Ουγγρική Επανάσταση 1956


Συγγραφέας: Κορνήλιος Καστοριάδης
Εκδόσεις: Ύψιλον
Έτος Έκδοσης:1980
Σελίδες:63

Περιγραφή από το βιβλίο:»Το αντικείμενο αυτής της μελέτης είναι η Ουγγρική Επανάσταση του Οκτώβρη 1956, η πρώτη μετά τον δεύτερο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό πόλεμο, προλεταριακή επανάσταση. Τα εξαιρετικά πολύτιμα για τις εργαζόμενες μάζες διδάγματα απ’ αυτήν εκτίθενται και αξιολογούνται σ’ αυτήν την μελέτη από τον αναμφισβήτητα πιο αρμόδιο γιαυτό. Ο Καστοριάδης είναι αυτός που από το ’46, από δέκα χρόνια δηλαδή πριν το ’56 είχε αποκαλύψει το μύθο του «Εργατικού» Κράτους, την ταξική φύση αυτής της εκμεταλλευτικής κοινωνίας και την ασυμφιλίωτη αντίθεση ανάμεσα στις εργαζόμενες μάζες και τη σταλινική γραφειοκρατία, αντίθεση που με τη δύναμη φυσικού νόμου οδηγεί σε μια πάλη μέχρι θανάτου μεταξύ τους. Οι Ούγγροι εργάτες με το όπλο στο χέρι επαληθέψανε αυτήν την κριτική.
«Απόδειξαν με τις πράξεις τους ότι η διαφορά μεταξύ των εργατών και του «εργατικού κράτους», είναι η διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου. Και ότι θα προτιμούσαν να πεθάνουν πολεμώντας το «εργατικό κράτος», παρά να ζούνε ως εργάτες κάτω από το «εργατικό κράτος»…». »

Μιας και πρόκειται για αρκετά παλιό βιβλίο που το αγόρασα πριν από περίπου 1 μήνα. Ήταν αρκετά δύσκολο να το βρω μιας και στα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Αθήνα έχει εξαντληθεί. Τελικά στάθηκα πολύ τυχερός μιας και το βρήκα ξεχασμένο σε παλιό βιβλιοπωλείο στο ηράκλειο.(Το είχε αγοράσει το 1980!!!). Γιαυτό τον λόγο παραθέτω το link για την ηλεκτρονική μορφή του όπου μπορείτε να το κατεβάσετε, και να το διαβάσετε.

Το βιβλίο αυτό αν και αρκετά ενδιαφέρον αν και δυσνόητο σε 1-2 σημεία. Διαβάζοντας το δημιουργεί αρκετά ζητήματα(ίσως υπερβολικά πολλά για 40 σελίδες).Τουλάχιστον εγώ μπορώ να πω ότι αμέσως μετά την ανάγνωσή του αισθάνθηκα αρκετά μπερδεμένος.
Σίγουρα το κείμενο του κινηται αρκετά επιθετικά προς την Σοβιετική Ένωση… το θέμα είναι ότι σε καμιά περίπτωση αυτό δεν θα έπρεπε να δράσει απαξιωτικά προς τα ζητήματα που θέτει:
Τα βασικότερα είναι:

 1. Τι είναι επανάσταση?
 2. Με ποίους όρους υλοποιείται η επανάσταση?(Αυτοοργάνωση)
 3. Τι μορφή πρέπει να έχει μια επαναστατημένη κοινωνία?

Η σπουδαιότητα για τον Καστοριάδη στην Ουγγρική επανάσταση βρίσκεται στην σημασία των αιτημάτων των εργατικών συμβουλίων. Και αυτό επειδή τα αιτήματα έθεταν υπό αμφισβήτηση τρεις βασικούς άξονες. Την πολιτική εξουσία, την παραγωγή και την εργασία.
Η σημασία των εργατικών συμβουλίων βρίσκεται:
1.Άμεση δημοκρατία
2.Ρίζωμα τους σε συλλογικότητες πέρα από τα εργοστάσια
3.Αιτήματα αυτοδιαχείρισης και κατάργησης της νόρμας εργασίας.

Όσο ουτοπικό και ανεφάρμοστο και αν φαίνεται εκ πρώτης όψεως ταυτόχρονα είναι άλλο τόσο αναγκαίο.
Τέλος παρ όλη την πολεμική του Καστοριάδη προς τη σοβιετική ένωση δεν μπορώ να μην αναρωτηθώ γιατί αυτή η μοναδική επανάσταση κατά τον Καστοριάδη δεν έλαβε μέρος σε κάποια άλλη χώρα εκτός της σοβιετικής ένωσης. Κατά πόσο δηλαδή ήταν αναγκαία συνθήκη.
Μήπως τελικά συνέπεια της ομοιομορφίας (παρόλο που ίσως να υπήρχε ένα προνομιακό και ίσως αμελητέο από άποψη σύγκρισης κομμάτι του λαού – γραφειοκράτες κατά τον Καστοριάδη) ήταν και η μορφή των αιτημάτων που διεκδίκησε ο λαός επιβεβαιώνοντας κατά μια έννοια τον Μαρξ?

ΥΓ. Σίγουρα είναι ένα θέμα που έχει πολύ συζήτηση και πρέπει να ψαχτεί αρκετά ακόμα και για το αν μιλάμε για επανάσταση. Γιαυτό όποιος γνωρίζει κάποιο βιβλίο ας το προτείνει.

Προηγούμενο:Οι ιστορίες του κόκκινου Χάνραχαν
Επόμενο:Αρνούμαι

Advertisements
Αναρτήθηκε στις βιβλίο. 9 Σχόλια »

9 Σχόλια to “Ουγγρική Επανάσταση 1956”

 1. Antonios Politakis Says:

  Όντως ενδιαφέρων άρθρο. ΜΟυ άνοιξες την όρεξη για να το διαβάσω. ΜΙα απλή ερώτηση το βιβλιοπωλείο είναι ο Κυριάκης σωστά?

  Κοίτα η περισσότερη κριτική μου στους έλληνες κομουνιστές και ειδικά στους ΚΚΕδες(τους κοκκινοφασίστες και δεν αλλάζω γνώμη) γίνεται πάνω στο πώς θέλουν να πετύχουν τον κομμουνισμό. Ακολουθούν το ίδιο μοντέλο των σοβιετικών που οδήγησε κάθε φορά σε δικτατορία και στην τελική οδήγησε και σε οικονομικό μαρασμό. Δηλαδή ούτε ελευθερία πέτυχαν ούτε οικονομική ευημερία. Το χειρότερο είναι οτι νομίζουν οτι όλοι τους εχθρεύονται επειδή κρατάνε μια μοναδική αλήθεια.

  Αλήθεια γιατί σαν πρότυπα κουμουνισμού πρέπει να έχουμε την σοβιέτ ή την κούβα. Προχθές έμαθα για μια περιοχή μεταξύ ισραήλ και παλεστίνης βασισμένη στον αναρχοκουμουνισμό που αποτελεί τόπος ειρήνης και για τις δύο πλευρές.

 2. χαμογελο Says:

  Ναι το πέτυχες… έχει τα πάντα!!!! Η τουλάχιστον σχεδόν τα πάντα. Πάω σχεδόν κάθε μήνα τουλάχιστον 1-2 φορές…μιας και τα περισσότερα βιβλία που βάζω στο μάτι είναι πολύ δύσκολο να τα βρω μιας και είναι παλιές εκδόσεις και έχουν εξαντληθεί(μήπως είναι αυτό λίγο ανησυχητικό?)
  Πάντως για την μορφή που πρέπει να έχει ο σοσιαλισμός πιστεύω ότι το βλέπεις πολύ εξωτερικά το όλο θέμα… κάτι που είναι εν μέρη φυσιολογικό από την στιγμή που δεν το βλέπεις από την άποψη των στόχων που επιθημούν να πετύχουν και των αποτυχημέων παραδειγμάτων στο παρελθόν. π.χ.το χαρακτηριστικό παράδειγμα με βάση το οποίο ο μάρξ καταλήγει στην ανάγκη ύπαρξη μιας μεταβατικής περιόδου είναι η παρισινή κομμούνα που πνίγηκε στο αίμα…
  Όπως και να το κάνεις… η οκτωμβριανή επανάσταση κράτησε περισσότερο από όλες τις άλλες προσπάθειες μέχρι τότε και αντιμετόπισε τρομερές δυσκολίες από την αρχή… (καταστροφή παραγωγής και εκατομύρια νεκρούς από τον πόλεμο(που συμετείχε και η ελλάδα) και από τον εμφύλιο) ανεξάρτητα από το πότε τελείωσε ή άρχισε να εκφυλίζεται(για άλλους το 56 για άλλους το 89, το 91 η πολύ ποιο πριν)
  Όλοι αυτοί οι παράγοντες δεν μπορούν να ανγοηθούν…(το ότι βρέθηκαν σχεδόν αμέσως σε εμπόλεμη κατάσταση) και εμένα ένας από τους βασικούς προβληματισμούς μου για τον οποίο δεν έχω καταλήξει υπέρ η κατά της σοβιετική ένωσης(του πως ξεκίνησε εννοώ) είναι ότι από μια μεριά βλέπω τους κινδύνους που εγκυμονεί μια τέτοια δομή… αλλά από την άλλη βλέπω και την αναγκαιότητα απέναντι από μια εξωτερική επίθεση και τους όποιους άλλους εχθρούς που θα κληθεί να αντιμετωπίσει.

  Τώρα για το ΚΚΕ ότι κάνουν ελλειπή κριτική προς την σοβιετική ένωση αν και δεν το έχω ψάξει σε μεγάλο βαθμό το πιστεύω… και ίσως να χρειάζετε ακόμα αρκετός χρόνος για να προβεί σε μια τέτοια πράξη… δεδομένη την ιστορία αρκετών ατόμων μέσα στο ΚΚΕ και τις συνθήκες που επικρατούν… ούτοσιάλως πιστεύω (ή μάλλον ελπίζω) ότι σε κρίσημες περιόδους θα είναι τέτοιες οι συνθήκες που θα αναθεωρηθούν αρκετά από αυτά που λένε τώρα.

  Τώρα για τον αναρχοκομμουνισμό που λες πολύ αμφιβάλω αν εφαρμόζεται ακόμα… ή αν ήταν πράγματι ήταν αναρχοκομμουνισμός και όχι κάτι κοντά σε αυτόν αυτό που εφαρμόστηκε… τουλάχιστον εγώ δεν το έχω ψάξει.
  Όσο για τα σοβιέτ από την σκοπιά που το βλέπω πάντως η άποψη μου είναι ότι τα σοβιέτ ήταν από τα ποιό θετικά στοιχεία μιας και απέβλεπάν στην άμεση δημοκρατία. Το πρόβλημα μάλλον είναι ότι δεν λειτούργησαν…
  Αυτά αναμένω σχόλια από το βιβλίο.
  😀

  φιλικά χαμόγελο

 3. Antonios Politakis Says:

  Κυριάκης κυριάκης. Μακράν το καλύτερο βιβλιοπωλείο του Ηρακλείου όταν είμαι ηράκλειο πάω μια φορά την εβδομάδα και την αράζω εκεί για κανα δίωρο κάνοντας άσκοπους γύρους και διαβάζοντας αποσπάσματα. Πραγματικά είναι σαν παιδότοπος εκεί μέσα για μένα. ¨οταν είμουν στο σχολείο και την έβγαζα με χαρτζιλίκια είχε το απίστευτο μέτρο των εξάμηνων άτοκων δόσεων, για ένα βιβλίο π.χ. 30 ευρω εξάμηνη άτοκη δόση. Ο τύπος είναι απίστευτος . Θυμάμαι μια φορά έχω ξεθάψει ένα πορνοκόμικ, γυμνάσιο ήμουν τότε. Βλέποντας το μου κάνει με μια αφέλεια συλλέγεις κόμικ, ναι του απαντάω(συλλέγω αλλά όχι πορνοκόμικ) και μου λέει ά έχω εδώ μια συλλογή που δεν πουλήθηκε την θες χάρισμα σου. Και μου χαρίζει ο απίστευτος μια συλλογή spiderman του ’70 με πράσινο χρώμα τα σχέδια. Σχεδόν έκλαιγα απο συγκίνηση.

  ¨οσο για τον σοσιαλισμό η Οκτωμβριανή κράτησε σίγουρα περισότερο αλλά ήταν αντιπροσωπευτική δημοκρατία? Δυστυχώς η τάξικότητα συνέχισε να υπάρχει με την διαφορά οτι τώρα ήταν τα παιδιά του κόμματος και οι άλλοι, και μάλιστα χειρότερη απο την ταξικότητα του καπιταλισμού διότι ο καπιταλισμός έχει κοινωνική κοινωνικότητα ενώ το σοβιετικό σύστημα θυμίζει αριστοκρατικά καθεστώτα. Τα παιδιά του κόμματος βάζανε μέσα τα δικά τους παιδιά παραμερίζοντας τους άλλους, και τα παιδιά του κόμματος πήρανε όλα τα λεφτά του κράτους όταν έσπασε και γίνανε εν μια νυκτί καπιταλιστές

  ¨ενα πετυχημένο που είχε πεί ο φιλελεύθερος σε κατ ιδίαν συνάντηση ήταν οι σοσιαλιστικές επαναστάσεις καλώ είναι να γίνονται όταν απο την πολύ συσσώρευση πλούτου σταματάει η κοινωνική κινητικότητα είναι σαν το φορμάτ του δίσκου μου είχε πεί. Αλλά πρέπει να κρατάνε λίγο αλλιώς παρεκτρέπονται δημιουργώντας νέου είδους ανισότητες.

 4. Antonios Politakis Says:

  ¨οσο για το ΚΚΕ συγνώμη αλλά τα άτομα που γνωρίζω είναι πολύ δογματικοί και αρκετά αυταρχικοί για να νιώθω άνετα να έχουν το δικαίωμα να ασκούν βία όπως θα συμβεί σε μια δικτατορία προλεταριάτου. Εσύ δεν το βλέπεις διότι συμφωνείς μαζί τους.

 5. panos fidis Says:

  Βασικα εχει γινει συνηθεια να εξιδανικευουμε καθε ειδους ξεσηκωμο παραμελωντας εκουσια η ακουσια τις αλλες πλευρες του. Ετυχε να φτιαξω ενα βιντεο προ 15 ημερων για το ιδιο θεμα πριν 1 μηνα περιπου. Περιεχει καποιες θεσεις πτυχιες που εχουν περιφρονηθει. Το βιντεο φυσικα ειναι μεροληπτικο.

  Παραθετω τη διευθυνση.

 6. χαμογελο Says:

  Ενδιαφέρον βίντεο… γενικά δεν το έχω ψάξει αρκετά το θέμα (το λέω ούτοσιάλως.) αυτό το διάστημα έχω βάλει άλλο ένα βιβλίο στο μάτι που δίνει τον χαρακτηρισμό ουγγρική επανάσταση και ύστερα θα ήθελα να διαβάσω κάποιο βιβλίο από να λέει και την άποψη του ΚΚΕ για αυτό το θέμα. Αν έχεις να μου προτείνεις κάποιο ενημέρωσε με.
  Ευχαριστώ

 7. panos fidis Says:

  Εδω παραθετω τις πηγες απο τον Ριζοσπαστη. Το βιντεο μου βασιστηκε σε μεγαλο βαθμο σε αυτες. Θεωρω πως ειναι οι πιο αντιπροσωπευτικες θεσεις του κομματος

  http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=5/11/2006&id=7002&pageNo=21&direction=1

  http://www.rizospastis.gr/page.do?id=7004&publDate=12%2F11%2F2006&direction=&pageNo=21

  http://www.rizospastis.gr/page.do?id=7061&publDate=19%2F11%2F2006&direction=&pageNo=19

  Ελπιζω να βοηθησα

 8. χαμογελο Says:

  @πανοσ φίδης οκ ευχαριστώ.θα το ψάξω.

  @πολιτάκη Δεν ξέρω πόσο πετυχημένο το θεωρείς αυτό που είπε ο φιλελεύθερος… αλλά αν κάτι δείχνει είναι η κυνικότητα με την οποία βλέπει τα πράγματα….
  Κοίτα εγώ το βλέπω αυτό με τους φιλελεύθερους… :-p τέλος πάντων αν κατέβεις χριστούγεννα ή μάλλον όποτε κατέβεις ηράκλειο στείλε ένα email και τα συζητούμε από κοντά.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: