Χθες το 1944


υγ.Ακόμα ο αμετανόητος είπε
Advertisements

8 Σχόλια to “Χθες το 1944”

 1. Anonymous Says:

  Ανατρίχιασα. Πολύ ωραίο.

  trivia: Το πανώ της πρώτης φωτογραφίας το έχει φτιάξει ο (νεαρός τότε) Γιάννης Χοτζέας, μετέπειτα ηγετική μορφή του ατνιρεβιζιονιστικού χώρου και πνευματικός πατέρας της Α/συνέχειας (ΚΟΕ).

 2. Ερυθρός Says:

  Τα Δεκεμβριανά δίνουν μεγάλα ιστορικά μαθήματα. Δείχνουν τί μπορεί να συμβεί σε έναν τόπο, όταν τον αφήσεις στην βούληση του ξένου (θα φτάσει στον εμφύλιο, λογικά). Δείχνουν τί μπορεί να πάθει ο λαός όταν με ευθύνη και της ηγεσίας του κινήματος (πρωτίστως) δεν αναλάβει την μοίρα της χώρας του. Δείχνει την υποκρισία του αστικού κόσμου. Δείχνει πώς θεωρεί τη δημοκρατία -δείχνει και τα όρια της δημοκρατίας- στον καπιταλισμό.
  ΚΟΕ: που συνεργάζεται με ΔΕΑ, ΣΥΝ και άλλους ρεβιζιονιστές στον συριζα.

 3. Anonymous Says:

  Ο Χοτζέας πέθανε το 1994. Έχεις να πεις κάτι εναντίον του;

  Εκτοπίστηκε στον Άη Στράτη και όταν γύρισε Αθήνα το «Κ»ΚΕ τον χαρακτήρισε τρελό. Του έδωσα δουλειά στην ΕΔΑ από όπου αποχώρησε μαζί με τον Ισαάκ Ιορδανίδη και ξεκίνησαν την έκδοση του περιοδικού «Αναγέννηση» το 1964.

  Τα οράματα του Δεκέμβρη ξεπουλήθηκαν από τον προδότη Σιάντο αλλά και όλη την προδοτική ηγεσία του τότε ΚΚΕ που ήταν αυτή που εξόρισε και το Ζαχαριάδη στη Σιβηρία το 1955.

  Δυστυχώς ο αγώνας προδόθηκε από τα μέσα.

 4. g_l Says:

  Για τους νεκρούς στις φωτογραφίες, πρώτα από όλα ευθύνεται ο Σιάντος, αυτός ο πράχτορας της intelligence service, και τα άλλα δουλικά στους Άγγλους, οπορτουνιστικά-αντεπαναστατικά στοιχεία που είχαν ανελιχθεί στη ηγεσία του τότε επαναστατικού ΚΚΕ(λόγω της φυλάκισης της κανονικής ηγεσίας πρώτα από τον Μεταξά και ύστερα από τους Ναζί).Ήταν αυτοί που υπέγραψαν τις συμφωνίες του Λιβάνου και της Καζέρτας που μας έφτασαν ως τα Δεκεμβριανά και που έσυραν τον ΕΛΑΣ στη συνθήκη της Βάρκιζας.

  Η συμβολή του Σιάντου στην νίκη των Άγγλων ιμπεριαλιστών στα Δεκεμβριανά ήταν καθοριστική.

  1)Ενώ οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ σε Αθήνα-Πειραιά δεν επαρκούσαν για τη σύγκρουση εκείνη τη στιγμή, αυτός αποφασίζει να αρχίσει ο πόλεμος αβαντάροντας τους Άγγλους.
  2)απομακρύνει απ’ την Αθήνα και δεν αφήνει να πάρουν μέρος στη μάχη κατά των άγγλων οι κύριες δυνάμεις του ΕΛΑΣ
  3)καταργεί αυθαίρετα το γενικό Αρχηγείο του ΕΛΑΣ ώστε να έχει τον πλήρη έλεγχο εφαρμογής του αγγλικού σχεδίου
  4)αφήνει να περάσει στην Αθήνα ένοπλο σύνταγμα των άγγλων και άλλα στρατεύματα απ’ τη Θεσσαλονίκη που πήραν μέρος στη μάχη του Δεκέμβρη.

  Το μέγεθος της προδοσίας δείχνει η μαρτυρία του καπετάνιου του ΕΛΑΣ Θόδωρου Καλλίνου (Αμάρμπεη): «Εγκατέστησα Σταθμό Διοίκησης της Μεραρχίας στη Χασιά. Με κάλεσε η αδικαιολόγητα ανασυσταθείσα Κεντρική Επιτροπή του ΕΛΑΣ, εφόσον υπήρχε το Γενικό Στρατηγείο του ΕΛΑΣ. Ήταν στη Μονή Κλειστών πάνω από τη Χασιά, ο Γραμματέας του ΚΚΕ Γιώργης Σιάντος, οι Υποστράτηγοι Εμμανουήλ Μάντακας και Χατζημιχάλης και ο Λευτέρης Αποστόλου. Τους ενημέρωσα για την κίνηση της Μεραρχίας. Ο Σιάντος μου είπε «8α διαθέσεις το 42 Σύνταγμα στο Α’ Σώμα του ΕΛΑΣ της Αθήνας και εσύ με το 52 Σύνταγμα και το 6ο Σύνταγμα του Πειραιά θα καλύψεις τον τομέα Φάληρο -Πειραιά μέχρι Ελευσίνα». Πήγα στη Μάνδρα να υποδεχθώ το 52 Σύνταγμα. Τηλεφώνησα στο Σιάντο: «Έφτασε στη Μάνδρα το βρετανικό Σύνταγμα από τη Θεσσαλονίκη, θα το αφοπλίσουμε». Στην απάντηση του: «Να το αφήσετε να περάσει» του είπα: «Αύριο αυτό το Σύνταγμα θα μας πολεμάει στην Αθήνα». Ο Σιάντος επανέλαβε: «Να το αφήσετε να περάσει». Το αφήσαμε οπλισμένο να φθάσει στην Αθήνα» («ΕΛΛΑΔΑ», Ιούλιος-Σεπτέμβρίος 2002, σελ. 3)

  Βέβαια κάποιοι(λέγε με «Κ»ΚΕ) υποστηρίζουν ακόμα ότι ο Σιάντος δεν ήταν πράχτορας. Ξεχνούν ότι έτσι τον είχε χαρακτηρίσει το Κόμμα με βάση τα στοιχεία που είχε συγκεντρώσει, όταν ερευνήθηκε η περίπτωση του στο «Πόρισμα της Επιτροπής για την υπόθεση Σιάντου (13.10.50)» (Το ΚΚΕ, Επίσημα Κείμενα, τόμος έβδομος, 1949-1955, σελ. 541, Αθήνα 1995).

 5. Ερυθρός Says:

  Έχω να φέρω φύλλα της «Αριστερά!» και ανακοινώσεις της ΚΟΕ και της Α/Συνέχεια από δεκαετία του ’90 μέχρι πριν 2-3 χρόνια και φύλλα και ανακοινώσεις φρέσκες…

 6. Ερυθρός Says:

  Xamogelo, συγγνώμη. Στο έκανα μπάχαλο. Δεν ξαναμπαίνω στη συζήτηση.

 7. χαμογελο Says:

  οχι ρε μην αγχώνεσαι!!! δεν έχω πρόβλημα ότι σχόλιο και να κάνεται… ίσα ίσα το θεωρώ καλό.(αρκεί βέβαια να αποφεύγοντε προσβλητικές εκφράσεις(τουυλάχιστον με κακιές προθέσεις) κάτι που μέχρι τώρα δεν υπήρχε πρόβλημα στο μπλόγκ μου 😀 και δεν νομίζω κιόλας να υπάρξει.)

 8. Ανώνυμος Says:

  «Τα Δεκεμβριανά δίνουν μεγάλα ιστορικά μαθήματα. Δείχνουν τί μπορεί να συμβεί σε έναν τόπο, όταν τον αφήσεις στην βούληση του ξένου (θα φτάσει στον εμφύλιο, λογικά). «

  Μήπως τα πρώην αντολικά κράτη στην βούληση του ξένου (ΕΣΣΔ) δεν αφέθηκαν. Με εξαίρεση την εξέγερση της Ουγγαρίας και ακόμη μίας, ίσως όχι τόσο γνωστής, στην Αν. Γερμανία, κανένα δεν έφτασε στον εμφύλιο. Γιατί;


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: