Τα κινήματα των blogs…

Το τελευταίο διάστημα όποτε συμβαίνει κάποια καταστροφή ή τουλάχιστον κάτι αρκετά δυσάρεστο εμφανίζονται σε αρκετά blog διάφορα κείμενα που αναλύουν την κάθε κατάσταση. Ως εδώ φυσιολογικό μιας και οι blogger αποτελούν και αυτοί κομμάτι της κοινωνίας μας.
Αυτό που το θεωρώ υπερβολικό είναι να πιστεύουν ότι μπορούν να διαμορφώσουν μια διαφορετική πραγματικότητα. Η ποιο πρόσφατη καμπάνια ήταν για την Βιρμανία για την οποία αρκετοί μου πρότειναν να συμετάσχω. Ο λόγος που δεν το έκανα είναι επειδη δεν πιστεύω ότι τέτοιες κινήσεις δεν πιστεύω ότι οδηγούν κάπου… θετικό τουλάχιστον…()
Ας δούμε όμως τους λόγους για τους οποίους πιστεύω ότι δεν θα αλλάξουν κάτι ουσιαστικό:

1.Αδυναμία διάδοσης των απόψεων που εκφράζονται στα blog.

 • Ένας σοβαρός λόγος του περιορισμού των απόψεων των blog οφείλεται στο ότι απλούστατα μικρό μέρος του κόσμου έχει επαφή με το αντικείμενο. Η διάδοση στηνΕλλάδα του internet είναι μικρή και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι απόψεις που εκφράζονται να μένουν στον στενό κύκλο των blog.
 • Ένας άλλος λόγος είναι ο γραπτός λόγος του blog.
  Ότι δηλαδή μιας και αποτελεί γραπτό λόγο είναι πολύ σπάνιο κάποιος να «πέσει» πάνω του και να το διαβάσει επίσης Δηλαδή ο αναγνώστης όχι μόνο πρέπει να το βρει (Που πρέπει να ψάχνει δηλαδή για αυτό) αλλά πρέπει να έχει την υπομονή να το διαβάσει κιόλας. Αυτό σημαίνει ότι η πιθανότητα να διαβάσεις κάτι εκτός του «ιδεολογικού» σου πεδίου είναι αρκετή μικρή. Σε αντίθεση δηλαδή με άλλη μορφή επικοινωνίας (TV) που έρχεσαι πολύ ποιο εύκολα σε επαφή με την αντίθετη άποψη(όχι με όλες αλλά τέλος πάντων…

2.Ένας τελευταίος λόγος που πιστεύω ότι οι blogger δεν μπορούν να είναι καθοριστικός παράγοντας για την δρομολόγηση καθοριστικων αλλαγών είναι (πέρα από τον απολιτίκ παράγοντα που είναι κυρίαρχος) επειδή η «αγωνιστικές τους κινήσεις» εμπεριέχουν μέσα τους την ακινησία. Τι εννοώ? Ότι απλούστατα οι μορφές δράσης μέχρι τώρα έχουν περιοριστεί σε πράξεις που δεν μπορούν να δέσουν τον κόσμο σε αυτές τις κινήσεις μακροπρόθεσμα κάτι που μόνο η φυσική πράξη μπορεί να το κάνει.

Εσείς πως το βλέπετε?

Advertisements

13 Σχόλια to “Τα κινήματα των blogs…”

 1. Toni Venieri Says:

  Δεν χρειαζεται να δικαιολογεισαι!
  Το κινημα των μπλογκερ ή αλλιως η διαμαρτυρια απ τον καναπε απεκτησε αλλωθι.

 2. χαμόγελο Says:

  χαχα!!! Εγώ δεν έχω να απολογηθώ για κάτι…. απλώς λέω την άποψη μου γιαυτό το θέμα

 3. compasso Says:

  συμφωνώ μαζί σου, σίγουρα. Αλλά κυρίαρχος λόγος είναι γιατί απλά η λέξη Blogger δεν αποτελεί ιδιότητα, τουλάχιστον κοινωνική. Καθοριστικός παράγοντας μπορούν να είναι οι φοιτητές, οι εργαζόμενοι, οποίοι χρησιμοποιούν και αυτή την ελεύθερη (μέχρι στιγμής) οδό επικοινωνίας.

 4. nefeli Says:

  Ο compasso έχει δίκιο. Οι bloggers δεν αποτελουν μια ενιαία κοινωνική ομάδα με συμπαγή χαρακτηριστικα. Ως εκ τούτου ποτέ δεν θα μπορέσουν να θεωρηθούν «κίνημα».

  Όμως μέσω των bloggers θα μπορούσε ενδεχομένως να βρει έκφραση κάποιο κίνημα. Ας πάρουμε παράδειγμα του χίπις. Δεν εξέφραζαν καμία ιδέα a priori. Όμως μέσω των χίπις βρήκε έκφραση το φιλειρηνικό κίνημα της δεκαετίας του 60 κ 70. Το ότι το εξέφρασαν δεν σημαίνει όμως ότι ήταν και ο καθοριστικός παράγοντας αυτού του κινήματος.

  Ας γυρισω στα μπλογκ και ας το παρω αλλιώς: τα μπλογκ είναι ένα μέσον και ένα μέσον δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ο «καθοριστικός παράγοντας». Είναι αντίσtοιχο με το να πεις «οι πορείες που έγιναν ήταν ο καθοριστικός παράγοντας». Ή «τα φέι-βολάν ήταν ο καθοριστικός παράγοντας». Δεν είναι έτσι…

  Τα μπλογκ είναι ένα μέσον και ως μέσον πρέπει να τα εκλαμβάνουμε. Τώρα αν κάποιοι το έκαναν «θρησκεία» και του έδωσαν ψευδή χαρακτηριστικά είναι δικό τους πρόβλημα και πιθανον ξεπηδα από το ότι είναι ένα νέο μέσον και ακόμα δεν είναι σαφείς σε όλους οι δυνατότητες και τα όρια που έχουν. Η ιδέα πάντως «κίνημα των bloggers» μου ακούγεται τόσο γελοίο, όσο και το να πει κανείς «κίνημα των προκηρυξομοιραστών» ή «κίνημα των παραγωγών ραδιοφώνου».

  Καθοριστικός παράγοντας μπορεί να είναι μόνο η ιδεολογία που βρίσκεται πίσω από ένα κίνημα το πόσο εφαρμόζεται σωστά σε κάθε περίσταση.

 5. χαμόγελο Says:

  @compasso
  @nefeli

  Συμφωνώ μαζί σας εν μέρη. Τα κινήματα ναι μεν συνήθως έχουν κοινά χαρακτηριστικά και κάποια ομοιογένεια μεταξύ τους αλλά ποιός είπε ότι οι blogger δεν έχουν και αυτοί κάποια ομοιογένεια και μάλιστα κοινωνική? Μια ματιά στο ποιοί έχουν πρόσβαση στο ιντερνετ είναι πιστεύω αρκετή.(Ιδιαίτερα στην ελλάδα)
  Αυτό που ήθελα να θίξω ήταν κατα πόσο τα blog μπορούν να είναι κομάτι μιας διαδικασίας κοινωνικής αλλαγής και όχι κατα πόσο οι blogger είναι αυτόνομο κίνημα.
  Δικό μου λάθος αυτής της παρεξήγησης μιας και ο τίτλος ίσως δίνει λάθος εντύπωση.

  😀

 6. N.Ago Says:

  Καταρχήν καλώς σε βρήκα, και κατά δεύτερον, αν μπορείς σε παρακαλώ, πες μου πως έχεις καταφέρει και έκανες το blog να έχει δεξιά κι αριστερά link ?
  Το μαιλ μου είναι στη σελίδα μου ακριβός στην αρχή .
  Ευχαριστώ προκαταβολικά.

 7. nefeli Says:

  Ετσί ναι! Φυσικα και τα blogs μπορούν να αποτελέσουν μορφή προώθησης κάποιου αγώνα. Τυχαίο είναι ότι έπεσε σήμα από τον Περισσό και μέσα σε ένα μήνα εμφανίστηκαν δεκάδες blogs κνιτών; Με καθαρά κνίτικο περιεχόμενο μάλιστα; Το έχει πιάσει καλά το κόλπο το «Κ»ΚΕ! Κι ας είναι ρεφορμιστές! Στον αγώνα δεν υπάρχουν «καλά» και «κακά» μέσα. «Κακές» μπορεί να είναι μόνο οι πρακτικές που χρησιμοποιείς, όταν αυτές αναιρούν την ιδεολογία σου.

 8. χαμόγελο Says:

  ε μπα δεν νομίζω να έστειλε γραμμή το ΚΚΕ είναι πιστεύω υπερβολή να μιλάμε για γραμμή. Ίσα ίσα η όλη κατάσταση δεν πιστεύω ότι πολύ τιμά το ΚΚΕ. Περισσότερο δείχνει μια προβληματική που επικρατεί Όλοι διαβάζουν τον ριζοσπάστη και απλώς αντιγράφουν τον λόγο του. Σε αυτό πιστεύω οφείλεται και ότι όλοι λένε τα ίδια κτλ

 9. laxanaki Says:

  Επίσης, πόσες φορές τη μέρα Googlareis για να μάθεις για κάποιο θέμα… π.χ. για τη Βιρμανία… Συνήθως μέσα στα πρώτα που θα βγουν είναι και blogs… λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας… Στα υπόλοιπα συμφωνώ…

 10. Ερυθρός Says:

  Στα blogs μπορεί κάποιος να γράψει την άποψή του. Τίποτα περισσότερο. Από εκεί και έπειτα, είναι προβληματικό, φρονώ, κάποιος να ανακαλύπτει ότι έχει κοινότητα απόψεων με άναν άλλο άνθρωπο. Αν αυτό δεν το κάνει στον χώρο εργασίας ή στους χώρο που ζει γενικά, υπάρχει πρόβλημα προσωπικό και ενδεχομένως, αν αυτό λαμβάνει διαστάσεις, κοινωνικό. Έτσι, το «κίνημα» αυτό (δεν υφίσταται κίνημα τέτοιο πάντως) δεν μπορεί να αποτελέσει την παραμικρή απειλή όχι μόνο για το σύστημα, αν υποθέσουμε ότι κάποιος αποσκοπεί στο να το ρίξει, αλλά ούτε καν σε κάποιες συνειδήσεις. Π.χ., τί γίνεται στον Σκαραμαγκά; λίγοι blogers το έχουν πιάσει, οι κομμουνιστές. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι σημαντικό και μαζικό αυτό που γίνεται εκεί; σημαίνει ότι δεν υπάρχει, επειδή το αγνοούν οι blogers; σημαίνει ότι η «κινητοποίηση» στο Σύνταγμα για τα δάση που δεν στόχευε κανέναν ένοχο και που απαγορεύτηκαν πολιτικές φωνές (από χώρους με τους οποίους εγώ π.χ. δεν συμφωνώ σχεδόν σε τίποτα) ότι θα πίεζε προς οποιαδήποτε κατεύθυνση;
  Το κίνημα προϋποθέτει κοινωνική ζωή και δράση.

 11. sofistis Says:

  Σήμερα στην εποχή της δικτατορίας της αγοράς η Μπλογκόσφαιρα μπορεί να γίνει κάλλιστα ένα άσυλο ιδεών και συναισθημάτων.. Αυτό βλέπω εγώ και δεν νομίζω ότι είναι λίγο..

 12. χαμόγελο Says:

  Χμ… έχεις δίκιο εν μέρη. Άσυλο ιδεών μπορεί να γίνει το θέμα είναι κατα πόσο ανατρεπτικές μπορεί να γίνουν αυτές οι ιδέες…
  Για να στο θέσω αλλιώς…Υπάρχουν αρκετά κομμουνιστικά βιβλία σήμερα, δεν χρειάζεται όμως να τα κάψει κανείς για να εμποδίσει να επικρατήσει ο κομμουνισσμός. Γιατί? (Εκει πιστεύω ότι κολάει το δικό μου ποστ-αν εξαιρέσεις το 2) Εντάξυ ίσως να μην είναι καλύτερος παραλληλισμός αλλά πιστεύω ότι αυτή είναι η κεντρική ιδέα.
  Επίσεις μην ξεχνάς ότι αν τα blog γίνουν επικινδυνα τότε μάλλον θα εμφανιστούν και οι μεθόδοι καταστολής τους…

 13. gnostos.agnostos Says:

  …επειδή η «αγωνιστικές τους κινήσεις» εμπεριέχουν μέσα τους την ακινησία…

  Στα λόγια ήμαστε όλοι μας άψογοι. Στις πράξεις έχουμε το πρόβλημα ! 🙂

  Συμφωνώ με το κείμενο σου σε όλα τα σημεία!


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: