές και αύξηση των ορίων ηλικίας για τους βολεμένους του συστήματος» (Να επισημάνω ότι αναφέρονται σε εργαζόμενους… και όχι σε όλους όσους κλέβουν από αυτούς…)

 2. Αν και εμφανίζεται ως θεσμός άμεσης δημοκρατίας, το δημοψήφισμα λειτουργεί στην πράξη ως θεσμός «καισαρικής» δημοκρατίας. Ο λαός καλείται ως μάζα, και όχι ως σώμα πολιτών με διαφοροποιημένες και σύνθετες απόψεις, να απαντήσει με ένα ναι ή με ένα όχι στα διλήμματα που του θέτει η εξουσία ή ο Αρχηγός, ο οποίος επιζητεί με acclamatio τη συγκατάθεση των μαζών……….()………..Δεν είναι τυχαίο ότι, ιστορικά, οι πιο φανατικοί υπέρμαχοι των δημοψηφισμάτων υπήρξαν φασίστες ή αυταρχικοί πολιτικοί, όπως οι Χίτλερ και Μουσολίνι, και σήμερα ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβεζ.Δυστυχώς, η ιστορική συγκριτική εμπειρία δείχνει ότι τα δημοψηφίσματα χρησιμοποιούνται συστηματικά για να παρεμποδίσουν τη θερμοποίησή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την προστασία των θρησκευτικών, εθνοτικών και άλλων μειονοτήτων σε μία χώρα

Να απαντήσω σύντομα σε αυτό λέγοντας ότι οι βολεμένοι…. που ξέρω τουλάχιστον εγώ… φοράνε γραβάτα και δεν απεργούν…. αν δεν απολύουν όσους απεργούν…. επίσης άλλο να γίνεται δημοψήφισμα για κάποιο δικαίωμα μιας κοινωνικής ομάδας…. και άλλο για ένα εργασιακό θέμα… που μας αφορά όλους σαν κοινωνία….

Τέλος πραγματικά αν είστε γενιά των 700 ευρώ προφανώς θα έχετε και κάποια υποστήριξη από το σπίτι…. που αν πραγματικά άλλοι είναι αυτοί οι βολεμένοι…. δεν μπορώ να φανταστώ ότι δεν σας πειράζουν να μειωθούν οι ήδη χαμηλές συντάξεις…. ή οι μελλοντικοί μισθοί των γονιών σας (δεν είστε και 18χρονοι) που συμβάλουν λίγο πολύ στα έξοδα σας…. επίσης ας το έλεγε ο Χριστόδουλος…. όσο και αν τον απεχθανόμουν…. είχε ένα δίκιο… αν και δεν συμφωνώ μαζί του 100% » Ο συλλογισμός του Χριστόδουλου ότι «ας λέει ο νόμος ό,τι θέλει, αν ο λαός δεν συναινεί, δεν εφαρμόζεται» δε διαφέρει σε τίποτα από το σημερινό συλλογισμό της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ ότι «καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να νομοθετεί απέναντι στη λαϊκή βούληση».» και είχε δίκιο….εν μέρη όμως….γιατί αν ο λαός δεν θέλει έναν νόμο τότε ΔΕΝ ΠΡΈΠΕΙ να περάσει… αυτό αν δεν το έχετε μάθει λέγεται δημοκρατία…

Πέρα όμως από τα σχόλια σας….. αυτό που βρίσκω αρκετά εκνευριστικό…. ή ορθότερα φασιστικό είναι η τελευταία πρόταση σας (όχι ότι το υπόλοιπο κείμενο σας πάει πολύ πίσω…)

«Σήμερα, σε περίπτωση που διεξάγονταν δημοψήφισμα για το ασφαλιστικό, είναι πολύ πιθανό ότι οι πολίτες θα καταδίκαζαν τον νόμο που προωθεί η κυβέρνηση. Το ερώτημα όμως είναι το εξής: έχουμε κατανοήσει σε βάθος ως λαός τις επιπτώσεις που θα έχει η εθνική αδράνεια στο ασφαλιστικό για τους νέους εργαζόμενους και τις μελλοντικές γενιές;»

Τι μας λέτε δηλαδή…. ότι ο νόμος για το ασφαλιστικό δεν το θέλει η πλειοψηφία.. και δεν θα περάσει…. σε περίπτωση δημοψηφίσματος… γιαυτό και δεν πρέπει να κάνουμε δημοψήφισμα…

Μπορεί να λέει όποιος θέλει τον Τσάβες αυταρχικό….και να τον συγκρίνει με τον Χίτλερ κτλ…. αλλά εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι έκανε δημοψήφισμα… το έχασε και δεν προχώρησε τις μεταρρυθμίσεις που έλεγε… ενώ κάποιοι έχουν το θράσος να μιλάνε για αυταρχικότητα την στιγμή που δεν θέλουν να γίνει δημοψήφισμα επειδή η πλειοψηφία διαφωνεί και δεν θα περάσει…..

υγ.Η φωτογραφία είναι του χρήστη amypritchizzle από το flickr

32 Σχόλια to “Ένα αντιδημοκρατικό άρθρο…”

 1. ark Says:

  Καλά κάνεις και το θίγει το θέμα με το εν λόγω μπλογκ. Και πέραν από το περιεχόμενο των όσων γράφονται εκεί -ιδιαίτερα για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση- το βασικό ζήτημα είναι η καπηλεία του φαινομένου, του κοινωνικού προβλήματος καθεαυτού ως όνομα ενός χώρου που γράφεις εντελώς προσωπικές απόψεις.

  Είναι και πολιτικά άνανδρο, προσβλητικό για τους χαμιλόμισθους που ζούν το πρόβλημα αυτό και προσβλητικό για τους ίδιους τους γράφοντες στον χώρο g700, διότι δείχνει πόσο λίγη είναι η φαντασία τους στο να βρούν ένα τρόπο να επηρεάσουν την όποια κοινή γνώμη πίσω από μία οικιοποίηση και να εκφράσουν απόψεις εκ διαμέτρου αντίθετες με τα συμφέροντα της γενιάς αυτής…

 2. Γενια των 699 ευρώ: “Το κράτος υπηρετεί τα συμφέροντα της γενιάς των 700 ευρώ” « Στη Γαλαρια Says:

  […] Επίσης χαρακτηρίζουν το δημοψήφισμα ως πρόταση ολοκληρωτικών καθεστώτων, συγκρίνοντας το καθεστώς χίτλερ και μουσολίνι με αυτό που επικρατεί στη Βενεζουέλα του Ούγκο Τσάβεζ.. Ξανακουνήστε τα κεφάλια σας ξαναλέω γω… (μεγάλο θέμα δεν καλύπτεται σε αυτό το post η εξήγηση) διαβάστε και το χαμόγελο. […]

 3. απολιτακης Says:

  Και εσύ ιδέες του εαυτού σου γράφεις και το οτι τις βαφτίζεις λαϊκες και φιλοεργατικές δεν σημαίνει και οτι είναι. Για το αν είναι αντιδημοκρατικό το δημοψήφισμα διαφωνώ με τα παιδιά και με το συγκεκριμένο αρθράκι. για το αν έχουν δίκιο για τις μεταρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα συμφωνώ απόλυτα.

  Άλλωστε και εσυ δεν έχεις κανένα παραπάνω δικαίωμα να μιλάς για τους 700αρηδες απο τι στιγμή που δεν ανήκει σε αυτούς. Τουλάχιστον τα παλικάρια έχουν και ένα νομικό team που δίνει εργασιακές συμβουλές και νομική βοήθεια στο συγκεκριμένο group, ενώ γνωρίζω οτι περάσανε και απο το λούκι της συγκεκριμένης εργασιακή ανασφάλειας.. Εσύ τι παραπάνω έχεις προσφέρει στο συγκεκριμένο κοινωνικό σύνολο. Κατέβηκες σε μια πορεία και κάτι έγινε ε, κατέβηκες σε μιά πορεία για να αντισταθείς σε κάτι που ούτε καταλαβαίνει ούτε έχεις μελετήσει και δεν ξέρεις κάν τις ρεαλιστικές επιπτώσης του προβλήματος. Αφού δεν ξέρεις ούτε τι λέει το ασφαλιστικό ενώ οι γνώσεις σου στα οικονομικά είναι για τα σκουπίδια. Με την φιλοσοφία σου θα λύσεις τα υλικά προβλήματα του τόπου ή θα πείς ώς άλλος χριστός φάε κόσμε πνεύμα? Άντε τώρα σε καμιά πορεία για επαναστατική γυμναστική.
  Φιλικά πάντα

 4. ark Says:

  @απολιτακης

  Φιλικά πάντα,

  Μπορείς άνετα να συνενείς τώρα στο να μη πάρει κανένας κάτω από τα 35 σύνταξη και ύστερα να μας παρέχεις ομαδικά ή ατομικά, με αντίτιμο ή και χωρίς νομικές συμβουλές και παρηγοριά.

  Το ίδιο έκανες (εννοώ ως πολιτική τάση πανευρωπαϊκά) όταν απλά ισχυριζόσουν ότι τα ιδιωτικά νοσοκομεία θα σώσουν τα κρατικά, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα σώσουν τα κρατικά, η πιο «ευέλιγκτες» σχέσεις εργασίας θα σώσουν τις θέσεις εργασίας για τους εργαζομένους που θα έχουν και το υπέρτατο προνόμι να δουλεύουν σε πολλές δουλειές (= πολλά λεφτά).

  Τα ίδια λες και τωρα. Και επειδή οι μαλακίες που σπέρνεις εσύ τωρα αύριο εγώ θα τις πληρώνω, γιαυτό κοιτα να παρακολουθείς στενά τα Αγγλικά δρώμενα των φιλελευθέρων και όταν σου έρχεται ο νόστος για την πατρίδα…. να θυμάσαι το Μάνο.

  Και να πω και κατι τελευταίο χωρίς να θέλω να συνεχίσω οποιαδήποτε κουβέντα αφου διαφωνούμε ριζικά:

  η ταυτόχρονη υπαγωγή μας στη γενιά των 700 ή 500 -ή όσο θες- ευρώ και η αυτή καθεαυτή διαφωνία μας για το πως εξυπηρετούνται τα συμφέροντα μας και της γενιάς αυτής συνολικά αποδεικνύουν πως κανένας από τους δύο δεν έχει το δικαίωμα να βγάζει ανακοινώσεις με τίτλο Η ΓΕΝΙΑ ΤΩΝ Χ ευρώ. Ακριβώς γιατι έχει ο καθένας την άποψή του και δε νομιμοποιείται κανείς να παρουσιάζεται ως εκπρόσωπος και μάλιστα αυτόκλητα ως μόνος και καθαρός.

  Φυσικά, αυτό εγώ δεν το κάνω αλλά αυτοί που γράφουν στο g700 και για να το κλείσω δεν είναι νομικό το ζήτημα αλλά ηθικό και πολιτικό.

  Υ.Γ. Το ύφος σου περι γνώσεων, τι ξέρουμε και τι όχι κ.λ.π είναι άθλιο, αν χρειαζόταν να συζητήσεις μαζί με 10 πρέπει πρώτα από όλα να μπορείς να τους σέβεσαι πρώτα ως ανθρώπους και μετά ως φορείς ιδεών.

 5. G700 Says:

  παιδιά κανένας δεν έχει το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας ή της εκπροσώπησης κάποιας κοινωνικής ομάδας. αυτό είναι αυτονόητο , εσάς σας πειράζει το όνομα G700 γενιά των 700 ευρώ ή το γεγονός ότι βλέπετε ότι δεν υπάρχει μία ενιαία ταξική συνείδηση στον τρόπο αντιμετώπισης των θεμάτων που απασχολούν τη νέα γενιά και ότι το blog μας έχει αποκτήσει μια θέαση και μια φωνή η οποία δεν συμφωνεί με τις απόψεις σας;

  Ο καθένας έχει την άποψή του και διεκδικεί δυναμικά να την εκφράσει και να συσπειρώσει κόσμο πίσω του. Έτσι γίνονται οι κοινωνικές ζυμώσεις. Σε κάθε περίπτωση αν περιμέναμε από τα κόμματα και τα πολιτικά γκρουπούσκουλα να εγκαταλείψουν τις ιδεοληψίες τους για να βάλουν την ατζέντα της γενιάς των 700 ευρώ στο τραπέζι τότε χαιρέτα μας τον πλάτανο. Ακόμα θα μιλούσαμε μια ξύλινη γλώσσα άσχετη με την πραγματικότητα

  Εμείς κάναμε ένα blog και βάλαμε το θέμα στην ατζέντα. Αυτό εμάς μας αρκεί. Από κει και πέρα ο κάθε πολιτικός χώρος επιχειρεί να δώσει απαντήσεις μέσα από τη δική του οπτική και ιδεολογία. Κι εμείς απαντήσεις επιχειρούμε να δώσουμε. Απλώς οι ιδεολογικές μας προτιμήσεις είναι σοσιαλφιλελεύθερες και το έχουμε πει από την πρώτη βδομάδα που έγινε το blog. Είμαστε καθαροί στις απόψεις μας και κνίτες στην επιμονή και την υπομονή μας.

 6. G700 Says:

  τέλος το ερώτημα για τους υποστηρικτές του δημοψηφίσματος είναι ένα: γιατί δημοψήφισμα στο ασφαλιστικό και συγκεκριμένα σ’ αυτόν τον ασφαλιστικό νόμο και όχι δημοψήφισμα και σε άλλα θέματα γενικής πολιτικής; Γιατί όχι και για το μακεδονικό; Εμάς οι απόψεις μας δεν είναι a la carte. Έχουμε αλλεργία στα δημοψηφίσματα ακόμα κι αν αυτά αφορούν σε πολιτειακά ζητήματα. Θεωρούμε τα δημοψηφίσματα μειωμένης δημοκρατικής αξίας. Καλύτερα να γίνει μπάχαλο έξω στο δρόμο και να συγκρουστούν οι κοινωνικές ομάδες με επιχειρήματα και σύνθετες απόψεις και να πέσει και ξύλο που λέει ο λόγος παρά να τίθενται απλουστευμένα διλήμματα σε καθεστώς τηλεδημοκρατίας.

 7. G700 Says:

  Αγαπητή φίλη,

  η σκληρή γλώσσα που χρησιμοποιήσαμε στην απάντησή μας σε σχόλιό σου στο δικό μας blog οφείλεται στο γεγονός ότι ορισμένοι επιχειρούν να χωρίσουν τους πολίτες σε δημοκράτες και αντιδημοκράτες, σε κοινωνικά ευαίσθητους και κοινωνικά αναίσθητους, σε περισσότερο και λιγότερο αριστερούς, μόνο και μόνο με κριτήριο τη θέση που έλαβαν στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για δημοψήφισμα.

  Όταν για παράδειγμα στο δικό σου blog Ταξιδέυοντας, δεν αναφέρεις θετικά την άποψή σου υπέρ του δημοψηφίσματος αλλά βάζεις τίτλο του post ένα αντιδημοκρατικό άρθρο και με σχόλια του τύπου «εκπροσωπείτε μόνο τον εαυτό σας», κι εσύ ακριβώς αυτό επιχειρείς να κάνεις, συνειδητά ή ασυνείδητα, καλοπροαίρετα ή κακοπροαίρετα.

  Από εκεί και πέρα σχετικά με τη δημοκρατικότητα του δημοψηφίσματος έχουμε να πούμε το εξής.

  Πόσο δημοκρατικό είναι να ζητάει κάποιος δημοψήφισμα για ένα θέμα γενικής πολιτικής με δημοσιονομικές πτυχές (δηλαδή ένα θέμα που δεν προβλέπεται συνταγματικά) μάλιστα έξι μήνες μετά τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου που ο λαός έδωσε καθαρή εντολή σ’ ένα κόμμα να κυβερνήσει. Πόσο δημοκρατικό είναι να ζητάει κανείς αναπομπή νόμου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας χωρίς αυτό να προβλέπεται από το Σύνταγμα;

  Δεν είναι δυνατόν τις κινήσεις εντυπωσιασμού και τα επικοινωνιακά τεχνάσματα του καθενός να τα βαφτίζουμε «θεσμικές δημοκρατικές» προτάσεις μόνο και μόνο επειδή εξυπηρετούν τις κομματικές μας επιδιώξεις.

  Σε κάθε περίπτωση όταν υπάρχει κοινωνικό μέτωπο ενάντια στην κυβέρνηση ο θεσμικός δρόμος λέει απεργίες, στάσεις εργασίας, αγώνες στο δρόμο και τελικά πρόταση μομφής-δυσπιστίας.

 8. G700 Says:

  και για να μην παρεξηγηθούμε, και η πρόταση μομφής μας βρίσκει αντίθετους υπό την έννοια ότι κατά την άποψή μας η οικονομία χρειάζεται ηρεμία, λιγότερη επαναστατική γυμναστική, και όχι πολιτικές ακροβασίες στο κοινοβούλιο. Με την αμυντική στάση που κρατάνε τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε λίγο θα αναδείξουν σε μέγα μεταρρυθμιστές τη ΝΔ. Αν είναι δυνατόν…Τελευταίοι σε όλα είμαστε στην Ευρώπη ας το πάρουμε χαμπάρι και ας ξεκολλήσουμε από τις εμμονές.

 9. απολιτακης Says:

  Ark
  ¨οσο δικαίωμα έχεις εσύ να μιλάς για ταξική συνήδειση έτσι και οι G700 μπορούν να μιλούν για την γενιά των 700 ευρών. Οπότε την ηθική σου να την πουλήσεις αλλού.

  Όσο για το ποιός πληρώνει τις μαλακίες ποιανού. Νομίζω οτι η ιστορία είναι γνωστή, για τα χάλια της ελλάδας μόνο η ιδιωτικοποιήσης δεν φταίνε ή ο νεοφιλελευθερισμός που δεν εφαρμόζετε. Αλλά τη να πώ στην ελλάδα θα μας πείσετε στο τελος οτι για τα χάλια των πρώην κουμουνιστικών χωρών και εκεί ο φιλελευθερισμός θα φταίει.

  και για την φράση «οι γνώσεις μουστα οικονομικά είναι για τα σκουπίδια» είναι δική του όχι δική μου και μου την έχει πει σε προσωπικη μας συζήτηση.

 10. Μάριος Says:

  @ G700

  Σύμφωνα με το Σύνταγμα σε κάθε θητεία της Βουλής μπορεί να διεξαχθεί ΕΝΑ ΜΟΝΟ δημοψήφισμα μετά από την σύμφωνη γνώμη τουλάχιστον 180 βουλευτών από τους 300.

  Αν υπάρχει ένα θέμα κρίσιμης σημασίας για το Ελληνικό κράτος είναι το Ασφαλιστικό του Σύστημα.

  Το θέμα είναι πιο σημαντικό από το Μακεδονικό στο οποίο έχουμε μια αντιπαράθεση διπλοματών και που λόγω προβλημάτων της Κυβέρνησης της γειτονικής χώρας μπορεί να τραβήξει σε βάθος χρόνου.

  Γι’ αυτό η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για δημοψήφισμα ήταν ΣΩΣΤΟΤΑΤΗ.

  Αν θα μείνουμε εκεί είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να λύσουμε. Ωστόσο, κοινοβουλευτικά ήταν το μέγιστο που μπορούσε να γίνει. Μας δίνει περιθώρια για περισσότερη δράση. Αν μη τι άλλο βοήθησε στο να ξεσπεπαστεί η ηγεσία της ΓΣΕΕ στο ότι περίμενε αμάν και πως να λήξουν οι κινητοποιήσεις.

  Τουλάχιστον ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πήγε με τα χέρια κατεβασμένα όπως η Παπαρήγα η οποία είχε προεψοφλήσει ότι ο νόμος θα περάσει!

 11. anonymous coward Says:

  re o m*kas o ….. o csdas eisai?

 12. dim Says:

  apolitakis ετσι λες? μπορει να βγαινει ο καθενας σε μπλογκ ραδιοφωνα τηλεορασεις εφημεριδες και να το παιζει αυτοκλητος εκπροσωπος μιας γενιας? με ποια λογικη? ανελυσε την. ποια ειναι η γνωστη ιστορια της ελλαδας? για να τη μαθουμε κι εμεις. πετας μια ατακα για μια ολοκληρη ιστορια με δηθεν νοημα συμπληρωνεις και με την καραμελα των πρωην κομμουνιστικων χωρων(αραγε ποιος ειπε οτι προκοψαν ή οτι οι αντιδρωντες στο ασφαληστικο θελουν μια τετοια κοινωνια?). κουβεντες καφενειου.

 13. xamogelo Says:

  @G700
  «σάς σας πειράζει το όνομα G700 γενιά των 700 ευρώ ή το γεγονός ότι βλέπετε ότι δεν υπάρχει μία ενιαία ταξική συνείδηση στον τρόπο αντιμετώπισης των θεμάτων που απασχολούν τη νέα γενιά και ότι το blog μας έχει αποκτήσει μια θέαση και μια φωνή η οποία δεν συμφωνεί με τις απόψεις σας;»
  κοίτα αυτό που λέω ότι είναι λάθος είναι ότι παρουσιάζεστε σαν εκπρόσωποι της γενιάς των 700 ευρώ. Το ότι διαφωνώ με τις απόψεις σας είναι άλλο θέμα. Το γιατί ένα δημοψήφισμα για το ασφαλιστικό είναι πιστεύω αυτονόητο. Επειδή είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα. Κατα την άποψη μου το ποιό σημαντικό αυτό το διάστημα. Τώρα για το άρθρο μου δεν το έγραψα τόσο για το ασφαλιστικό. αλλά επειδή θεωρώ ότι η λογική όχι στο δημοψήφισμα επειδή θα βγει αρνητικό είναι λάθος. Γιαυτό και ο τίτλος στο ποστ μου ένα αντιδημοκρατικό άρθρο.

  Λες ακόμα:
  «Πόσο δημοκρατικό είναι να ζητάει κάποιος δημοψήφισμα για ένα θέμα γενικής πολιτικής με δημοσιονομικές πτυχές (δηλαδή ένα θέμα που δεν προβλέπεται συνταγματικά) μάλιστα έξι μήνες μετά τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου που ο λαός έδωσε καθαρή εντολή σ’ ένα κόμμα να κυβερνήσει. Πόσο δημοκρατικό είναι να ζητάει κανείς αναπομπή νόμου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας χωρίς αυτό να προβλέπεται από το Σύνταγμα;»
  Μα τι λέτε για αντιδημοκρατικότητα…. και δημοψηφίσματος…. εκτός του ότι η ΝΔ είναι το 40% και εκτός του ότι είπε 3 ΔΕΝ που δεν τηρεί κανένα!!! εσείς οι ίδιοι παραδέχεστε ότι η πλειοψηφεία διαφωνεί!!!! Αντιδημοκρατικό είναι επειδή απλουστατα δεν το θέλει η πλειοψηφεία του κόσμου…

  @Πολιτάκη Μάλλον δεν κατάλαβες τι εννοεί ο ark και ο dim. Αυτό που εννοεί είναι όχι ότι δεν πιστεύει ότι μπορούν να γράφουν για την γενιά των 700 ευρώ αλλά να μην εμφανίζοντε σαν εκπρόσωποι της… μεγάλη διαφορά…

  @Μαριος Ήταν και πρόταση του ΚΚΕ από ότι άκουσα. Δες λίγο στο politikoblog.gr

  @anonymous coward Βρισιές δεν επιτρέποντε στο blog… όπως και μέρος των στοιχείων μου. Αν θέλεις κάτι στείλε μου προσωπικό email.

 14. xamogelo Says:

  υγ. δεν είμαι φίλη… φίλος ίσως :-p

 15. regimientocinqo Says:

  Κατά του δημοψηφίσματος, κατά της «επαναστατικής γυμναστικής», υπέρ τίνος πράγματος τελικά;
  Σόρι παίδες τα μαθηματικά μου μέχρι εκεί φτάνουν.
  Καλά…»για τα χάλια» των πρώην κομμουνιστικών χωρών δεν φταίει ο νεοφιλελευθερισμός..
  Για ποια καλά ευθύνεται ο νεοφιλελευθερισμός θα μας πεί κανείς;;

 16. dr.marx Says:

  Tο αναδιανεμητικό σύστημα είναι ένα σύστημα» pay-as-you-go» και πρόκειται στην ουσία για συλλογικό, «έμμεσο» μισθό.
  Το βασικό σημείο προς υπεράσπιση στο αναδιανεμητικό σύστημα είναι ότι προωθεί τη συλλογική διεκδίκηση και προσδένει τη σύνταξη στο ύψος του μισθού που είναι αντικείμενο των ταξικών αγώνων. Αντιθέτως το κεφαλαιοποιητικό μετατρέπει τους ασφαλισμένους σε άτομα-επενδυτές (τρομάρα τους – για τους χαμηλομισθους ούτε συζήτηση), σπάει δηλαδή όποια έννοια συλλογικότητας και συνδέει τη σύνταξη με την καλή πορεία της οικονομίας -δηλαδή πειθαρχεί τους εργαζόμενους προκειμένου η οικονομία να πάει καλά (δηλαδή να μειώσουν τις απαιτήσεις τους).

  ΕΠΙΠΛΕΟΝ υπάρχει η εσφαλμένη αντίληψη ότι τις εισφορές πληρώνουν οι εργαζόμενοι.

  ΛΑΘΟΣ! Οι εισφορές είναι κομμάτι του ακαθάριστου μισθού και σε κάθε περίπτωση πληρώνονται από τον εργοδότη.

  Το τμήμα των «εισφορών του εργαζόμενου» αφορά απλώς
  την αναλογία μεταξύ ΑΜΕΣΟΥ και ΕΜΜΕΣΟΥ (δηλαδή συλλογικού) μισθού. Αυτό το καταλαβαίνει
  κανεις πολύ καλά όταν π.χ. έχει ασφάλιση στο ΙΚΑ και ο εργοδότης του τον υποχρεώνει να περάσει στο ΤΕΒΕ. Αυτό που συμβαίνει σε αυτή την περίπτωση είναι ότι ο εργοδότης απαλλάσσεται από τις «εισφορές του εργοδότη» και πληρώνει αυτό που απομένει (δηλαδή «εισφορές εργαζόμενου» στο χέρι + άμεσος μισθός).

  Όσον αφορά τη γεννητικότητα αποτελεί ΤΕΡΑΣΤΙΟ μύθο όταν στην Ελλάδα τα τελευταία 15 χρόνια
  έχουν εισέλθει 1.000.000 μετανάστες οι οποίοι είναι ανασφάλιστοι.

  Τα κροκοδείλια δάκρυα για τα «ελλείμματα», την υπογεννητικότητα κλπ κλπ κρύβουν τα εξής:

  – Ότι τα αποθεματικά των ταμείων χρησιμοποιήθηκαν ως φτηνό δανειστικό κεφάλαιο για τις επιχειρήσεις
  ήδη από τη δεκαετία του ’50.

  – Την αδήλωτη εργασία, την εισφοροδιαφυγή και τα ΤΕΡΑΣΤΙΑ χρέη (7.3 δις ευρώ για τις επιχειρήσεις
  7.8 δις του κράτους – για τα οποία γίνονται διαρκώς χαριστικές ρυθμίσεις)

  – την εισαγωγή της προσωρινότητας, της δήθεν «αυτοαπασχόλησης», των «stage» κλπ.

  Ειδικά το τελευταίο έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία με την εξής έννοια: Στο παλιό μοντέλο ρύθμισης των εργασιακών σχέσεων αντιστοιχούσε το αναδιανεμητικό ασφαλιστικό σύστημα.

  Η αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΑΡΡΗΚΤΑ με την απορρύθμιση του ασφαλιστικού,
  καθώς όλες οι παραπάνω μορφές σαμποτάρουν στην πράξη το αναδιανεμητικό σύστημα με τη μείωση των εισφορών, τα ελάχιστα ή τα καθόλου ένσημα κλπ κλπ.

  Η μόνη διαφορά και ιδιαιτερότητα της Ελλάδας είναι ότι πάντοτε η ΜΑΥΡΗ και η ΑΤΥΠΗ εργασία ήταν εδώ κυρίαρχες και για αυτό το λόγο μόνο οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα που ήταν σχετικά πιο ρυθμισμένος έχουν μεγαλύτερες συντάξεις ενώ οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ κατά 80% βρίσκονται στο τελευταίο σκαλοπάτι της κατώτατης σύνταξης.

  Οι νέες ρυθμίσεις αποσκοπούν στο να διορθώσουν αυτή την «ανωμαλία» ΕΞΙΣΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΤΩ.

  That’s all folks.

  Το φάντασμα του Κάρολου θα στοιχειώνει πάντοτε τους εφιάλτες των κεφαλαιοκρατών…

 17. Μάριος Says:

  @xamogelo

  Ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε πρώτος στην Βουλή. Η Παπαρήγα, η Κανέλλη και ολόκληρη η ΚΟ αποχώρησαν από την Βουλή από νωρίς. Ο Κανταρτζής κατέθεσε ξεχωριστή ΓΡΑΠΤΗ πρόταση εκ των υστέρων.

  Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνυπογράψει με το ΠΑΣΟΚ ένα κείμενο που θα ζητάει δημοψήφισμα ώστε να μην εφαρμοστεί ο ΝΟΜΟΣ ΠΕΤΡΑΛΙΑ.

  Ο Περισσός δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα συνυπογράψει με το ΠΑΣΟΚ και με τον ΣΥΡΙΖΑ ή θα καταθέσει δικιά του πρόταση δημοψηφίσματος και τελικά θα πάρει 10 ψήφους.

  Η Παπαρήγα έχει ξεκαθαρίσει ότι το αίτημα «να μην περάσει ο νόμος» δεν είναι αρκετό σήμερα, οπότε μην είσαι σίγουρος ότι τελικά θα συμπαραταχθεί.

  Σου θυμίζεω ότι στην τελευταία πρόταση μομφής προς την κυβέρνηση η Παπαρήγα ψήφισε λευκό. Ας περιμένουμε και ως αύριο να δούμε τι θα ψηφίσει τώρα.

 18. Μάριος Says:

  Τώρα είδα στο Ριζοσπάστη ότι έχουν προτωσέλιδο ενάντια στην πρόταση μομφής και όχι προς την κυβέρνηση!

  Και γράφουν ότι «Βρισκόμαστε μπροστά στην εξέλιξη σχεδίου αποπροσανατολισμού και παραπλάνησης του λαού, τόσο από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ» !!!

  Στην ανακοίνωσή τους δεν υπάρχει καμία πρόταση για δημοψήφισμα.

  Νομίζω σου απαντάνε xamogelo από μόνοι τους.

 19. G700 Says:

  εμείς πάντως είμαστε υπέρ του ΜΙΚΤΟΥ συστήματος ασφάλισης. Παρακάτω ακολουθεί η πλήρης θέση μας

  Ζούμε για πολλοστή φορά φέτος στον έντονο ρυθμό του Ασφαλιστικού. Το σκηνικό της σύγκρουσης έχει ήδη στηθεί, οι πρωταγωνιστές έχουν λάβει θέσεις μάχης.

  Από τη μία πλευρά βρίσκεται η Κυβέρνηση, η οποία βάφτισε βαθιά τομή την προσπάθεια της να συμμαζέψει το σύστημα, περικόπτοντας παροχές προνομιούχων, μειώνοντας τις επικουρικές συντάξεις και ενοποιώντας τα διάσπαρτα ασφαλιστικά ταμεία.

  Στην αντίπερα όχθη, συνδικάτα και κόμματα της αντιπολίτευσης καταγγέλλουν τις περικοπές των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των ασφαλισμένων. Σύμπασα η αντιπολίτευση διακηρύττει μεγαλόφωνα ότι «αυτές οι ασφαλιστικές ανατροπές δεν θα περάσουν», και προτάσσει ως λύση τη διασφάλιση ή αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για το σύστημα συντάξεων, την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και την καλύτερη διαχείριση των ταμείων.

  Κανείς δεν μας λέει ολόκληρη την αλήθεια.

  Η αλήθεια είναι απλή και πονάει: όταν η προοπτική του διανεμητικού συνταξιοδοτικού συστήματος είναι τα ισχυρά και αυξανόμενα ελλείμματα λόγω γήρανσης του πληθυσμού, τότε τίθεται επιτακτικά και με πιεστικό τρόπο το ζήτημα της μετάβασης σε ένα άλλο σύστημα ασφάλισης, κεφαλαιοποιητικό ή μικτό. Εκτός και αν προτιμάμε να δουλεύουμε μέχρι τα 70+ για συντάξεις πείνας ή να φορτώνουμε με χρέη τις επόμενες γενιές για να ζούμε εμείς καλά.

  Ιστορικά, το διανεμητικό σύστημα συντάξεων στην Ελλάδα έχει οργανωθεί στη λογική ότι τέσσερις εργαζόμενοι δουλεύουν και ένας παίρνει σύνταξη. Σήμερα, όμως, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πλήρη ανατροπή της σχέσης ασφαλισμένων-συνταξιούχων.

  Ο ενεργός πληθυσμός ηλικίας 15-65 μειώνεται, ενώ οι δικαιούχοι αυξάνονται. Παράλληλα, λόγω συγκεκριμένων ριζικών αλλαγών που έχουν συντελεστεί στην ίδια την ελληνική κοινωνία -επιμήκυνση του χρόνου εκπαίδευσης των νέων, ένταξη στην εργασία στα 25-28 αντί στα 18-23, αύξηση του προσδόκιμου ζωής, αλλαγές στη φύση της μισθωτής εργασίας κοκ- το ποσοστό του ενεργού πληθυσμού που εργάζεται συρρικνώνεται, ενώ τα άτομα σε μη παραγωγικές θέσεις πληθαίνουν. Ως αποτέλεσμα το χάσμα ανάμεσα σε όσους εισφέρουν (εργαζόμενους και εργοδότες) και τους δικαιούχους (συνταξιούχους) διογκώνεται, δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα τεράστιο κενό χρηματοδότησης.

  Υπ’ αυτές τις συνθήκες ανατροπής του βασικότερου κανόνα για την ομαλή λειτουργία του διανεμητικού συστήματος, το ασφαλιστικό δε είναι δυνατό να καταστεί μακροπρόθεσμα βιώσιμο ούτε με περικοπές, ούτε με συμμάζεμα του τύπου ενοποιήσεις ταμείων, πάταξη της εισφοροδιαφυγής, όσο ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ και χρήσιμες κι αν είναι οι τελευταίες.

  Μήπως , όμως, θα λυθεί με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης;

  Όχι, διότι το ζητούμενο με τα ασφαλιστικά ελλείμματα δεν είναι πως θα τα κρύψουμε μεταθέτοντας τα σε διαφορετικά θεσμικά επίπεδα, για παράδειγμα στον κρατικό προϋπολογισμό ή το δημόσιο χρέος. Πόσο αποτελεσματικό είναι να αυξηθούν οι φόροι ή ο δανεισμός για να πληρώνουμε συντάξεις, όταν το 2020 μόνο το ΙΚΑ θα απαιτεί χρηματοδότηση πάνω από 1,5% του ΑΕΠ (φτάνοντας 7,5% το 2050 σύμφωνα με το Πόρισμα του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας), ενώ όλες μαζί οι συντάξεις θα απορροφούν το 15,5% του ΑΕΠ, τεντώνοντας το σύστημα στα όρια του;

  Το ζητούμενο είναι να πάψουν να δημιουργούνται ελλείμματα τα οποία υπονομεύουν τη βιωσιμότητα του συστήματος, τις ίδιες δηλαδή τις συντάξεις, διαβρώνουν την αλληλεγγύη των γενεών, αλλά και εμποδίζουν την ίδια την ανάπτυξη.

  Η λύση κατά την άποψή μας βρίσκεται στη μετάβαση σε ένα μικτό σύστημα ασφάλισης με τρεις πυλώνες :

  1.Διανεμητικός πυλώνας: με ένα ενιαίο συνταξιοδοτικό ταμείο για όλους του Έλληνες, χαμηλότερες εισφορές, ποσοστό αναπλήρωσης στο 60% με 65% (όσο και τις χώρες του ΟΟΣΑ) και ανταποδοτικές συντάξεις, αποδέσμευση των ταμείων υγείας από τον κλάδο σύνταξης, αποσύνδεση των κοινωνικών παροχών τύπου ΕΚΑΣ για στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων από τον κλάδο σύνταξης και μεταφορά τους στον προϋπολογισμό, βασική σύνταξη.

  2.Κεφαλαιοποιητικός πυλώνας: με ατομικούς λογαριασμούς ασφάλισης, υποχρεωτική συμμετοχή εργαζομένων και εργοδοτών, προκαθορισμένη σχέση εισφορών όχι όμως παροχών, ιδιωτική διαχείριση (ο κλάδος επικουρικής ασφάλισης των κοινωνικών κλαδικών ταμείων , πχ ΤΣΠΕΑΘ, ΤΣΜΕΔΕ, θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για το νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα), εποπτεία και ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας του συστήματος.

  3.Ιδιωτικός πυλώνας : με προαιρετική συμμετοχή εργαζόμενων εργοδοτών, φορολογικά κίνητρα για συμμετοχή

  Το Κεφάλαιο Αλληλεγγύης των Γενεών, το οποίο πρότεινε το ΠΑΣΟΚ και προσφάτως υιοθέτησε η Κυβέρνηση πρέπει να αποτελέσει μηχανισμό χρηματοδότησης και εγγύησης της ομαλής μετάβασης από το διανεμητικό στο μικτό σύστημα ασφάλισης. Όχι πουγκί χρηματοδότησης των ελλειμμάτων του διανεμητικού συστήματος, όπως το λιγουρεύονται αρκετοί.

  Πολλοί ισχυρίζονται ότι δεν έχει αξία να συζητάμε για οικονομικά και δημοσιονομικά μεγέθη μπροστά στην αξιοπρέπεια μιας ολόκληρης κοινωνικής ομάδας, όπως οι συνταξιούχοι.

  Κανείς όμως δε λέει ότι πίσω από τέτοιους κοινωνικά ευαίσθητους συλλογισμούς κρύβεται μια σκληρή πραγματικότητα για τους εργαζόμενους και ειδικά τους ΝΕΟΥΣ. Αν δεν αλλάξει τίποτα οι νέοι θα κληθούμε να καταβάλλουμε αυξημένες εισφορές και φόρους, θυσιάζοντας μεγαλύτερο τμήμα του εισοδήματός μας για να καλυφτούν οι συντάξεις σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές.

  Το ερώτημα είναι τι πρέπει ν’ αλλάξει;

  Οι αλλαγές πρέπει να είναι παραμετρικές; Πρέπει δηλαδή να κινούνται στα πλαίσια του υπάρχοντος διανεμητικού συστήματος, όπως προτείνουν κόμματα και συνδικάτα; Ή πρέπει να υπάρξει αλλαγή μοντέλου; Δηλαδή ένα νέο σύστημα με διαφορετική λογική, για παράδειγμα κεφαλαιοποιητικό ή ένας συνδυασμός των δύο; Όπως και να ‘χει, σήμερα, καμία μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού δεν μπορεί να αποφύγει τα παραπάνω κρίσιμα στρατηγικά ερωτήματα. Κι εδώ, εμείς απαντάμε ΜΙΚΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ.

 20. xamogelo Says:

  @Mαριος Τι να πω :-s
  @G700 Καλά οι θέσεις αυτές σηκώνουν αρκετή συζήτηση. αλλά τονίζω η κριτική ήταν προς το επιχείρημα σας γιατί όχι δημοψήφισμα όχι προς τις θέσεις

 21. Symmetohos Says:

  Δεν κατάλαβα γιατί δεν μπορούν να λένε τα παιδιά ότι
  εκπροσωπούν τη γενιά των 700 Ευρώ. Ότι το λένε σημαίνει
  οτι το επιδιώκουν και ότι το έχουν κατακτήσει σημαίνει ότι
  δεν είναι και τόσο αβάσιμο.
  Ούτε μπορώ να καταλάβω γιατί είναι αντιδημοκρατικό το να
  είσαι κατά των δημοψηφισμάτων. Υπάρχουν πολλοί θεσμοί
  δημοκρατικής έκφρασης και το δημοψήφισμα μπορεί να
  τίθεται μονάχα σε ζητήματα εξαιρετικά οριακά και στα οποία
  είναι απαραίτητη η δημοκρατική νομιμοποίηση. Ποιο ερώτημα θα μπορούσε να τεθεί σε ένα υποτιθέμενο δημοψήφισμα για το ασφαλιστικό;
  Μήπως θα πρέπει εφεξής να θέτουμε ερωτήματα όπως
  «είστε σύμφωνοι με τη επιβολή νέων φόρων» ή «θέλετε να
  διώξουμε τους Αλβανούς από τη χώρά;».
  Και ΕΛΕΟΣ, είναι ντροπή να ανακαλούμε το παράδειγμα
  Χριστόδουλου, γιατί είναι άσχετο παράδειγμα. Ο Χριστόδουλοε επικαλούνταν την αρχή της πλειοψηφίας για τον περιορισμό των ατομικών δικαιωμάτων. Να βάλουμε στο μυαλό μας ότι τα ατομικά δικαιώματα υπάρχουν ακόμη και κατά της πλειοψηφίας.
  ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΛΟΓΟΣ χρειάζεται. Και σύγκρουση. Αυτό είναι δημοκρατία.

 22. xamogelo Says:

  @Symmetohos Με ποιά διαδικασία δηλαδή τα παιδιά ορίστικαν εκπρόσωποι όλων όσων έχουν μισθούς 700 ευρώ?
  Τώρα για το δημοψήφισμα πιστεύω ότι το είπα ξεκάθαρα και το ξαναείπα και στα σχόλια. Αντιδημοκρατικό είναι να λες ότι δεν θέλεις να γίνει το δημοψήφισμα επειδή δεν θα περάσει…. και εσύ θέλεις να περάσεις… Όχι μόνο δεν σέβεσαι την άποψη της πλειοψηφείας αλλά και προσπαθείς να την εμποδίσεις να την εκφράσει….
  Ένα ερώτημα θα μπορούσε να είναι ναι ή όχι στο νομοσχέδιο… απλά πράγματα… η ναι ή όχι στα 3 δεν? Θέμα συζήτησης θα είναι και το πως θα τεθεί.
  Το παράδειγμα του Χριστόδουλου το έθεσαν αυτοί

 23. erythros Says:

  Για τον Μάριο: Το ΠΑΜΕ συγκεντρώνει υπογραφές για δημοψήφισμα ενάντια στο ν/σ, ενάντια στους νόμους Ρέππα και Σιούφα , για σύνταξη στα 60-55 και στα ΒΑΕ 55-50 (ρητώς στο κείμενο). Επίσης, έχει εξαγγείλει ήδη απεργία για τις 16 του Απρίλη. Τί θέση παίρνει για την απεργία ο πολιτικός σου φορέας; ή θα το λύσουμε μόνο με τις υπογραφές και τα κοινοβουλευτικά τσαλιμάκια το θέμα;
  Και για την ``γενιά των 700 ευρώ΄΄ (το ιστολόγιο): ήταν εκείνοι που σήκωσαν το θέμα να ξεκινήσει το μέτρο της μεταμεσονύχτιας συγκοινωνίας στο μετρό κτλ, χωρίς ακόμα να έχουν εξασφαλιστεί οι όροι ασφαλείας που οι εργαζόμενοι εκεί είχαν θέσει.

 24. JChrist Says:

  @χαμόγελο
  Wow, είναι ίσως μια από τις λίγες φορές που κατάλαβα τι λες και μια από τις ελάχιστες που θα συμφωνήσουμε κιόλας.

  @πολιτάκης
  «Με την φιλοσοφία σου θα λύσεις τα υλικά προβλήματα»
  Με την υλιστική φιλοσοφία θα εξηγήσει τα αντικειμενικά προβλήματα που υπάρχουν και με την ιδεολογία του θα τα λύσει, φέρνοντας λαϊκή εξουσία και οικονομία.

  «Αλλά τη να πώ στην ελλάδα θα μας πείσετε στο τελος οτι για τα χάλια των πρώην κουμουνιστικών χωρών και εκεί ο φιλελευθερισμός θα φταίει.»
  Όταν βλέπω κάποιον να λέει ή να γράφει λάθος το κομμουνιστικός (π.χ. κ»ου»μουνιστικός), αυτόματα συμπεραίνω ότι δεν έχει ιδέα τι είναι. Οπότε και η περαιτέρω συζήτηση επ’ αυτού νομίζω πάει χαμένη…

  @Μάριος
  Καλά ρε φίλε, εσύ έχεις δώσει και τη ζωή σου λέμε για να πηγαίνεις κόντρα στο ΚΚΕ, ό,τι κι αν λέει. Πιο πολύ καίγεσαι να ρίξεις το ΚΚΕ, παρά το σύστημα δηλαδή…

 25. xamogelo Says:

  @Jchrist Έλα βρε… γιατί κατα βάθος όλοι το ίδιο δεν θέλουμε? Την αυτοδιάλυση του ΚΚΕ? ελπίζω τουλάχιστον να θέλεις και εσύ το ίδιο. :-p

 26. Symmetohos Says:

  Το παράδειγμα ερωτήματος που έθεσες είναι χαρακτηριστικότατο.
  Η δεξία ήδη λέει ότι τα τρία ΔΕΝ τηρήθηκαν.
  Ισχυρίζονται ότι τα γενικά όρια έμειναν αμετάβλητα κτλ.
  και ότι έγιναν παρεμβάσεις μόνο για τη διόρθωση των επιμέρους «διαφορών».

 27. xamogelo Says:

  @Symmetohos καλά εντάξυ ο καθένας λέει ότι θέλει. Ωραία το συγκεκριμένο παράδειγμα που έθεσα είναι λάθος. Ξέχνα το. Ουτος άλλως δεν αλλάζει κάτι

 28. JChrist Says:

  @xamogelo
  Δεν νομίζω ότι ο Μάριος αποσκοπεί σε αυτό, δηλαδή να φέρει τον κομμουνισμό και να μην υπάρχει ανάγκη για ένα Κομμουνιστικό Κόμμα. Μάλλον στην διάλυση του ΚΚΕ και την «έγχυσή» του στο ΣΥΡΙΖΑ αποσκοπεί…

 29. Μάριος Says:

  Αυτο το συμπαίρανες απο τα παραπάνω ε;

  Δεν είχα δει και την προηογύμενη απάντησή σου. Ωστόσο πρέπει να καταλάβεις ότι το Κίνημα νικήθηκε από τα μέσα κυρίως.

  Για μένα το ζήτημα είναι τι κριτική ασκείς εσύ στην ηγεσία του Περισσού που «θέλεις να φέρει τον κομμουνισμό»; Άσε με εμένα. Η ουσία είναι εσύ πως ερμηνεύεις την στάση του κόμματος αυτού στο Ασφαλιστικό αλλά και γενικότερα;

  Γιατί πρέπει να ξέρεις ότι τα γενικόλογα που γράφεις μια χαρά είναι αλλά όπως έλεγε και κάποιος ένα βήμα πραγματικού κινήματος είναι πιο γαμάτο από μια ντουζίνα προγράμματα.

  Εγώ κάνω μια απλή διαπίστωση. Όσο και να σπρώχνει όπως λες το σύστημα τον ΣΥΡΙΖΑ (Ο Αλαβάνος ποτέ δεν έδωσε συνέντευξη σε κανένα κανάλι όσο ήταν αρχηγός! Δεν καλέστηκε ποτέ!), αν και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δηλώνει κομμουνιστικός-σοσιαλιστικός (δεν είναι ούτως ή άλλως. Συνασπισμός κομμάτων είναι) πως ερμηνεύεται, όχι πως ανεβαίνει στα γκάλοπ αλλά, ότι ένα ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι των εργαζομένων τον αναγνωρίζει ως κομμάτι αντίστασης; Δεν ερμηνεύεται από το ότι ο Περισσός στα μάτια πολύ κόσμου δνε κάνει αντιπολίτευση αλλά συμπολίτευση; Πήγαινε σε καμία πορεία των συνδικάτων να ακούσεις τι λένε.

 30. JChrist Says:

  @Μάριος
  «Το ΚΚΕ καταθέτει ουσιαστικές προτάσεις μομφής στην κυβερνητική πολιτική καθημερινά, χτυπώντας στην καρδιά των αντιλαϊκών πολιτικών, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ ή τον ΣΥΝ. Μομφή στη στρατηγική και όχι σε θέματα μόνο διαχειριστικά και τακτικής. Το βάρος πρέπει να δοθεί στους αγώνες των εργαζομένων, έξω από τη Βουλή.»
  Επίσης: (ολόκληρο εδώ http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=886135)
  «Tο ΚΚΕ θα υποστηρίξει και την πρόταση μομφής προς την κυβέρνηση αλλά και το δημοψήφισμα για το Ασφαλιστικό, ανέφερε η γγ του κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι το κάνει με ουσιαστικές διαφορές από τα υπόλοιπα κόμματα.»

  Δηλαδή τι το μεμπτό παρατήρησες εσύ εδώ;

  @χαμόγελο
  «@Mαριος Τι να πω :-s»
  Και εσύ ρε χαμόγελε με τι συμφώνησες δηλαδή; Έτσι, άκριτα, δέχεσαι ό,τι σου πούνε; Και σε είχα συμπαθήσει επειδή νόμιζα ότι δεν ίσχυε αυτό. Καλό πρόβατο είσαι και του λόγου σου… :p

 31. Μάριος Says:

  @JChrist
  Καλά έκανε η Παπαρήγα και στήριξε την πρόταση μομφής. Μπορείς να μου πεις γιατί πέρυσι από την ίδια ψηφοφορία έκανε αποχή;

  Όπως επίσης καλά κάνει και θα στηρίξει την πρόταση για δημοψήφισμα. Ωστόσο, είμαι σίγουρος ότι γίνεται κάτω από το βάρος της πίεσης του λαϊκού κινήματος που δεν αφήνει περιθώρια για νέους ελιγμούς. Ήδη οι δηλώσεις της Παπαρήγας ενάντια στους απεργούς είχαν χαρακτηριστεί πολύ αρνητικά.

  Μην είσαι τόσο επιθετικός γενικά. Εώ δεν είμαι. Φιλικά.

 32. Γενια των 699 ευρώ: "Το κράτος υπηρετεί τα συμφέροντα της γενιάς των 700 ευρώ" - Στη Γαλαρία Says:

  […] Επίσης χαρακτηρίζουν το δημοψήφισμα ως πρόταση ολοκληρωτικών καθεστώτων, συγκρίνοντας το καθεστώς χίτλερ και μουσολίνι με αυτό που επικρατεί στη Βενεζουέλα του Ούγκο Τσάβεζ.. Ξανακουνήστε τα κεφάλια σας ξαναλέω γω… (μεγάλο θέμα δεν καλύπτεται σε αυτό το post η εξήγηση) διαβάστε και το χαμόγελο. […]


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: