Εκπαίδευση και φτώχια

Σύμφωνα με τα στοιχεία του άρθρου Κάτω από τα όρια της φτώχιας βρίσκοντε 2 εκατομύρια έλληνες

του Πρώτου Θέματος

οι χαμηλές κοινωνικές τάξεις υστερούν ή τουλάχιστον βρίσκοντε σε μειονεκτική θέση σε σχέση με την εκπαίδευση αυτό προσπαθεί να το δείξει ως προς τα έξοδα που χρειάζεται κάθε άτομο για να σπουδάσει.

Προφανώς αυτό ισχύει… είτε η οικονομική πίεση είτε η πίεση από τις δαπάνες για την παιδεία που πρέπει να καταναλώσει μια οικογένεια οδηγεί ένα μεγάλο μέρος ατόμων από φτωχά κοινωνικά στρώματα να σταματήσουν την εκπαίδευση…

Παρόλα αυτά δεν μπορούμε πιστεύω να αποδώσουμε μόνο σε αυτό τον παράγοντα αυτή την διαφορά. Ακόμα και αν υπήρχε σήμερα δημόσια δωρεάν παιδεία ή δια βίου κατάρτιση όπως λέει η ΓΣΕΕ ναι μεν τα νούμερα θα ήταν ποιό ευνοικά αλλά δεν θα ανατρεπόταν η υπάρχουσα κατάσταση. Ένας βασικός παράγοντας είναι η κοινωνικοποίηση του ατόμου που αυτή διαμορφώνει τις αξίες τον χαρακτήρα του αλλά ακόμα και τις προοπτικής εξέλιξης (κίνητρα κτλ) και την νοημοσύνη του. Αυτή η κοινωνικοποίηση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις υλικές συνθήκες που επικρατούν στην κάθε οικογένεια… γιαυτό και ισότητα σε μια άνιση υλικά κοινωνία είναι αδύνατη…(Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε το βιβλίο Κοινωνικοποίηση και Εκπαιδευτικές Ανισότητες Ιωάννης Πυργιωτάκης – θα αναρτήσω ποστ για αυτό το βιβλίο όταν βρω χρόνο)

Ένα Σχόλιο to “Εκπαίδευση και φτώχια”

  1. erythros Says:

    Με γειά το νέο ιστολόγιο και καλοτάξιδο.
    Οι αριθμοί θα παίρνουν την κατιούσα, όπως συμβαίνει από τον 2525 και μετά. Η δε δια βίου κατάρτιση είναι κατάρτιση: σήμερα σου φτάνει, αύριο όχι. Πρέπει συνεπώς να μπαίνεις διαρκώς σε μία διαδικασία όχι μορφωτική αλλά πρόσκαιρης γνώσης, χωρίς να μπορείς να παρακολουθείς τις εξελίξεις στον κλάδο σου. Οπότε, θα αναγκάζεσαι να κάνεις 5-6 δουλειές, αυτές που θα καλύπτουν οι γνώσεις που θα έχεις από την κατάρτιση.
    Και τα χειρότερα έρχονται (εκτός αν υπάρξει λαϊκή αντίδραση).


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: