Πάμε με το Π.Α.ΜΕ?


Πριν ξεκινήσω θεωρώ απαραίτητο να διευκρινίσω τους λόγους που με οδήγησαν στο παρόν ποστ. Η βασική αφορμή είναι η πορεία του σωματείου των ιδιωτικών υπαλλήλων του Ηρακλείου (Π.Α.ΜΕ) στην οποία συμμετείχε ο σύλλογος μου με απόφαση Γ. Σ. όπου ψηφίστηκε η πρόταση της Π.Κ.Σ. την απόφαση της οποία είχα ψηφίσει και εγώ… Με την λογική λοιπόν ότι ήταν κάτι που είχα ψηφίσει και εγώ συμμετείχα… άσχετα με το πόσο το μετάνιωσα τελικά(την ψήφιση και όχι την συμμετοχή)

Παρόλο που δεν μπορώ να πω ότι έχω πλήρη εικόνα του συνδικαλιστικού κομματιού σε εργασιακό επίπεδο ο βασικός λόγος για τον οποίο πιστεύω ότι η λογική του Π.Α.ΜΕ είναι λάθος κυρίως επειδή αγνοεί την Γ.Σ.Ε.Ε. όχι επειδή δεν αποδέχεσαι ιδεολογικά την αντίστοιχη ιεραρχία κ.τ.λ. αλλά επειδή διαφανείς με την ηγεσία που έχουν αναδείξει οι εργαζόμενοι… Δηλαδή θεωρώ ότι δεν σέβεσαι με αυτό τον τρόπο τα όργανα των εργαζόμενων…

ΥΓ1.Χωρίς πλάκα…(αλήθεια σοβαρολογώ!!!) πόσοι ΚΝίτες χρειάζοντε για να μεταφέρουν ένα μικρόφωνο???
ΥΓ2.(update)Καλά πλάκα κάνω(ΥΓ1) μην το πάρετε προσωπικά! :-p

Advertisements

31 Σχόλια to “Πάμε με το Π.Α.ΜΕ?”

 1. compasso Says:

  Νομίζω ότι έχει άδικο. Το ΚΚΕ υποστηρίζει παντού την απλή αναλογική. Ο μόνος τόπος που δε συμβαίνει αυτό είναι η ΓΣΕΕ. Πίστεψε με αυτό δεν είναι τυχαίο. Συμβαίναι γιατί θεωρείς τις ηγεσίες αυτές τόσο ξεπουλημένες και εργοδοτικές που δε μπορείς σε καμία περίπτωση να συμβιβαστείς στη γραμμή τους. Για παράδειγμα η ΓΣΣΕ μέχρι στιγμής δεν έχει συμφωνήσει στο να γίνει συλλαλητήριο για τη κοινωνική ασφάλιση. Περιμένει λέει να δει τι θα φέρει η κυβέρνηση. Μα κοριδεύομαστε?Δε ξέρουμε τι θα φέρει η κυβέρνηση? Αυτό που θέλει είναι να κρατάει το κόσμο κοιμισμένο, όπως ακριβώς είχε κάνει και με το νομοσχέδιο Γιαννίτση. Ένα άλλο πολύ καλό παράδειγμα είναι η περίπτωση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και πως λειτούργησε εκεί ηγεσία του σωματείου (η οποία μετά καθαιρέθηκε από τη ΓΣ(!) του σωματείου αλλά μέχρι και σήμερα αρνείται να παραιτηθεί. Υπάρχουν κάποια σημεία που οφείλεις να τραβήξεις μια γραμμή. Και αυτή να είναι ορατή. Παρόλαυτα το ΠΑΜΕ συμμετέχει στη ΓΣΕΕ απλά προφανώς και δεν ακολουθεί τη γραμμή της. Όσο για την εκπροσώπηση είναι σχετικό αυτό καθώς το πΑΜΕ δεν αποτελεί συνδικαλιστική παράταξη αλλά «συντονιστικό» σωματείων δημοκρατικά εκλεγμένων, που λειτουργούν αμεσοδημοκρατικά και κάνουν πολύ περισσότερες γσ από τα σωματεία που βγάζουν διοίκηση στη ΓΣΣΕ που και λόγω όγκου είναι τα σωματεία των ΔΕΚΟ (…ασχολίαστο). σορρυ αν κουρασα

 2. χαμογελο Says:

  Συμφωνώ 100% ότι οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ είναι ξεπουλημένες!!!Απλώς ο προβλιματισμός μου είναι η στάση που κρατάς απέναντι τους που την θεωρώ λάθος. Έχω την εντύπωση πολές φορές ότι το Π.Α.ΜΕ δρά έξω από την ΓΣΕΕ αφήνοντας έτσι στην ηγεσία πολλά περισσότερα περιθώρια. π.χ. Ακόμα και οι ξεχωριστές πορείες που γίνονται πιστεύω ότι είναι λάθος… γιατί τους αφήνεις το γήπεδο ελέυθερο κτλ. Σημασία πιστεύω έχει να δρας όσο γίνεται μέσα στα σωματία και να καταδικνύεις την δράση της ηγεσίας… Πραγματικά αν έκανες παρέμβαση σε μια πορεία η έκανες κοινή πορεία με την ΓΣΕΕ έστω και σε διαφορετικά μπλοκ ο εργαζόμενος πίσω από πια αιτήματα νομίζεις ότι θα πήγαινε???

 3. χαμογελο Says:

  υγ1. Ο αρχικός προβλιματισμός μου αφορούσε κατα πόσο είναι σωστό να απορίπτεις την ΓΣΕΕ την στιγμή αποδέχεσε την δομή της.

  υγ2.Νομίζω ότι η ΓΣΕΕ έχει συμφωνήσει για συλλαλητήριο(12 δεκεμβρίου σύμφωνα με τον άθλιο)

 4. compasso Says:

  μάλλον στις ξεχωρίστες πορείες θα συμφωνήσω. Απλά είναι πολύ νωρίς κατά τη δική μου άποψη για να κάνεις ξεχωριστές πορείες. Θα μπορούσες πιστεύω να κάνεις ξεχωριστή πορεία μέσα στη πορεία της ΓΣΕΕ. Αλλά εκεί υπάρχουν και άλλα προβλήματα όπως πόση ώρα θα μιλήσεις στη συγκέντρωση και τα λοιπά. Πάντως δε νομίζω ότι το ΠΑΜΕ δρα έξω από τη ΓΣΕΕ. Δε νομίζω ότι αφήνει περιθώρια στην ηγεσία της ΓΣΕΕ . Ίσα ίσα θεωρώ ότι τη πιέζει αφόρητα. ΠΧ η μη συμμετοχή στο διάλογο, η άυξηση του αιτήματος για βασικό μισθό και πολλά άλλα. Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να διαχωρίσεις τη θέση σου, το πως συζητιέται.

 5. Ερυθρός Says:

  Με τη ΓΣΕΕ τα πράγματα είναι πιό σύνθετα. Υπάρχει φοβερή νοθεία στις αρχαιρεσίες και για αντιπροσώπους στο συνέδριο, π.χ., αλλά ακόμα και στα εργατικά κέντρα. Έτσι, δεν μπορείς να παίξεις εκεί μέσα, παρά αν κάνεις αλητείες. Οι αλητείες όμως δεν σημαίνει ότι συσπειρώνουν τον εργατόκοσμο, ούτε φυσικά ότι τον εξυπηρετούν. Ούτε και θέλεις να τον εξυπηρετήσεις. Ν ατον ξυπνήσεις θέλεις και να τον βάλεις στην διαδικασία της συμμετοχής. Μέσα από την ΓΣΕΕ αυτό αποκλείεται. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να έχεις τέτοια κοινωνική παρουσία, ώστε να αλλάξουν δραματικά οι συσχετισμοί που ούτε τα τερτίπια τους να μπορούν να αποδώσουν. Γενικά, στις διάφορες τελευταίες αρχαιρεσίες υπάρχει μία μεταστροφή. Αλλά μην το βλέπουμε μόνον εκεί. Ας δούμε και τί γίνεται στις μαζικές εργατικές διαδικασίες, π.χ. Σκαραμαγκάς και Αλουμίνιο.
  Για αυτό και οι ξεχωριστές πορείες τελικά. Ούως ή άλλως, το ΠΑΜΕ συσπειρώνει πολύ περισσότερο κόσμο πάντα.

 6. nefeli Says:

  Συμφωνω με το χαμόγελο. Το πρόβλημα είναι ακριβώς ότι το ΠΑΜΕ, αν και προφασιζεται οτι δεν εχει τετοιο στοχο, τελικα θελει να γινει «ΓΣΕΕ στην θέση της ΓΣΕΕ». Η ύπαρξη μιας συσπείρωσης-συντονιστικού που θα δρούσε και μέσα από τα όργανα των σωματείων θα ήταν θετική. Όταν όμως τα σωματεία έχουν αποφασεις και μάλιστα αγωνιστικές και εσύ δεν τις στηρίζεις, τότε προφανώς το πρόβλημα που έχεις δεν είναι ότι «η ΓΣΕΕ δεν παίρνει αποφάσεις», άλλα ότι απλα δεν θέλεις την ΓΣΕΕ.

  ΥΓ: το πόσο το ΚΚΕ είναι υπέρ της απλής αναλογικής είναι πολύ αμφίβολο. Δες την παρακάτω διεύθυνση. Επίσης, ακόμα και στα σματεία το ΚΚΕ, από όσο θυμάμαι, έχει στηρίξει την πρόταση για ενισχυμένη αναλογική που ισχύει σήμερα.

  http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=774154

 7. a8lios Says:

  @xamogelo
  Καταρχήν είναι λάθος ο λόγος για τον οποίο συμμετείχες στη συγκέντρωση.

  Δεν είναι το θέμα το αν το είχες ψηφίσει στη ΓΣ, είναι το αν κινούνταν η συγκεκριμένη πρόταση σε αγωνιστική κατεύθυνση.

  Με αυτή την έννοια χαμόγελε πρόσεχε, γιατί κινδυνεύεις όχι απλά να γίνεις ΚΝίτης, αλλά να γίνεις και καφροΚΝίτης 😉

  Με ποιόν τρόπο το ΠΑΜΕ «αγνοεί» όπως λες τη ΓΣΕΕ;
  Συμμετέχει, προτείνει, απορρίπτει, καταγγέλει. Και στα κεντρικά της όργανα (πέραν του προεδρείου), και στη διοίκηση κάθε σωματείου/ομοσπονδίας.

  Κάνουν δηλαδή οι παρατάξεις που στηρίζει ό,τι θα έκαναν και αν δεν υπήρχε το ΠΑΜΕ.

  Η ύπαρξη του ΠΑΜΕ δε σχετίζεται με αυτό. Σχετίζεται με το να γίνει «κάτι παραπάνω». Γιατί είναι ανάγκη να γίνει κάτι παραπάνω. Άμεση ανάγκη.

  Τα ερωτήματα για εμένα, οπότε, είναι 2:
  α. Έχει δώσει «κάτι παραπάνω» στη συσπείρωσει και στην αγωνιστική δράση της εργατικής τάξης η ύπαρξη του ΠΑΜΕ;
  β. Θα μπορούσε, και πώς, να δώσει ακόμη περισσότερα;

  α. Σαφώς ΝΑΙ. Όλα αυτά τα χρόνια έχουν γίνει σταθερά και σημαντικά βήματα που και βοήθησαν στην αγωνιστική δραστηριότητα των εργαζομένων, και βοήθησαν το να βγαίνουν συμπεράσματα για τη δράση των υπολοίπων δυνάμεων στ κίνημα.

  Οι ακόμα και παελλαδικές απεργίες που διοργανώνονται, την ώρα που η ηγεσία της ΓΣΕΕ δεν τις θέλει, δεν είναι σημαντικό στοιχείο;
  Το ότι σε πολλούς κλάδους οι εργαζόμενοι συμμετέχουν μαζικά σε αυτές και «ξεκολλάνε» από τη λογική πως πρέπει πρώτα οι ξεπουλημένοι να προκυρήξουν απεργία δεν είναι σημαντικό;

  Το ότι τα τελευταία 2 χρόνια σε πολλές ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα η ΠΑΣΚΕ, η ΔΑΚΕ και η παράταξη του ΣΥΝ καταφεύγουν σε κοινά ψηφοδέλτια και πρωτοφανή για τη μεταπολίτευση νοθεία προκειμένουν να μην αυξηθούν οι δυνάμεις που στηρίζονται από το ΠΑΜΕ δεν αποκαλύπτει το ρόλο τους;
  Δε βοηθάει εγκλωβισμένο, αλλά μη ξεπουλημένο κόσμο, να βγάλει συμπεράσματα;

  Όλα αυτά έτσι κι αλλιώς κάποια στιγμή θα γίνονταν. Απλά η ύπαρξη ενός μόνιμου ας πουμε «συντονιστικού των υγιώνδυνέμεων στο εργατικό κίνημα» επιταχύνει και δρά πολλαπλασιαστικά σε τέτοιες εξελίξεις.

  Αν θες φαίνεται και από τις αντιδράσεις. Το ότι ο Πολυζογόπουλος όταν του επιτεθήκανε έλεγε «άσχετα ποιοι ήτανε, ηθικά φαίει το ΠΑΜΕ που χτυπάει συνέχεια την αξιοπιστία μου»,

  το ότι ο νυν πρόεδρος, όταν ήρθε Ηράκλειο για τη ΠΑΣΠ και κάτι του είπανε οι ΝΑΡίτες στο αμφιθέατρο τους πέρασε για το ΠΑΜΕ και άρχισε ένα λογίδριο, όλα αυτά δείχνουν κάτι, ανεξαρτήτως λαθών κτλ.:

  Ότι η επιλογή για την ύπαρξή του έιναι ορθή και έχει συμβάλλει στο να δημιουργηθεί στο εργατικό κίνημα ένας πόλος, ο οποίος πιέζει κάθε μέρα και περισότερο την ηγεσία της ΓΣΕΕ.

  Για το β.
  Ναι, θα μπορούσε να ήταν και καλύτερη. Αλλά:
  Αυτά τα χρόνια, από το ’80, έχουν επιδράσει σε όλους. Και ψυχολογικά, και ηλικιακά, και λόγω νέων συνθηκών, πολύ χειρότερων στις επιχειρήσεις, ήταν και είναι δύσκολη η ανάκαμψη στο εργατικό κίνημα.
  Γι αυτό και τα πρώτα 5-6 χρόνια η δουλειά και τα αποτελέσματα του ΠΑΜΕ δεν ήταν ιδιαίτερα ορατά.

  Πλέον αρχίζει να μπαίνει το νερό στο αυλάκι.
  Κατηγορούμαστε από αριστεριστές, όπως και εδώ, ότι το ΠΑΜΕ θέλουμε απλά να εκφράζει τις απόψεις του ΚΚΕ, ότι δε μας ενδιαφέρουν οι συνελεύσεις στα σωματεία του αλλά θέλουμε «σφραγίδες» κ.ά.

  Όχι. Δεν θέλουμε να είναι το ΠΑΜΕ «παράταξη» του ΚΚΕ. Αλλά ΑΝ οι διάφοροι αριστεριστές κρίνουν πλέον (γιατί κάποτε και σ’αυτό λέγανε όχι) πως χειάζεται ένας συγκροτημένος ταξικός πόλος στο εργατικό κίνημα, τότε έχουν ευθύνη!

  Γιατί αντί να διαδίδουν ψευδή πράγματα για το ΠΑΜΕ, τη συγκρότηση και τους στόχους του, θα μπορούσαν κάλλιστα να συμμετέχουν σ’αυτό και να συβάλλουν στο να γίνεται εσωτερική διαπάλη στις γραμμές του, πραγμα που δε θα έβρισκε κανέναν αντίθετο.

  Όσο για τη «δημοκρατία», εγώ με βάση την εμπειρία που έχω από το κίνημα στο Ηράκλειο, τις συνελεύσεις σε 2-3 σωματεία που έχω δει μπορώ να πώ πως αν ΔΕΝ υπήχε το ΠΑΜΕ κάποιες από αυτές δεν θα γίνονταν καν και όσες γίνονταν θα ήταν εκφυλλισμένες.

  Επανέρχομαι. Θα μπορούσε να δουλέψει ακόμα καλύτερα το ΠΑΜΕ; Ναι. Με ποιους τρόπυς; Τους έχει προσδιορίσει, αλλά είναι δύσκολο να τους εφαρμόσεις σε αρκετές περιπτώσεις.
  Σε κάθε σωματείο που ανήκει σε αυτόπροσπαθεί να δημιουγήσει γραμματείες νέων, γυναικών, μεταναστών, για να συγκεκριμενοποιήσει και αιτήματα και τρόπους δράσης.
  Προσπαθεί να λειτουρήσει τα σωματεία του πιο πολύπλευρα, να δημιουγηθούν ακόμα και πολιτιστικές ομάδες ή στέκια (Θεσσαλονίκη, Πατήσια), να ασχολούνται και με τέτοια ζητήματα τα σωματεία (π.χ. οι ιδιωτικοί υπάλληλοι είχανε φέρει πέρσι με φοβερή επιτυχία θεατρικό του τριβιζά), ή με τον αθλητισμό (στην Αθήνα έγιεν πέρσι πρωτάθλημα ποδοσφαίρου).
  Η προσπάθεια, με άλλα λόγια, πρέπει να είναι να μάθει ο εργαζόμενος πως για κάθε πτυχή της ζωής του το σωματείο του, στο οποίο συναποφασίζει δημοκρατικα, μπορεί να σταθεί δίπλα του.

  Για τις πορείες, δε υπάρχει καμιά οδηγία ότι πάντα πάμε ξέχωρα. Σίγουρα θέλεις να σταματήσει ο κόσμος να εμπιστεύεται ηγεσίες που και όταν ακόμα προκυρήσουν απεργίες, βάζουν μπροστά αιτήματα που είναι και στόχοι της εργοδοσίας.

  Π.χ. η ΓΣΕΕ έχει σαν αίτημα για την απεργία της 12/12 να εφαρμοστεί ο νόμος Ρέππα, που είναι και ο πρώτος στόχος της ΝΔ για το ασφαλιστικό!!!

  Το πώς θα το κάνεις αυτό, εξαρτάται και από τον κόσμο.

  Αν στη ΓΣΕΕ μαζεύονται 50 εργατοπατέρες 50 οργανωμένοι αριστεριστές και καμιά 30 φοιτητές που πάνε εκεί καλοπροαίρετα να φωνάξουν φοιτητές-εργατιά όχι, δεν υπάρχει λόγος να είσαι εκεί.

  Αν οι εργαζόμενοι συμμετέχουν μαζικά στη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ, που πολύ πιθανό στις 12/12 στο Ηράκλειο να συμβεί, θα πας. Και για το ασφαλιστικό το 2001 όχι απλά συμμετείχες στις πορείες, αλλά προταγωνιστούσες (π.χ. στο Ηράκλειο διαλύσαμε κάμερες που είχε βάλει τότε η αστυνομία «για τη κυκλοφορία» κτλ.

  Δεν υπάρχει φόρμουλα σε αυτό. Αυτό που πρέπει να έχεις πάντως σαν δεδομένο είναι πως πρέπει με τη στάση σου να βοηθήσεις τους εργαζόμενους (συμμετέχουν δε συμμετέχουν στη πορεία) να βγάλουν το συμπέρασμα πως πρέπει να σταματήσουν να εμπιστέυονται τη διοίκηση της ΓΣΕΕ ή (αναλόγως) και του σωματείου τους).

  Τέλος, για την απλή αναλογική, το ΚΚΕ πάντα θέλει και παλεύει για να εφαρμοστεί, και στα σωματεία (προπαντώς), και στην τοπική αυτοδιοίκηση, και στην κεντρική πολιτική σκηνή.
  Όπως παλεύει ενάντια σε ψηφοφορίες που βάζουν το καθέναν στη λογική του «λιγότερο κακού» (β’ γύρος ανάμεσα σε 2 προτάσεις).
  Όπως παλεύει και ενάντια στην «προσωποποίηση» της πολιτικής (π.χ. διαφωνεί με το να υπάρχουν «επικεφαλής συνδυασμών»).

  Αλλά είναι Κομμουνιστικό Κόμμα. Οφείλει ταυτόχρονα να υπενθυμίζει στο κόσμο πως το να έχει απλή αναλογική δε σημαίνει πως έχει δημοκρατία. Ακόμα δικτατορία του κεφαλαίου θα έχουμε.

  Όσο για το λινκ της νεφέλης, εκτός του ότι για μια ακόμα φορά δε δείχνει τπτ, ναι, η Αλέκα λέει πολύ σωστά πως το ζήτημα της απλής αναλογικής έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές εκβιαστικά.

  π.χ. στην Ελλάδα είναι γνωστό πως το ΠΑΣΟΚ και ο Αντρέας το ’89 έλεγαν «αν κρατήσει ο ενιαίος τότε ΣΥΝ μια στάση που θα απαλάξει το ΠΑΣΟΚ από τα δικαστήρια, σας υποσχόμαστε πως θα εφαρμοστεί η απλή αναλογική».

 8. JChrist Says:

  @Ά8λιος
  Ωραίο «σεντόνι» ά8λιε! Καλά του τα πες του χαμόγελου! :p

  @Nefeli
  Ρε συ, πραγματικά ώρες ώρες δεν σε καταλαβαίνω. Το ξέρω, δεν κολλάει αυτό στο ποστ (και ζητάω συγνώμη), αλλά πως καταφέρνεις και πνίγεσαι σε μια κουταλιά νερό;
  Αν κάτσω να συνδυάσω όσα έχω ακούσει από σένα, και σε αυτό το ποστ, και στου Α8λιου και συνυπολογίζοντας το βιβλίο που είχα πάρει, πραγματικά, βρίσκεις τις πιο «γελοίες» αφορμές για να ανακαλύψεις λάθη του ΚΚΕ.
  Μα, τώρα, πραγματικά πιστεύεις ότι το ΚΚΕ είναι κατά της απλής αναλογικής; Μα, ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ το πιστεύεις αυτό;

  @χαμόγελο
  Δεν έχω να πω τίποτα παραπάνω επί της ουσίας. Νομίζω ότι ο ά8λιος το έβαλε αρκετά καλύτερα απ’όσο θα μπορούσα εγώ (που θα πάει, θα σε φτάσω… :p).
  Το μόνο που έχω να πω, είναι ότι σε ΚΑΜΙΑ των περιπτώσεων δεν θα καθόμουν να διαδηλώσω μαζί με αυτούς ενάντια στους οποίους διαδηλώνω. Δεν θα μπορούσα να κάτσω να ακούσω λογύδρια του ΓΑΠ και μετά να πάω στην πορεία μαζί του…
  υγ1: Επειδή ξέρω τι θα απαντήσεις για το τελευταίο, τουλάχιστον δεν θα καθόμουν να ακούσω τον ΓΑΠ μετά το λάθος μου σε κάτι εκλογές… 😉

 9. χαμογελο Says:

  @αθλιε
  Εννοείτε ότι συμφωνώ με το πλαίσιο που ψήφισα εκτός από το κομάτι με το πάμε. Ίσως μια πιο σωστή στάση θα ήταν να μην ψηφίσω το πλαίσιο σας… τέλος πάντων.
  Τώρα για τα υπόλοιπα.. ναι έχεις δίκιο δεν έπρεπε να γράψω αγνοεί αλλά παραμερίζει την ΓΣΕΕ.
  Τώρα ο προβλιματισμός μου δεν είναι για το αν προσφέρει κάτι… οποιαδήποτε κινητοποίηση κάτι προσφέρει… σίγουρα λοιπόν κερδίζεις κάτι… το ζητούμενο είναι και κατα πόσο είναι σωστός ο τρόπος που το κερδίζεις… εκεί είναι η διαφωνία μου…
  Αυτό που λέω στο ποστ μου είναι ότι απο την στιγμή που δέχεσε την δομή της ΓΣΕΕ κτλ. Τότε πρέπει να δρας μέσα σε αυτήν ανεξάρτητα από τις συνθήκες. (Το έχει αποδεχτεί εσύ ο ίδιος-εννοώ το ΚΚΕ)
  Τώρα για τις πορείες συγνώμη αλλά δεν με πείθεις…Αυτό που λες έρχετε σε αντίθεση με την εμπειρία μου… τουλάχιστον στο ηράκλειο αρκετές φορές θυμάμε το ΠΑΜΕ κάνει μόνο του πορείες την στιγμή που έχει κατέβει αρκετός ανένταχτος κόσμος σε άλλη πορεία…. και στην τελική όταν καλείς την ίδια ώρα με την ΓΣΕΕ σε διαφορετικά σημεία και να έχει κόσμο η ΓΣΕΕ δεν θα το ξέρεις…

  @JChrist έτσι έτσι σιγά σιγά αποκαλύπτεστε… :-p
  Πάντως σοβαρά τώρα δεν συμφωνώ με την λογική σου (και φαντάζομε ούτε και ο άθλιος) δεν έχει σημασία τι μας αρέσει αλλά τι μας πάει μπροστά…

 10. Anonymous Says:

  Ας δούμε τώρα τη λέει για το ΠΑΜΕ ένα επί χρόνια μέλος της Εκτελεστικής του Γραμματείας και ιδρυτικό του στέλεχος, ο Τάσος Φωτόπουλος, στέλεχος της ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ:

  Το ΠΑΜΕ συγκροτήθηκε ως μέτωπο συνδικάτων (σωματείων, ομοσπονδιών) και συνδικαλιστών.

  Η διάρθρωσή του και η λειτουργία του «θυμίζει» ΓΣΕΕ (Πανελλαδική Γραμματεία, τοπικές Γραμματείες ανά Εργατικό Κέντρο, Επιτροπές ΠΑΜΕ ανά εργασιακό κλάδο, γενικά διεκδικητικά πλαίσια).

  Οι αποφάσεις του παίρνονται μονομερώς στα κεντρικά όργανα και η τυχόν αμφισβήτηση ή η κατάθεση άλλης πρότασης «απλώς καταγράφεται».

  Εναντιώνεται στις πολιτικές της κυβέρνησης, του κεφαλαίου, της ΕΕ, και του ιμπεριαλισμού.

  Σήμερα, πέντε χρόνια μετά την ίδρυσή του, δεν κατάφερε να καλύψει έστω και μερικά, τους στόχους που το ίδιο είχε βάλει. Δεν κατάφερε να διευρύνει τη σύνθεση του μετώπου και να «παίξει» το ρόλο ενός πραγματικά ΤΑΞΙΚΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΠΟΛΟΥ στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

  Στη συνείδηση της εργατικής τάξης καταγράφεται ως η «παράταξη» του ΚΚΕ. Το άλλο πρόσωπο της ΕΣΑΚ.

  Συνέχισε και συνεχίζει να αναπτύσσει αποσπασματικούς αγώνες –κύρια από τις δυνάμεις που ελέγχει π.χ. οικοδόμοι, ναυτεργάτες, κλωστοϋφαντουργοί κτλ.- χωρίς να εξασφαλίζει την κρίσιμη μάζα δυνάμεων και χωρίς προοπτική, με αποτέλεσμα, να μην μπορεί να «πετύχει» ούτε τους δικούς του συνδικαλιστικούς στόχους [που θεωρεί «ρεαλιστικούς».

  Δεν συμμετέχει –εκτός από τις απεργιακές κινητοποιήσεις- στις άλλες συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις κλπ. που οργανώνουν και κηρύσσουν συνδικαλιστικές οργανώσεις που δεν ελέγχει π.χ. ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ, ΟΤΑ κλπ. αν και τυπικά εξακολουθεί ν’ ανήκει στη δύναμή τους.

  Η πρακτική του σε χώρους δουλειάς είναι σε διακηρυκτικό επίπεδο «ενωτική-αγωνιστική», μη αναγνωρίζοντας καμία άλλη συνδικαλιστική δύναμη ικανή έστω για κοινή δράση. Μάλιστα σε χώρους που δραστηριοποιούνται κι άλλες «συνιστώσες» του μετώπου π.χ. η ΑΣΣΕ, η τακτική του είναι αλαζονική και ηγεμονική. Στη ΔΕΗ π.χ. όχι μόνο δεν έγινε κατορθωτή η συνεργασία και η κοινή κάθοδος στις εκλογές, αλλά απεναντίας προκλήθηκαν «διαξιφισμοί» και αντιπαλότητα με ανακοινώσεις κτλ. μεταξύ των συνδικαλιστικών αυτών δυνάμεων, που υποτίθεται δραστηριοποιούνται στο ίδιο… μέτωπο! Μέχρι σήμερα εξακολουθούν να δρουν ξεχωριστά.

  Στον ΟΤΕ, αν και οι δυνάμεις του μετώπου (ΕΣΚ και ΑΣΣΕ) κατέβηκαν από κοινού στις εκλογές ως ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ, την επόμενη των εκλογών η «συνεργασία» διαλύθηκε. Η ΕΣΚ, έχοντας εξασφαλίσει να εκλέξει μόνο δικούς τους αντιπροσώπους, συνέχισε την μοναχική της πορεία ως ΕΣΚ και όχι ως ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ που έγραφαν τα ψηφοδέλτια από τα οποία εκλέχτηκε!

  Δεν συμμετέχει στα «αντιπαγκοσμιοποιητικά» κινήματα που αναπτύσσονται, παρά μόνο στην Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ) που προσπαθεί να την ανασυγκροτήσει, δημιουργώντας Ευρωπαϊκό Γραφείο στο οποίο συμμετέχει σχεδόν… μόνο του.

  Περιοδικό Στίγμα, τεύχος 15

 11. Anonymous Says:

  Για να δούμε τώρα τη λέει το ΔΗΚΚΙ για τις χωριστές συγκεντρώσεις:

  Στην εφημερίδα του ΔΗΚΚΙ «Ωρα» (αρ.10) στο άρθρο που αναφέρεται την διαφωνεία στελεχών του ΔΗΣΕΚ για ξεχωριστή πορεία του ΠΑΜΕ την Πρωτομαγιά υπήρχε και ένα σκίτσο που συνόδευε το δημοσίευμα με την επιστολή των συνδικαλιστών.

  Στο σκίτσο λοιπόν ερωτάται από τον Κ. Πάουελ ο πλανητάρχης Μπους: «Κύριε πρόεδρε, πώς θα ξεκινήσουμε πόλεμο; Ολος ο κόσμος διαδηλώνει ενωμένος εναντίον μας». Και η απάντηση του Μπους στο ίδιο σκίτσο: «Οχι… Υπάρχει ελπίδα… Το ΚΚΕ, ας πούμε, διαδηλώνει χωριστά!».

 12. a8lios Says:

  @Ανώνυμος

  Μύρισε «Μάριος» ή μου φαίνεται; Μακάρι να κάνω λάθος δηλαδή, αλλά είσαι πολύ οργανωμένος ρε φίλε για να πάει αλλού το μυαλό μου…
  Άκου Στίγμα, τεύχος 15…

  Κομμουνιστική Ανανέωση και ΔΗΚΚΙ λοιπόν. Είμαι σίγουρος αν σου απαντήσω σοβαρά θα βρείς και κανα περιοδικό της Παρέμβασης Αριστερών Πολιτών που κάποιο μέλος της θα λέει κάτι άσχημο για το ΚΚΕ…

  Επομένως πρέπει εμείς να εξάγουμε αβίαστα το συμπέρασμα ότι όλη η οργάνωση που αναφέρεις κάθε φορά έχει αυτή την άποψη;

  Στ’ αρχίδια μου λοιπόν τί λέει ο ένας ή ο άλλος που δε ξέρω. Και στο ΔΗΚΚΙ, και στην Κ.ΑΝ. γινόταν εσωτερική διαμάχη για το αν πρέπει να συνεργάζονται ή όχι με το ΚΚΕ, αν πρέπει ή όχι να συμμετέχουν στο ΠΑΜΕ. Επομένως υπήρχαν και άνθρωποι που έλεγαν, και εντόνως μάλιστα, «να μη συμμετέχουν».

  Και στη τελική, ΑΝ η ΔΗΣΕΚ ΟΝΤΩΣ διαφωνούσε με μια ξεχωριστή πορεία, θα το έχει βάλει στο αρμόδιο όργανο του ΠΑΜΕ, στο οποίο συμμετέχει, και θα έχει γίνει ψηφοφορία. Γι αυτό υπάρχουν όργανα ξέρετε. Για να γίνονται ψηφοφορίες και να παίρνονται αποφάσεις.

  Ένα μου άρεσε:
  «Στη συνείδηση της εργατικής τάξης καταγράφεται ως η «παράταξη» του ΚΚΕ.»

  Σε ποιά εργατική τάξη(Ε.Τ.);
  Σε αυτή που έμαθε να βλέπει τις κινητοποιήσεις από τη τηλεόραση;
  Σε αυτό το κομμάτι της Ε.Τ. πολύ πιθανό.
  Και εγώ όποτε, σπάνια πλεον, βλέπω να αναφέρεται το ΠΑΜΕ σε ειδήσεις & αστικά έντυπα, δεν παραλείπεται ΠΟΤΕ να αναφερθει είτε πως είναι «η παράταξη του ΚΚΕ» είτε πως είναι «οι συνδικαλιστές που πρόσκεινται στο ΚΚΕ». Να συμπληρώσω και από ποιούς ενισχύεται αυτή η μπούρδα, που τη διαψεύδει ακόμα και ο φίλος από την κομμουνιστική ανανέωση που παρέθεσες;
  Μήπως οι κάθε τύπου απίθανοι αριστερούληδες; Μήπως το «όλον» ΠΑΣΟΚ;

  Πόσο τυχαία είναι όλα σ’αυτή τη ζωή!

  Υπάρχει και άλλο κομμάτι της Ε.Τ.. Αυτό που μαθαίνει το ΠΑΜΕ από τη δράση του. Και μπορεί η πλειοψηφία και αυτού (ακόμα) να μη συμμετέχει σε αγώνες, αλλά μαθαίνει άλλα πράγματα για το ΠΑΜΕ.
  Μαθαίνει πως είναι τα σωματεία που έρχονται να περιφρουρήσουν τους αγώνες.
  Που συγκρούονται με την εργοδοσία.
  Μαθαίνει τους ανθρώπους που έρχονται να τον ενημερώσουν, να εγγράψουν στο σωματείο, που στέλνουν γράμματα και παίρνουν τηλέφωνο τα μέλη των σωματείων τους για να συμμετέχουν σε μια συνέλευση.
  Μαθαίνει αλήθειες.

  Και όσο και να το παλεύεις «ανώνυμε», αυτό το κομμάτι μεγαλώνει. Φιλιά…

  @Χαμόγελο (για να απαντήσουμε και σε κανέναν σοβαρό άνθρωπο)

  1.
  «Τώρα ο προβλιματισμός μου δεν είναι για το αν προσφέρει κάτι… οποιαδήποτε κινητοποίηση κάτι προσφέρει… σίγουρα λοιπόν κερδίζεις κάτι… το ζητούμενο είναι και κατα πόσο είναι σωστός ο τρόπος που το κερδίζεις… εκεί είναι η διαφωνία μου…»

  Δε καταλαβαίνω, ειλικρινά.
  Άσε που αυτό το «οποιαδήποτε κινητοποίηση κάτι προσφέρει» είναι και λάθος.
  Τράβα πες το στη Βενεζουέλα αυτό, που αυτές τις μέρες είναι πάλι σε κινητοποιήσεις η «αντιπολίτευση», για να προστατεύσει το λαό από το «απολυταρχικό νέο σύνταγμα»…

  2.
  Αυτό που λέω στο ποστ μου είναι ότι απο την στιγμή που δέχεσε την δομή της ΓΣΕΕ κτλ. Τότε πρέπει να δρας μέσα σε αυτήν ανεξάρτητα από τις συνθήκες. (Το έχει αποδεχτεί εσύ ο ίδιος-εννοώ το ΚΚΕ)

  Ωραία.
  Ρε συ χαμόγελε όμως, διάβασε τί γράφω.
  Το ΚΚΕ, οι παρατάξεις που στηρίζει το ΠΑΜΕ κτλ,
  συμμετέχουν στη ΓΣΕΕ ανεξάρτητα άπό τις συνθήκες.
  Και θα συνεχίσουν να το κάνουν.
  Και ίσα ίσα, πολλές φορές μάλιστα είναι οι μόνες δυνάμεις που το κάνουν.
  Τελεία και παύλα.

  Το ΠΑΜΕ, ξαναλέω, δεν έρχεται να αλλάξει κάτι σε αυτό. Έρχεται να κάνει κάτι επιπλέον.

  Οπότε μη μου απαντάς σε άσχετα πράγματα. Σε αυτό το «επιπλέον» συμφωνείς; Χρειάζεται; Ή είναι η ατάσταση τέτοια στο συνδικαλιστικό κίνημα που μπορούμε να πούμε «θα συμμετέχουμε απλά και μόνο σε κάθε σωματείο και θα περιμένουμε να αλλάξουν οι συσχετισμοί, σιγά σιγά, σε όλη τη ΓΣΕΕ»;

  Ως προς τη δομή.
  Κοίταξε. Εγώ προσωπικά λατρεύω να ψάχνω για νέες δομές, πιο αποτελεσματικές κτλ.
  Πολύ πιθανό η κινητοποίηση των λαϊκών μαζών, των εργαζομένων, να οδηγήσει κάποια στιγμή σε σημείο που ο τρόπος δόμησης του συνδικαλιστικού κινήματος να την κρατάει πίσω.

  Μακάρι!

  Και θα είμαι ο πρώτος που θα πεί να τον αλλάξουμε, να τον διαλύσουμε, με φωτιά και τσεκούρι!

  Αλλά αυτή τη στιγμή δε νομίζω πως είναι αυτό που μας φταίει.

  Και οι νοθείες, τα σωματεία-σφραγίδα κτλ. κυρίως έχουν να κάνουν με την πολιτική κατεύθυνση που έχει πάρει η ΓΣΕΕ και όχι τόσο στη δομή της. Νομίζω δηλ.

  Η δομή του ΠΑΜΕ τώρα…
  Τί να σου πώ, μακάρι να ήταν τόσο μαζικό στο Ηράκλειο που να είχε μια στάνταρ δομή και να μπορούμε να τη κρίνουμε.

  Κυρίως λειτουργεί με επιτροπές αγώνα και μαζώξεις ανα κλάδο, δηλαδή πιο φλου, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον…

  Για τις πορείες βαριέμαι να ξαναλέω τα ίδια.

  Θα σου πώ τα εξής όμως:
  α/ Ανένταχτους μπορεί να θεωρείς κάποιους εσύ, το θέμα όμως είναι αν όντως είναι τέτοιοι.
  β/ Το κριτήριο δεν είναι αν είναι εκεί ανένταχτοι φοιτητές ή όχι. Μιλάμε για εργαζόμενους.
  γ/ Όπου και να έχουμε συγκέντρωση, το τί γίνεται στη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ θα το μάθουμε. Στο περίπου τουλάχιστον.
  δ/ Γίνονται και λάθος εκτιμήσεις καμιά φορά.

  Ωστόσο, για να μη πάει ο νους σου και η συζήτηση στο εμπειρικό και στο πρακτικίστικό, κάνω copy-paste από το πρώτο μου σχόλιο το ΒΑΣΙΚΟ σε σχέση με τις χωριστές ή μη συγκεντρώσεις:

  «Αυτό που πρέπει να έχεις πάντως σαν δεδομένο είναι πως πρέπει με τη στάση σου να βοηθήσεις τους εργαζόμενους (συμμετέχουν δε συμμετέχουν στη πορεία) να βγάλουν το συμπέρασμα πως πρέπει να σταματήσουν να εμπιστέυονται τη διοίκηση της ΓΣΕΕ ή (αναλόγως) και του σωματείου τους).»

  Σε αυτό έίναι το σημαντικό αν συμφωνείς ή όχι…

 13. χαμογελο Says:

  1.Προσφέρει πάντα σε σχέση με τους στόχους που έχει…

  2.Η διαφωνία μου δεν είναι ως προς την δομή που στην τελική δεν έχω και πλήρη εικόνα. Το θέμα της δομής το έφερα σαν παράδειγμα για το οποίο πιστεύω ότι αν είχατε διαφωνείες ίσως θα συμφωνούσα με την σύσταση ενούς διαφορετικού οργάνου.

  Τώρα αυτό που λες για το κάτι παραπάνω ίσως τελικά να έχεις δίκιο σε αυτό… (ότι πρέπει να υπάρχει κάτι παραπάνω) αλλά δεν μπορούμε να μιλάμε για κάτι παραπάνω την στιγμή που βλέπω στην πράξη το ΠΑΜΕ να πηγαίνει μόνο του ακόμα και όταν καλεί η ΓΣΕΕ. Εγώ βλέπω μονίμως να γίνοντε ξεχωριστές πορείες.
  Ένα ακραίο παράδειγμα για τις πορείες είναι οι αντιπολεμικές…οι ξεχωριστές συγκεντρώσεις μια στην πλατεία ελευθερία και μια στα λιοντάρια,(το ΠΑΜΕ 200 άτομα οι άλλοι πολύ πάνω από 1000) άλλο παράδειγμα είναι η πορείες για την 17Ν όπου θυμάμε παλιότερα το ΚΚΕ να φεύγει μόνο του κτλ. Γενικά το βλέπω αυτό σε μεγάλο βαθμο-(σχεδόν πάντα) και όχι 1-2 περιπτώσεις.

  Για το θέμα των συμπερασμάτων συμφωνώ 100% το θέμα είναι πως πιστεύεις ότι τον βοηθάς να τα βγάλει και αν είναι με τον σωστό τρόπο.

  Αυτό που εννοώ όταν μιλάω για την σημασία του τρόπου με τον οποίο πας να πετύχεις τον στόχο σου είναι ότι αν αποδέχεσε την ΓΣΕΕ σαν όργανο των εργαζομένων(αυτό πρέπει να είναι άσχετα από τους συσχετισμούς).

  Ίσως να μην το γράφω σωστά αλλά για να καταλάβεις τι έχω τουλάχιστον στο μυαλό μου η όλη κατάσταση με το ΠΑΜΕ μου θυμίζει τα τραγελαφικά περιστατικά του Ευαγγελισμού(κατάληψη στο ηράκλειο για όσους δεν ξέρουν). Όπου μιας και δεν μπορούσαν να αποφασίσουν στην Γενική Συνέλευση αποφάσισαν να την σπάσουν έτσι ώστε να γίνοντε 2 ΓΣ και να παιρνει η κάθε ομάδα την απόφαση που θέλει!!!
  Το αν κάποια ομάδα είναι σωστή ή όχι δεν με νοιάζει… το θέμα είναι ότι απαξιώνεις στην συγκεκριμένη περίπτωση την ΓΣ που έχεις αποδεχτεί σαν ανώτερο όργανο και αυτό το θεωρώ πολύ προβληματικό για την ποιότητα της σχέση μια οργάνωσης απέναντι στον υπόλοιπο κόσμο και τις απόψεις του.

  υγ.Εγώ πάντως πιστεύω ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να εμπιστεύοντε όποια διοίκηση και αν είναι… :-p

 14. nefeli Says:

  Για το ζήτημα του ότι το ΠΑΜΕ «συμμετέχει» στη ΓΣΕΕ, να κατανοήσουμε ότι από την στιγμή που ΔΕΝ συμμετέχει στις πορείες της ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ, αυτόματα μειώνεται και υποτιθέμενη συμμετοχή σε αυτές. Οι πορείες αποτελούν κορυφαίες αγωνιστικές εκδηλώσεις μέσα από τις οποίες διαμορφώνονται συνειδήσεις. Προφανώς κάποιοι το ξεχνάνε αυτό. Όποιος συμμετέχει σε μια πορεία δεν μπορεί να είναι ο ίδιος πριν και μετά την πορεία αυτή. Η μαζική πάλη, η ενδεχόμενη καταστολή που μπορεί να δέχτηκε τον κάνουν να συνειδητοποιήσει πολύ βαθύτερα τους λόγους που θα πρέπει να συνεχίσει την πάλη του, και (γιατί όχι;) να αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι χρειάζεται πάλη και σε άλλα επίπεδα. Η απουσία, λοιπόν, των μελών του «Κ»ΚΕ από αυτές δείχνει και την αδιαφορία τους για την αγωνιστική διαπαιδαγώγησή τους.

  @χαμόγελο: Δεν συμφωνώ απόλυτα με to (1). Προσφέρει πάντα προς μία κατεύθυνση. Αλλά μερικές φορές όχι προς την κετεύθυνση για την οποία έγινε. Αν είχες δίκιο τότε κρίνοντας από το τι πετυχαίνει μια πορεία του ΠΑΜΕ την ίδια ώρα με πορεία της ΓΣΕΕ, τότε βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα ότι το ΠΑΜΕ και οι συνιστώσες του έχουν στόχο την ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ. Γιατί απλά αυτό πετυχαίνουν. Εγώ θέλω ακόμα να πιστεύω ότι αυτοί που κατεβαίνουν στις πορείες του ΠΑΜΕ και ΟΧΙ στης ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ κλπ δεν έχουν αυτόν τον στόχο.

  @jchrist: Έχω εξοικιωθεί πλέον με την εθελοτυφλία αρκετών για ιδέες/κινησεις του «Κ»ΚΕ με τις οποιες ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ αλλά ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ να πιστέψουν ότι τις υιοθετεί/πράττει το «Κ»ΚΕ, ακόμα και αν αυτό είναι πασιφανές. Και τελικά ανεξάρτητα από ποιόν χώρο προέρχεσαι κάποια πράγματα είναι αδιαμφησβήτητα. Το «Κ»ΚΕ:
  1)Καταψήφησε την απλή αναλογική όταν προτάθηκε από το ΠΑΣΟΚ στην βουλή το 1989
  2)Είναι υπεύθυνο για την ενισχυμένη αναλογική που εφαρμόζεται σήμερα στα σωματεία της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ.

  Τώρα αν κάποιος από αυτό βγάζει το συμπέρασμα ότι το «Κ»ΚΕ είναι υπέρ της απλής αναλογικής, φυσικά είναι δικαίωμα του. Αλήθεια όμως, όταν τις ίδιες κινήσεις έκανε το ΠΑΣΟΚ και η ΠΑΣΚΕ τι γίνεται;

 15. Anonymous Says:

  @Άθλιος

  Η πανελλαδική γραμματεία του ΠΑΜΕ σπάνια συνεδριάζει. Η καταγγελία των μεών της Κ.Αν. και του ΔΗΚΚΙ για ήταν ότι η απόφαση πάρθηκε χωριστές συγκεντρώσεις πάρθηκε ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΡΓΑΝΟΥ.

  Ο Τάκης Φωτόπουλος αποχώρησε από την Ε.Γ. του ΠΑΜΕ. Στο συνδικαλιστικό του χώρο παρέμβαιναν ΔΥΟ (2) παρατάξεις… του ΠΑΜΕ. Οι οποίες αν και θεωρητικά έχουν συμφωνήσει σε θεμελιώδη δεν μπορούσαν να τα βρουν στα στοιχειώδη για να κατέβουν μαζί στις εκλογές στο ίδιο σωματείο.

  Αν υπάρχει κάποιο μέλος της Κ.Αν. που να παραμένει στο ΠΑΜΕ να μας το πεις γιατί μάλλον αποχώρησαν όλα.

 16. Anonymous Says:

  Ας δούμε τώρα τι λέει ο ΛΕΝΙΝ για τα συνδικάτα:

  … ενώ οι επαναστάτες, μα απερίσκεπτοι, αριστεροί κομμουνιστές στέκονται δίπλα, φωνάζουν «μάζα», «μάζα»- και αρνούνται να δουλέψουν μέσα στα συνδικάτα, αρνούνται, με το πρόσχημα ότι είναι «αντιδραστικά»!! εφευρίσκουν μια καινουργιούτσικη, καθαρούτσικη, απαλλαγμένη από αστικοδημοκρατικές προλήψεις, απαλλαγμένη από συντεχνιακές και στενά επαγγελματικές αμαρτίες «εργατική ένωση» που τάχα θα’ ναι πλατειά και για την προσχώρηση σ’ αυτήν θα απαιτείται μονάχα (μονάχα!) « η αναγνώριση του σοβιετικού συστήματος και της δικτατορίας»

  Δε θα μπορούσε να φανταστεί κανείς μεγαλύτερο παραλογισμό, μεγαλύτερη ζημιά για την επανάσταση απ’ αυτήν που προξενούν οι «αριστεροί» επαναστάτες!

  Λένιν: «Ο αριστερισμός: Παιδική Αρρώστια του Κομμουνισμού», Εκδόσεις ΘΕΜΕΛΙΟ.

 17. χαμογελο Says:

  Ανώνυμε εμένα δεν με νοιάζει αν το είπε ο λένιν ή οποιοσδήποτε άλλος.(Βέβαια όλα αυτά είναι πάντα χρήσιμα σαν πηγή ιδεών.)

  Μετά από συζήτηση με τον άθλιο μπορώ να πω ότι με έπεισε ότι κάποιο συντονιστικό μάλλον θα είναι αναγκαίο. Σε ποιά βάση θα είναι οργανωμένο σίγουρα μεγάλο θέμα… όπως και η στάση του απέναντι στην ΓΣΕΕ κτλ Τώρα αν το ΠΑΜΕ ικανοποιεί αυτόν τον ρόλο δεν ξέρω. Για την ώρα είμαι μακριά από τα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων…για να μπορώ να εκτιμήσω την κατάσταση…
  Αυτά για την ώρα :-p

  υγ.Οι απόψεις μου πάντα βέβαια μπορεί να αλλάξουν 🙂

 18. Anonymous Says:

  Ένα καλό άρθρο-κριτική στο ΠΑΜΕ μ’ αφορμή την 3η του Συνδιάσκεψη υπάρχει εδώ:

  ΠΑΜΕ: στην υπηρεσία του κεφαλαίου, ο διασπαστικός και απεργοσπαστικός ρόλος των ρεφορμιστών ηγετών του

  http://www.geocities.com/anasintaxi/253-54.htm#pame

 19. a8lios Says:

  @ανώνυμος

  Γράψε Τσουτσού μου. Γράψε. Εγώ δε πρόκειται να σε ξαναπαντήσω. Όσο για το κομμάτι του Ίλιτς, πραγματικά δε καταλαβαίνω με ποιον τρόπο αντιβαίνουμε σε αυτό, αλλά δε πειράζει.

  Μάλλον είμαι πολύ μικρός και θα μάθω αργότερα…

  Περιμένω ακόμα να βρεις κείμενα από άτομα της Παράμβασης Αριστερών Πολιτών.
  Έλα, μπορείς σου λέω…

  @nefeli
  Άλλη φορά αναλυτικά. Πάντως για το ’89 νομίζω είπα. Ο καθένας έκανε τις επιλογές του.
  Για ΟΛΜΕ-ΔΟΕ ομολογώ πως δε ξέρω μπιτ (όχι δεν είναι απαίτηση αυτό για να μου στείλεις λινκ από ανασύνταξη και λαϊκό δρόμο, διάολε)

  @Χαμόγελο
  «Οι απόψεις μου πάντα βέβαια μπορεί να αλλάξουν :-)»

  Έλα, και δε το ξέραμε!

  Μου ‘χει έρθει βέβαια μια ιδέα εμένα τώρα…

 20. Anonymous Says:

  @xamogelo

  Φυσικά κια χρειάζεται πανελλαδικός συντονισμός. Αυτός λέγεται «πανελλαδική παράταξη»! 🙂

  Τίποτα καινούριο δηλαδή.

  Οι εργάτες που έχουν κοινή αντίληψη για κάποια πράγματα πρέπει να οργανώνονται σε παρατάξεις οι οποίες θα έχουν πανελλαδικό συντονισμό.

  Τα πολιτικά κόμμα οργανώνουν τέτοιες παρατάξεις με σκοπό να μπορούν να παρεμμβαίνουν στο εργατικό και συνδιακαλιστικό κίνημα.

  >>>Η πρωτοτυπία του ΚΚΕ είναι δεν έχει παναλλαδική παράταξη πλέον, αλλά ένα άνευρο εκλογικό σχήμα, και «παρεμβαίνει» μέσω ενός συντονιστικού του οποίοιυ οι διαδικασίες λειτουργίας είναι θολές.

  Η πανελλαδική παράταξη θα πρέπει να έχει τα δικά της όργανα, τις δικές τις εσωτερικές δημοκρατικές διαδικασίες, πανελλαδική αντιπροσωπευτική δομή και να συντονίζει την ιεράρχιση της παρέμβασής της σε όλα τα σωματεία, συνδικάτα, Εργ. κέντρα στα οποία έχει δυνάμεις με σκοπό την ανατροπή των σημερονών συσχετισμών δύναμης.

  >>>Σε αντίθεση το ΠΑΜΕ ακόμα και όταν πάρει την πλειοψηφία σε ένα εργατικό κέντρο συνεχίζει και καλεί σε πορεία σαν… ΠΑΜΕ και όχι σαν Εργατικό Κέντρο.

  Φυσικά και πρέπει να κριτικάρεις την ηγεσία του σωματείο σου, εργατικού σου κέντρο, τριτοβάθμιου οργάνου σου, όταν αυτή υιοθετεί αντιδραστικά αιτήματα.

  >>>Σε αντίθεση το ΠΑΜΕ έκανε κριτική στην ΟΛΜΕ επειδή ζήτησε από την ΓΣΕΕ να αποχωρήσει από το διάλογο για το ασφαλιστικό! Με ποια λογική; Ότι έτσι θα αποκαλυχθεί καλύτερα ο ρόλος της! Αυτή η θεωρία ουσιαστικά είναι ταυτόσιμη με τη θεωρία της «φτωχοποίησης». Να φτωχύνουμε δηλαδή περισσότερο για να αντιδράσουμε. Την θεωρά αυτή έχουν αντικρούσει τόσο ο Μαρξ όσο και ο Λένιν (κυρίως). Είναι λάθος γιατί παραγνωρίζει τις υποκειμενικές συνθήκες.

  Τέλος, είναι λογικο να μην κάθεσαι με σταυρωμένα χέρια όταν μια ηγεσία δεν θέλει να κινητοποιηθεί ενάντια σε μια αντιλαϊκή ρύθμιση.

  >>>Δες όμως τι έκανε το ΠΑΜΕ-ΚΚΕ μπροστά στην κινητοποίηση της ΟΛΜΕ

  http://www.politikokafeneio.com/neo/modules.php?name=News&file=article&sid=4143

  Είναι το άρθρο ενός εκπαιδευτικού που είναι αρκετά φιλοΚΚΕ.

  Γράφει λοιπόν:

  «Μια αγωνιστική εκδήλωση του ΠΑΜΕ στις 7 Νοέμβρη με αιχμή το ασφαλιστικό. Κάνει καλά; Καλά και άγια, καθόσον κάθε χτύπημα στην αντιλαϊκή πολιτική αναπτύσσει το λαϊκό κίνημα. Επίσης, έχουμε και μια κινητοποίηση την 1η Νοέμβρη, η οποία μπήκε στα σκαριά με πρωτοβουλία της ΟΛΜΕ. Έκανε καλά και αυτή; Και αυτή έπραξε άγια, καθόσον προβάλλει αιτήματα ενάντια στον αντιεκπαιδευτικό, οικονομικό και αντιασφαλιστικό οδοστρωτήρα. Ποια θα ήταν η αναμενόμενη στάση ενός επαναστατικού κόμματος ή ταξικής ομοσπονδίας, που στηρίζει το ΠΑΜΕ; Να χαιρετήσουν και την άλλη αγωνιστική κινητοποίηση, να τη στηρίξουν (ΚΑΙ αυτή), αν δεν έχουν με αυτή θεμελιακές διαφορές και, εν τέλει, να καλέσουν στην πιο πρωτόβουλη, πολύμορφη και «πολύχρωμη» κινηματική δραστηριότητα ενάντια στην πολιτική της Κυβέρνησης. Ταυτόχρονα, να ασκήσουν κριτική στα αιτήματα, τις μορφές πάλης και σε ό,τι άλλο διαφωνούν με τους φορείς της κινητοποίησης αυτής.»

  Καλό είναι να διαβάσεις όλο το άρθρο.

  Εγώ θεωρώ ότι κάνει μια πολύ διστακτική κριτική στο ΚΚΕ αλλά τουλάχιστον δείχνει ότι και άνθρωποι που ήταν φιλικά προσκείμενοι σε αυτό το χώρο έχουν αρχίσει να έχουν τις αμφιβολίες τους.

 21. nefeli Says:

  @a8lios

  θα σε βοηθησω λιγο…

  το κείμενο είναι δικό μου, και συγγνωμη για το θράσος, αποτελεί παραποίηση ενός κειμένου του Λένιν.
  «… ενώ οι επαναστάτες, μα απερίσκεπτοι, αριστεροί κομμουνιστές του ΚΚΕ στέκονται δίπλα, φωνάζουν «μάζα», «μάζα»- και αρνούνται να δουλέψουν μέσα στα συνδικάτα, αρνούνται, με το πρόσχημα ότι είναι «αντιδραστικά»!! εφευρίσκουν μια καινουργιούτσικο, καθαρούτσικο, απαλλαγμένο από αστικοδημοκρατικές προλήψεις, απαλλαγμένο από συντεχνιακές και στενά επαγγελματικές αμαρτίες «Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο» που τάχα θα’ ναι πλατύ και για την προσχώρηση σ’ αυτό θα απαιτείται μονάχα (μονάχα!) «η αναγνώριση του σοβιετικού συστήματος και της δικτατορίας»

  Δε θα μπορούσε να φανταστεί κανείς μεγαλύτερο παραλογισμό, μεγαλύτερη ζημιά για την επανάσταση απ’ αυτήν που προξενούν οι «αριστεροί» επαναστάτες!»

  Υποθέτω λοιπόν εκ των προτέρων ότι διαφωνείς με αυτήν την διατύπωση. Αλλά αν διαφωνείς, πες μου σε παρακαλώ γιατί ή «αντικατάσταση» που έκανα είναι λάθος. Αν έχω λάθος διόρθωσέ με, αλλά σε παρακαλώ μην με αποκαλέσεις κι εμένα «τσουτσού». Είναι από ένα παιδικό τραύμα που είχα… δεν μπορώ να με βρίζουν χωρίς λόγο.

  @χαμόγελο: συγγνώμμη που και πάλι χρηιμοποιώ, έστω και «έμμεσα», «επίκληση στην αυθεντία» (–>λέγε με Λένιν). Ακόμα όμως και να ξεχάσεις από ποιόν γράφτηκε το κείμενο αυτό, νομίζω τελικά ότι κι εσύ αυτό έλεγες από την αρχή. Απλά το ότι «ξέθαψε» το κείμενο ο «ανώνυμος», διευκόλυνε λίγο την κουβέντα…

 22. a8lios Says:

  @nefeli

  Μη μου βάζεις τόσο δύσκολες ασκήσεις, γιατί δεν τις μπορώ

  «… ενώ οι επαναστάτες, μα απερίσκεπτοι, αριστεροί κομμουνιστές του ΚΚΕ στέκονται δίπλα, φωνάζουν «μάζα», «μάζα»- και αρνούνται να δουλέψουν μέσα στα συνδικάτα, αρνούνται, με το πρόσχημα ότι είναι «αντιδραστικά»!! εφευρίσκουν μια καινουργιούτσικο, καθαρούτσικο, απαλλαγμένο από αστικοδημοκρατικές προλήψεις, απαλλαγμένο από συντεχνιακές και στενά επαγγελματικές αμαρτίες «Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο» που τάχα θα’ ναι πλατύ και για την προσχώρηση σ’ αυτό θα απαιτείται μονάχα (μονάχα!) «η αναγνώριση του σοβιετικού συστήματος και της δικτατορίας»

  Είναι λάθος αντικατάσταση γιατί:

  1/
  «Οι αριστεροί κομμουνιστές του ΚΚΕ στέκονται δίπλα, φωνάζουν «μάζα», «μάζα»- και αρνούνται να δουλέψουν μέσα στα συνδικάτα, αρνούνται, με το πρόσχημα ότι είναι «αντιδραστικά»»

  Δεν ισχύει. Σε όποιο σωματείο και να είναι, και ας είναι στη μειοψηφία, και ας μην έχουν καν εκπροσώπους στη διοίκηση, οι «αριστεροι κομμουνιστές του ΚΚΕ» είναι αυτοί (και πολλοί συχνά οι μόνοι) που κάνουν κμπάνιες εγγραφής στο υκεκριμένο σωματείο, είναι αυτοί που κάνουν ενημέρωση στους συναδέλφους τους για το τί δικαιούνται με βάση τις συμβάσεις, είναι αυτοί που ενημερώνουν για τις συνελεύσεις του σωματείου, τις κινητοποιήσεις του (αν κάνει, λέμε τώρα) κτλ.

  2/
  ««Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο» που τάχα θα’ ναι πλατύ και για την προσχώρηση σ’ αυτό θα απαιτείται μονάχα (μονάχα!) «η αναγνώριση του σοβιετικού συστήματος και της δικτατορίας»»

  Πολύ απλά το ΠΑΜΕ δε βάζει κανένα τέτοιο ζήτημα, ζήτημα εξουσίας δηλαδή! Και καλά κάνει και δε βάζει (σε αυτή τη φάση τουλάχιστον), αλλιώς θα ήταν ό,τι λέει ο σ/φος Λένιν.

  Είμαι σίγουρος πως αυτές οι 2 τόσο απλές πραγματικά απαντήσεις δε πρόκειται να σε ικανοποιήσουν, αλλά τί να κάνουμε τώρα.

  Είναι τόσο απλές και τόσο ξεκάθαρες.

  @ανώνυμος
  Και πολιτικό καφενείο!
  Μάγκας!
  Στο «ξεκίνημα» ή η «κόντρα» δεν έχουν κανένα αποκαλυπτικό άρθρο για το ΠΑΜΕ;

  Ακόμα περιμένω για την Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών…

  Ε ρε ωραία που περνάμε, ε χαμόγελε;

 23. JChrist Says:

  Εγώ θέλω να πω μόνο μια ατάκα που άκουσα από έναν ΠΑΣΟΚο προς έναν ΣΕΚίτη (εκείνη τη φορά), που μπορώ να τη γενικεύσω (και πέραν του ΣΕΚ).

  Είπε, λοιπόν, ο θεός:
  «Καλύτερα να είσαι ΠΑΣΟΚ, παρά να είσαι η ΟΥΡΑ του ΠΑΣΟΚ».

  Σόρυ χαμόγελε που έκανα και εγώ επίκληση στην αυθεντία …
  (–> Λαζάρου) 😀

 24. Anonymous Says:

  Το κείμενο του συναδέλφου από τις Παρεμβάσεις δημοσιεύτηκε στο Πολιτικό Καφενείο, στο alfavita.gr και μοιράστηκε ως κείμενο σε κάποιες ΕΛΜΕ.

  Η αναγνωσιμότητα του alfavita.gr είνια πολύ μεγαλύτερη από τον Ριζοσπάστη.

  Η Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών δεν εκδίδει κανένα έντυπο, αποτελεί διάσπαση ελάχιστων ατόμων από την Κομμουνιστική Ανανέωση, αμφίβολο αν συμμετέχει στο ΠΑΜΕ ή αν έχει κάποιο εκλεγμένο συνδικαλιστή.

  Η διάσπαση της Κ.Αν. προκλήθηκε επειδή το ΚΚΕ αν και με απόφαση συνεδρίο του έκανε μέτωπο με την Κ.Αν. τελικά στις εκλογές απεύθυνη προσωπικές προτάσεις σε άτομα της Κ.Αν. για συμμετοχή στα ψηφοδέλτιά του. Τότε μόνο 5 άτομα δέχτηκαν να συμμετέχουν και η Κ.Αν. εξέφρασε τη διαματυρία της με το σπάσιμο της συμφωνίας με το ΚΚΕ.

 25. Anonymous Says:

  Όπως σημείωνε εμφαντικά ο Λένιν στο βιβλίο του «Αριστερισμός η παιδική αρρώστια του κομμουνισμού» (εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή») «..μόνο με την πρωτοπορία δεν μπορούμε να νικήσουμε. Θα ήταν έγκλημα να ρίξουμε την πρωτοπορία μόνη της στη μάχη..»

  Κάπου αλλού αναφέρει: «..Το σχίσμα του συνδικαλιστικού κινήματος ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Θα έριχνε την εργατική τάξη πολλά χρόνια πίσω γιατί η μπουρζουαζία θα μπορούσε να ξαναπάρει εύκολα πίσω τις στοιχειώδεις εργατικές κατακτήσεις. Οι κομμουνιστές πρέπει με κάθε μέσο να εμποδίσουν το συνδικαλιστικό σχίσμα. Με όλα τα μέσα, με όλες τις δυνάμεις των οργανώσεων τους, πρέπει να εμποδίσουν την εγκληματική ελαφρότητα με την οποία οι ρεφορμιστές σπάζουν τη συνδικαλιστική ενότητα..»

  Την ίδια ώρα που σύμφωνα με μαρτυρία του Μάκη Κοψίδη (πρώην μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ ππου απχώρησε και πήγε στον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ) η Παπαρήγα είχε δηλώσει σε συνεδρίαση της ΚΕ του ΚΚΕ ότι το ΚΚΕ θα έπρεπε να επιδιώξει το ΠΑΜΕ να γίνει ο επίσημος συνδικαλιστικός φορέας.

 26. χαμογελο Says:

  @JChrist Σου απάντησα με email προσωπικά…

  Και κάτι γενικό προς όλες τι μεριές.
  Παρακολουθώ την συζήτηση (άσχετα με το αν δεν έχω χρόνο να γράψω) και αυτό που θέλω να πω είναι ότι δεν μου αρέσει η ειρωνεία από οποιαδήποτε μεριά. Δεν ξέρω για εσάς αλλά τουλάχιστον εμένα αν δεν με πείθει για το αντίθετο σίγουρα δεν με πείθει καθόλου…

  Φιλικά
  χαμόγελο

 27. a8lios Says:

  Το κείμενο το διάβασα μετά το σχόλιο που έκανα και ομολογώ πως ως προς το συγκεκριμένο ήμουν υπερβολικός.

  @Χαμόγελο
  Καταρχας εγώ δεν είδα καμία ειρωνεία, πέραν της δικής μου. Οπότε φαντάζομαι σε εμένα αναφέρεσαι, και συγκεκριμμένα στα σχόλιά μου προς τον «ανώνυμο».

  Χαμόγελο,
  αν εσύ έχεις την εντύπωση πως με τον «ανώνυμο» κάνω συζήτηση, και μάλιστα με σκοπό να πείσω τον οποιονδήποτε, μαλακία σου .

  Το λέω φανερά και με κάθε συνέπεια: Τον θεωρώ υπερβολικά γελοίο για να επιχειρηματολογήσω ενάντια σε όσα λέει, πράγμα που θα του έδινε αξία που κατ’εμέ δεν έχει.

  Αντίθετα δεν καταττάσω τη νεφέλη σε μια τέτοια κατηγορία, γι αυτό και προσπαθώ να απαντήσω σε όσα λέει (παρ’ ότι με έχει κουράσει, ειλικρινά, και σκέφτομαι να το σταματήσω)

  Όσο για εσένα, άμα έχεις σκοπό να βγάλεις συμπεράσματα από όσα διαβάζεις από αποψεις σε sites και blogs, βράστα…

 28. χαμογελο Says:

  @a8lios Εγώ προσπαθώ να βγάζω συμπεράσματα από παντού. Τώρα αν πίστευεις ότι αυτά που γράφει κάποιος σε ένα blog δεν είναι για να βγάλεις συμπεράσματα τότε δεν θα έγραφες…για να προσπαθήσεις να μας πείσεις για το ΠΑΜΕ :-p

 29. nefeli Says:

  Οπως φάνηκε εσύ a8lie με κουρασες περισσότερο από ότι εγώ εσένα. :p Συγγνώμη παντως για την ταλαιπωρια. Και επειδή λίγο πολύ γνωστοί είμαστε, πιστεύω ότι αυτή η δουλειά θα γινόταν πολύ καλύτερα αν μιλούσαμε από κοντά. Γνωριζόμαστε, δεν ειναι έτσι; Βέβαια ομολογω ότι από την μέχρι τώρα κουβέντα δεν δίνω σε καμιά μεριά πάνω από 1% να «πείσει» την άλλη… Αλλά ο πολιτικός διάλογος πάντα αφήνει κάτι. Νομίζω πως σε αυτό τουλάχιστον θα συμφωνήσουμε.

  Μια μόνο παρατήρηση θα κάνω και τα άλλα -αν κάτσει- τα λέμε από κοντά:

  Διαβάζοντας ξανά την αντιπαράθεση που έγινε είδα ότι ο «ανώνυμος», που τόσο απαξιώνεις και που τόσο γελοία θεωρείς αυτά που λέει, δεν έχει εκφέρει μέχρι τώρα ΚΑΜΙΑ άποψη. Απλά ποστάρει αποσπάσματα από άρθρα-αναλύσεις που βρίσκονται αλλού. Άρα την απάντηση δεν πρέπει να την δώσεις σε αυτόν. Πρέπει να την δώσεις σε αυτούς που τα έγραψαν. Μάλιστα, αν συμφωνήσει κανείς με την εικασία σου για το ποιός είναι αυτός ο «άγνωστος», τότε με κάποια από αυτά που πόσταρε δεν θα πρέπει να συμφωνεί 100%, αλλά απλά τα παραθέτει ως πηγές. Ξαναγυρίζω λοιπόν: αλλού πρέπει να δωθεί απάντηση…

 30. a8lios Says:

  @Nefeli

  Για το «από κοντά», δεν έχω κανένα πρόβλημα. Και όχι, δε θα το έβαζα στο 1% το ποσοστό.
  Ίσως και να παλεύει να μπει και στη βουλή…

  Μόνο αν το κανονίσουμε, να είναι και ο χαμόγελος μαζί για να με βοηθάει στη κουβέντα. Το συνηθίζει άλλωστε.
  Χεχε…

  Τώρα για τον «ανώνυμο». Εγώ καταρχάς δεν είπα γελοία αυτά που λέει, είπα όμως γελοίο τον ίδιο!

  Σε κάποιους από αυτούς που παρεθεσε πολύ ευχαρίστως θα απαντούσα. Να κάναμε κουβέντα, και για αδυναμίες του ΠΑΜΕ, και για «εγκληματικές αμέλειες & λάθη».

  Σε κάποιον που χρόνια έχει αναγάγει το αντιΚΚΕδιλίκι σε σκοπό ζωής, που για ΑΥΤΟ το πράγμα κάθεται και σχεδιάζει τακτική και στρατηγική, ε όχι, δεν θα απαντάω σε ό,τι παραθέτει. Άσε που είπε και κανα δυο δικές του σκέψεις, ξόφαλτσα βέβαια.

  Αν έχει κάποιος άλλος ΚΚΕς, που δεν τον ξέρει, όρεξη να απαντάει στον τύπο, ας είναι.

  Εγώ δεν…

 31. χαμογελο Says:

  εγώ πάντως είμαι μέσα… βέβαια πρέπει να περιμένετε λίγο γιατί αυτό το διάστημα έχω πολύ φόρτο… αλλά μετά τις 12 δεκεμβρίου θα χαλαρώσω λίγο… οπότε αν ψήνεστε το κανονίζουμε…
  υγ.Στις 13 να είστε και οι 2 ελεύθεροι… 😉


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: